Bill dhe Melinda Gates investojnë 4 milionë dollarë për të ndihmuar në luftimin e malaries » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 09/07/2018

Bill dhe Melinda Gates investojnë 4 milionë dollarë për të ndihmuar në luftimin e malaries

Share
nga Anerola Torollari
Kor 09, 2018
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Mesa duket Bill dhe Melinda Gates e kanë në gjak filantropinë, ata nuk ndalen duke dhuruar paratë e tyre për bamirësi. Edhe këtë herë ata po investojnë për një sëmundje vdekjeprurëse siç është ajo e malaries.

Përtej bezdisë gjatë sezonit të verës, mushkonjat vrasin rreth 830,000 njerëz në mbarë botën çdo vit. Kjo i bën ato më vdekjeprurëse se çdo kafshë në Tokë, përfshirë edhe njerëzit.

Shumica e vdekjeve të shkaktuara nga mushkonjat (më shumë se 440,000) janë rastet e malaries, e cila transmetohet me anë të një paraziti një qelizor që mushkonjat femra kalojnë kur thithin gjakun tonë.

Bill dhe Melinda Gates kanë ndërmarrë një fushatë për të çrrënjosur sëmundjen vdekjeprurëse që nga krijimi i themelimit të tyre në vitin 2000, duke financuar rreth 2 miliardë dollarë grante për të luftuar malarien.

Lexoni: Pse Bill dhe Melinda Gates i dhurojnë paratë e tyre?

Tani fondacioni po investon 4.1 milionë dollarë në një qasje të re: krijimi i një forme laboratorike të mushkonjave meshkuj të ndërtuar për të vrarë në thelb pasardhësit e tyre. Mushkonja biokimike mund të jetë çelësi për të fshirë virusin e malaries.

Fondacioni ka lidhur një marrëveshje bashkëpunimi me Oxitec në Mbretërinë e Bashkuar për të zhvilluar mushkonjat e reja. Oxitec ka zhvilluar “Mushkonjat miqësore”, një insekt mashkull që do të bashkohet me një femër, vetëm për pasardhësit që do të vdesin para se të arrijnë moshën e rritur. Vetëm pasardhësit femra do të vdesin, pasi vetëm mushkonjat femra kafshojnë. Pasardhësit meshkuj do të mbijetojnë dhe do të vazhdojnë të përhapin “gjenin vetë-kufizues”.

Kjo nuk është hera e parë që “mushkonjat miqësorë” janë përdorur për të luftuar sëmundje. Herën e parë ato u përdorën për të kufizuar përhapjen e Zikës dhe sëmundjeve të tjera në Amerikën e Jugut. Ata kanë reduktuar mushkonjat që mbartin këto viruse dhe shkaktojnë sëmundje të ndryshme me rreth 90%.

Fondacioni Gates tashmë ka derdhur të paktën 5 milionë dollarë në Oxitec për të luftuar këto mushkonja vdekjeprurëse.

burimi: BusinessInsider