Ekspozohen të dhënat e miliona përdoruesve të Facebook » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 06/04/2019

Ekspozohen të dhënat e miliona përdoruesve të Facebook

Share
nga Anerola Torollari
Pri 06, 2019
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Një tjetër ditë, një tjetër skandal privatësie për Facebook.

Qindra miliona të dhëna të përdoruesve të Facebook, përfshirë disa fjalëkalime të thjeshta tekstesh, u gjetën të ekspozuara në internet falas dhe të hapura për t’u akesuar, raporton UpGuard, një kompani për vlerësimin e riskut të sigurisë kibernetike, e cila vë në dukje në një njoftim për shtyp të datës 3 Prill se grupet e të dhënave në fjalë janë konfiguruar për shkarkim publik. Po, kjo do të thotë se kushdo që e dinte se ku mund të shikonte, mund t’i kishte marrë ato.

Lexoni: Mark Zuckerberg: “Interneti ka nevojë për rregulla të reja. Le të fillojmë me këto 4 çështje.”

Në zemër të çështjes janë të dhënat e depozituara në Amazon S3 që përmbajnë informacionet e përdoruesve të Facebook. Një grup i tillë, nga Cultura Colectiva, thuhet se kishte “540 milionë rekorde që përmbanin komentet, pëlqimet, reagimet, emrat e llogarive, ID-të e FB dhe më shumë.”

Sipas UpGuard, grupi i dytë i të dhënave, ishin nga një aplikacion i palës së tretë i quajtur ‘At the Pool’, që përmbante kolonat për fk_user_id, fb_user, fb_friends, fb_likes, fb_music, fb_movies, fb_books, fb_photos, fb_events, fb_groups, fb + checkins, fb_interests, passwords dhe më shumë.”

Me fjalë të tjera, me sa duket një sasi jashtëzakonisht e madhe e të dhënave, janë ekspozuar.  Ju nuk i ripërdorni fjalëkalimet tuaja nëpër faqe dhe aplikacione të ndryshme apo jo?

Duhet kuptuar se këto të dhëna nuk janë më në kontrollin e Facebook, pasi ju vetë lejoni që aplikacionet e palëve të treta të grumbullojnë informacionet tuaja kryesore. Në thelb kompania humbet kontrollin e tyre. UpGuard tha se njoftoi Cultura Colectiva rreth të dhënave të ekspozuara, me një email më 10 Janar të këtij viti, por nuk ka marrë ende një përgjigje nga kompania.

UpGuard shkruan se vetëm kur Bloomberg arriti të komunikonte me Facebook më 3 Prill të dhënat u siguruan përfundimisht. Nga ana tjetër, grupi i të dhënave në ‘At The Pool’, u nxorr offline mrekullisht menjëherë pasi UpGuard e zbuloi atë.

Lexoni: E vërteta brutale rreth Mark Zuckerberg që askush nuk dëshiron ta pranojë

Ne gjithashtu i kërkuam kompanisë të deklaronte se si synon të parandalojë këtë lloj dështimi të privatësisë së aplikacioneve të palëve të treta në të ardhmen.

Një zëdhënës i Facebook dha deklaratën e mëposhtme si përgjigje:

Politikat e Facebook ndalojnë ruajtjen e informacionit të Facebook në një databazë publike. Sapo u njoftua për çështjen, ne kemi punuar me Amazon për të marrë bazat e të dhënave. Ne jemi të angazhuar për të punuar me zhvilluesit në platformën tonë për të mbrojtur të dhënat e njerëzve.

burimi: Mashable


Evente

Rikthehet TË RINJTË FLASIN!

Korrik 31, 2019
2 PM – 5 PM