Frank Rubio kthehet në Tokë pas një qëndrimi rekord në hapësirë, bashkë me të dhe dy kozmonautë rusë - Business Magazine Albania

Frank Rubio kthehet në Tokë pas një qëndrimi rekord në hapësirë, bashkë me të dhe dy kozmonautë rusë

Një astronaut i NASA-s dhe dy kozmonautë kanë zbritur të sigurt në Tokë pas një qëndrimi rekord prej më shumë se një viti në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS), njoftoi agjencia ruse Roscosmos.

“Sot në orën 14:17 me kohën e Moskës kapsula Soyuz MS-23 (…) me kozmonautët Roscosmos Sergey Prokopiev dhe Dmitry Petelin dhe astronautin e NASA-s Francisco Rubio, i cili kaloi një vit në ISS, u ul në rajon, të qytetit Dzhezkazgan në Kazakistan”, raportoi Roscosmos.

“Sergei Prokopiev dhe Dmitry Petelin kaluan 370 ditë, 21 orë dhe 22 minuta në hapësirë, pra fluturimi më i gjatë në kuadër të programit ISS”, nënvizoi Roscosmos në një deklaratë .

Nga ana e tij, kreu i NASA-s, Bill Nelson, foli për një “moment historik në eksplorimin e hapësirës”. “Frank Rubio ka përfunduar udhëtimin e tij 371-ditor në hapësirë, duke vendosur një rekord të ri për fluturimin më të gjatë hapësinor nga një astronaut i vetëm amerikan.

“Mirë se erdhe në shtëpi, Frank!” shkroi Nelson në Platformën X (dikur Twitter).

Rubio ishte nisur në shtator 2022 me një raketë ruse, me mendimin për t’u nisur për një mision klasik gjashtë mujor, së bashku me dy kozmonautët rusë. Por anija Soyuz që supozohej t’i çonte në Tokë — e cila mbeti e lidhur me ISS si gjithmonë, në mënyrë që të mund të përdorej si mjet shpëtimi nëse ishte e nevojshme — pësoi një rrjedhje në dhjetor, me gjasë të shkaktuar nga një mikrometeorit. Agjencia ruse më pas vendosi si një masë paraprake të kthejë atë anije dhe të dërgojë një tjetër, bosh, Soyuz MS-23.

Prandaj Frank Rubio dhe dy kolegët e tij rusë kryen misionin e ekuipazhit që fillimisht pritej të mbërrinte në këtë anije të dytë dhe t’i zëvendësonte ata. Rekordi i mëparshëm për një amerikan u vendos në vitin 2022 nga astronauti Mark van Heij, me 355 ditë rresht. Rekordin absolut për qëndrimin më të gjatë në hapësirë ​​e mban kozmonauti rus Valery Polyakov, me 437 ditë.
lexo: Indeksi i Inovacionit, Shqipëria përmirësohet 1 vend, dobët në kapitalin njerëzor

Si jetoi astronauti Frank Rubio në hapësirë ​​për një vit të tërë!

Pasi theu rekordin në fillim të këtij muaji për kohën më të gjatë të vazhdueshme të kaluar në hapësirë ​​nga një astronaut amerikan, Frank Rubio i NASA -s përfundoi një vit në orbitën e Tokës të enjten e kaluar.

Jeff Bezos ( Blue Origin ), Richard Branson ( Virgin Galactic ) dhe Jared Isaacman ( Space X), të gjithë arritën të udhëtonin në hapësirë, me një ekuipazh të vogël që i ndiqte dhe duke përjetuar këtë përvojë mahnitëse dhe fjalë për fjalë aliene nga dora e parë. Fluturimet varionin nga 11 minuta, 1 orë e 12 minuta dhe 2 ditë dhe 23 minuta respektivisht.

Megjithatë, edhe dy ditët që Isaacman arriti të kalonte në hapësirë ​​nuk mund të krahasohen me udhëtimin 365-ditor të 47-vjeçarit Frank Rubio, astronautit amerikan të NASA-s, i cili ndodhet në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës që nga 21 shtatori 2022.

Rubio iu bashkua një misioni që supozohej të zgjaste vetëm gjashtë muaj, së bashku me kozmonautët rusë Sergey Prokopyev dhe Dmitry Petelin, të cilët udhëtuan në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS) me anijen ruse Soyuz MS-22. Sidoqoftë, në dhjetor 2022, në ditën e një ecjeje të planifikuar në hapësirë, u zbulua një rrjedhje e jashtme nga anija kozmike ruse, e cila më vonë u përcaktua se ishte shkaktuar nga një përplasje mikrometeori. Për shkak se anija kozmike nuk ishte në gjendje të kthente ekuipazhin, incidenti zgjati qëndrimin e tre astronautëve për gjashtë muaj të tjerë.

Frank theu disi rekordin njëvjeçar për misionin më të gjatë në hapësirë ​​nga një astronaut amerikan. Në fakt, duke u kthyer në Tokë, ai kaloi gjithsej 371 ditë rresht në hapësirë. Megjithëse rekordi për shumicën e ditëve të njëpasnjëshme në hapësirë ​​në përgjithësi mbahet nga kozmonauti rus i ndjerë Valery Polyakov për 437 ditët që ai kaloi në orbitë në stacionin hapësinor rus Mir midis janarit 1994 dhe marsit 1995, Rubio arriti diçka që sigurisht nuk është e lehtë.

Sado e lehtë apo qesharake që na duket të lëvizim në ajër si një superhero, jeta në hapësirë ​​është shumë larg nga përditshmëria jonë konvencionale dhe shumë nga rutinat tona janë thjesht të vështira për t’u realizuar. Ashtu si Nyberg, Frank Rubio e kaloi gjithë jetën e tij të përditshme duke jetuar pa gravitet, gjë që e bëri të vështirë kryerjen e shumë prej aktiviteteve dhe nevojave të tij.

Astronautët si ai, stërviten deri në dy vjet përpara se të nisin një mision në hapësirë, për t’u përgatitur për kushtet e veçanta të jetesës që do të hasin jashtë Tokës. Në fillim të misionit, Rubio tha se ndjeu të përziera për disa orë ndërsa trupi i tij përshtatej me mungesën e peshës. Ai u ndje më mirë mëngjesin tjetër, shtoi ai, dhe kur të kthehet në Tokë, mund të duhen dy deri në gjashtë muaj që trupi i tij të mësohet të ecë, të qëndrojë dhe të mbajë peshë përsëri.

Ngrënia me një pamje të hapësirës

Në vitin 1961, Yuri Gagarin u bë njeriu i parë në hapësirë ​​dhe personi i parë që hëngri në hapësirë. Në Vostok 1, më 12 prill 1961, Gagarin hëngri mish viçi dhe pastë mëlçie nga një tub alumini duke e futur me forcë në gojë. Sot, Rubio mund të hajë mish pule, viçi, ushqim deti nëse dëshiron, por edhe gjalpë kikiriku, brownies, shije, ketchup, mustardë dhe majonezë. Pijet në dispozicion përfshijnë përkatësisht kafe, çaj, lëng portokalli, lëngje frutash dhe limonadë. I gjithë ky ushqim hapësinor vjen në paketim të disponueshëm, i cili parandalon fluturimin e ushqimit.

Megjithatë, përgatitja e tyre ushqimore ndryshon sipas llojit të ushqimit që hanë. Disa ushqime mund të hahen në formën e tyre natyrale, të tilla si brownies dhe fruta. Ushqime të tjera kërkojnë shtimin e ujit, si makarona dhe djathë ose petë. Sigurisht, ka një furrë në stacionin hapësinor për të ngrohur ushqimin në temperaturën e duhur, por duke qenë se në hapësirë ​​nuk ka frigoriferë, ushqimi hapësinor duhet të ruhet dhe përgatitet siç duhet për të shmangur prishjen, veçanërisht në misionet me kohëzgjatje të gjatë. Të gjitha sa më sipër çojnë në zgjedhje të caktuara kulinare që duhen bërë në hapësirë, si: Çaji dhe kafeja- Nuk ka asnjë mënyrë të veçantë për të shtuar krem, sheqer ose ëmbëlsues në pijen tuaj të nxehtë të zgjedhur në hapësirë, kështu që çdo astronaut në ISS duhet të informojë ekipin e shkencës ushqimore se si i pëlqen pija e tij përpara nisjes. Gjithçka që duhet të bëjë astronauti është të shtojë ujë të nxehtë.

Sot, në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​një astronaut fle në një ndarje afërsisht sa një kabinë telefonike. Ai përkulet në një thes gjumi të lidhur vertikalisht në një mur, pasi në të kundërt dysheku do të largohej duke krijuar mundësinë e një përplasjeje në ajër. Megjithatë, pavarësisht masave të sigurisë, gjumi vazhdon të jetë një sfidë e madhe për astronautët. Gjëra të ndryshme, të tilla si eksitimi ose sëmundja e lëvizjes, mund të prishin modelin e gjumit të një astronauti. Gjatë periudhës së gjumit, astronautët kanë raportuar madje se kanë pasur ëndrra dhe makthe. Disa madje kanë raportuar gërhitës në hapësirë.

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #36 - Tetor 2024

Vjeshta solli rikthimin e aktiviteteve biznesore në ritmin e tyre të plotë, pas pushimeve të verës. Sipërmarrjet shqiptare, me dinamikat e tyre të pandalshme, janë aktualisht para një sfide dhe mundësie më të madhe. Proceset e përafrimit me BE-në krijojnë një mundësi për një treg më të madh, por kjo kërkon njëkohësisht përgatitjen të duhur për tregun.

Eventet e fundit, veçanërisht Future2Tech, tregoi se shumë kompani shqiptare, kryesisht në fushën e zhvillimit të Softwareve, po punojnë tashmë për tregun e huaj dhe janë kompani ndërkombëtare në kuptimin e plotë të fjalës. 

Në brendësi të këtij numri ne kemi sjellë histori brandesh dhe histori njerëzore; histori sipërmarrësish dhe profesionistësh, të cilët kanë investuar kohë dhe pasion në punët e tyre për të parë rezultatet që duken sot. Një prej brandeve për të cilin flasim sot, mbyll 3 dekada biznes në Shqipëri, diçka që vlen të marrë përgëzime nga të gjithë. 

Histori nga vendi dhe diaspora, rrugëtime në tregti, shërbim, apo edhe konsulencë, ky numër sjell një gamë të gjerë artikujsh, të shtrirë madje mes biznesit dhe artit, të cilat, kur ndërthuren, sjellin zhvillime shumë të bukura për shoqërinë.

Interesant është fakti se kushdo që …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0