Chan Zuckerberg ndërmarrin iniciativën për të investuar 3 miliardë $ në kurimin e sëmundjeve


Iniciativa filantropike themeluar nga themeluesi i Facebook  Mark Zuckerberg dhe gruaja e tij, Priscilla Chan, do të jetë 3 miliardë $ gjatë dekadës së ardhshme në një përpjekje për të kuruar dhe për të menaxhuar të gjitha sëmundjet e njeriut. Përpjekja e fundit e Chan Zuckerberg do të fillojë me një investim prej $ 600 milionë në një projekt të quajtur Biohub, një qendër e pavarur kërkimore e vendosur në Universitetin e Kalifornisë në San Francisko që do të punojë në zhvillimin e mjeteve të reja për të matur dhe trajtuar sëmundje.

“Mark dhe unë kemi kaluar dy vitet e fundit duke folur me shkencëtarët që kalojnë nga fitues të çmimit Nobel tek studentët e diplomuar,” tha Chan gjatë një bisede emocionuese në UCSF. “Ne besojmë se e ardhmja që ne të gjithë duam për fëmijët tanë është e mundur. Ne kemi vendosur një qëllim: Mund të kurojmë të gjitha sëmundjet në jetën e fëmijëve tanë? Kjo nuk do të thotë që askush nuk do të sëmuret më kurrë. Por kjo do të thotë se fëmijët tanë dhe fëmijët e tyre duhet të sëmuren më pak dhe duhet të jemi në gjendje të zbulojmë dhe trajtojmë ose të paktën të menaxhojmë atë si një kusht të vazhdueshëm. Mark dhe unë besojmë se kjo është e mundur brenda jetës së fëmijëve tanë. ”

Zuckerberg, i cili doli në skenë pas vërejtjeve të gruas së tij, shpalosi një plan për eliminimin e sëmundjeve gjatë shekullit të ardhshëm. Ai vuri në dukje se sëmundjet e zemrës, sëmundjet infektive, kanceri, dhe sëmundjet neurologjike janë shkaqet kryesore të vdekjes. Askush nuk ka rrugëdalje që të eliminojë ndonjë nga këto, tha ai. Por, një investim në bazën kërkimore shkencore dhe ndërtimin e mjeteve të reja do të avancojë përparimin në luftimin e tyre më shpejt, ka thënë ai.

“Duhet të jemi të duruar”

Zuckerberg tha se granti për progresin shkencor ekzistues, i cili zakonisht shkon në disa qindra mijëra dollarë për individë, është i paefektshëm në krijimin e përparimeve të mëdha. Ai tha se Biohub do të sjellë së bashku shkencëtarët me inxhinierët e software dhe do të sigurojë fondet për nismat afatgjata, në një përpjekje për të përshpejtuar zbulimet shkencore.

Nisma do të shtyjë gjithashtu të tjerët që të investojnë në kërkimin shkencor, ka thënë ai. “Do të duhen vite përpara se mjetet e para të jenë ndërtuar, dhe disa vjet më pas që sëmundjet e para të trajtohen,” tha Zuckerberg. “Ne duhet të jemi të duruar.”

Zuckerberg bëri thirrje për investime në inteligjencën artificiale për të kuptuar më mirë trurin, makina që analizojnë gjenet e kancerit, që mund të diagnostikojnë çdo sëmundje ngjitëse, dhe monitorojnë gjakun dhe që mund të kapin sëmundjet në një fazë më të hershme. “Këto janë llojet e mjeteve që duam të zhvillojmë në iniciativën e Chan Zuckerberg,” tha ai.

Ndërtimi i një ‘Cell Atlas’

Iniciativa e përpjekjeve shkencore do të udhëhiqet nga Dr. Cori Bargmann, një neurolog i cili ishte në Universitetin Rockfeller në Nju Jork. Biohub do të udhëhiqet nga Joe DeRisi, një profesor në Shkollën e Mjekësisë UCSF, dhe Stephen Quake, një biofizikant i Stanford dhe bioinxhinier. Ajo përfaqëson një bashkëpunim të rrallë mes tri shkollave: UCSF, Stanford, dhe Universitetin e Kalifornisë në Berkeley.

Një nga projektet e para të BioHub do të përpiqet për të zhvilluar një “atlas qelizash” – një vlerësim gjithëpërfshirës të çdo vendi molekular të të gjitha qelizave në trupin e njeriut, tha Bargmann. Ky mjet dhe të tjerat do të jenë në dispozicion për të gjithë komunitetin e Scientific pa pagesë, tha ajo. “Është e mahnitshme që askush nuk e di se sa lloje qelizash ka në trupin e njeriut,” tha Quake. Është vlerësuar të jenë rreth 300, por disa shkencëtarë besojnë se mund të ketë shumë më tepër.

“Ne kemi nevojë për më shumë shkencë”, tha Bill Gates, i cili pati një paraqitje të papritur të mërkurën në fund të prezantimit të nismës. Gates vlerësoi Zuckerberg dhe Chan për punën e tyre dhe tha se do t’i ndihmojë për të çrrënjosur sëmundjet. “Vetëm nëpërmjet shkencës mund të marrim një vaksinë kundër HIV, ose një vaksinë kundër malaries. Ne kemi nevojë të madhe për këtë shkencë.”

Iniciativa u themelua në dhjetor të vitit të kaluar me qëllimin për “avancimin e potencialit njerëzor dhe promovimin e barazisë në fusha të tilla si shëndetësia, arsimi, kërkimi shkencor dhe të energjisë.” Për investimin e saj të parë, u vendosën 24 milionë $ në Andela, e cila trajnon zhvilluesit në Afrikë. Zuckerberg ka thënë se ka në plan që të kontribuojë 1 miliardë $ në vit të aksioneve të tij në Facebook për këtë iniciativë, një kompani me përgjegjësi të kufizuar.

 

 

burimi: TheVerge

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale