Edi Demaj: Një mendje “me shpejtësi të lartë” në Detroit


I lindur në Prishtinë, Edi Demaj është një djalë 29 vjeçar, shumë punëtor i cili është bashkë-zhvillues dhe partner në disa projekte online dhe bashkë-themelues i Rocket Fiber, një rrjet interneti me fibër-optike për gjeneratën e ardhshme në Detroit.

Ashtu si pjesa tjetër e njerëzve nga Kosova, në vitin 1999, familja e tij u largua nga vendi. Duke humbur shtëpinë e tyre gjatë luftës, ata ishin me fat që shkuan në SHBA, në një qytet afër Detroit.

“Unë rash në dashuri me qytetin e Detroit para se të filloja jetën time amerikane; që nga ekipet sportive deri tek historia dhe trashëgimia e qytetit të Detroit. Shumë herët e kam pranuar Detroit si shtëpinë timë dhe fillova t’a trajtoja atë siç kam bërë me Prishtinën “, tha Edi Demaj kur u intervistua për KD.

Duke qenë emigrantë, prindërit e tij bënë gjithçka që kishin në dorë për t’u siguruar që fëmijët e tyre të merrnin arsimimin më të mirë të mundshëm. Ai mbaroi shkollën e mesme në një qytet rreth 40 km larg nga Detroit, i quajtur Rochester Hill. Një nga arritjet e tij të para është përfundimi i shkollës katër vjeçare në Shkenca Politike me një diplomë të asociuar në Menaxhim Biznesi në Universitetin e Oakland. Sot, ai është duke bërë Masterin e tij në Menaxhim Biznesi me një përqendrim në Lidershipin Strategjik nga “Walsh College”.

Edi ka punuar gjatë kohës kur ishte në shkollë të mesme, kolegj dhe master. Deri vonë, ai ishte i punësuar në “Bedrock Real Estate Services”, ku ai ishte i përfshirë në menaxhimin, leasing-un dhe zhvillimin e projekteve të ndryshme në Detroit. Gjatë kësaj kohe në Bedrock, ai bashkë-themeloi disa startups, njëri prej tyre ishte iziSurvey, një startup që ofron mjete online dhe offline për të mbledhur të dhëna në kohë reale me kosto shumë të ulët. Ai gjithashtu bashkë-themeloi Reozom, një platformë marketingu të pasurive të patundshme që e bën blerjen dhe shitjen e shtëpive më të lehtë, më të thjeshtë dhe më të përballueshme se kurrë më parë në Amerikë.

E fundit por jo më pak e rëndësisshme, ai është një partner në motorrin e kërkimit të parë shqiptar Gjirafa.com, një platformë që po ndryshon mënyrën se si shqiptarët zbulojnë dhe përdorin informacionin, si dhe të bëjnë biznes mes tyre. “Gjirafa është një “ndryshues loje” për shqiptarët në të gjithë botën, është teknologjia më inovative shqiptare deri më sot dhe diçka që ne të gjithë duhet të jemi krenar”, ka thënë Z. Demaj. Në të gjitha startups që ai është i përfshirë, është në bashkëpunim me vëllain e tij më të ri Etriti dhe mikun e tij, Mërgim Cahani i cili është edhe themelues dhe CEO i Gjirafa.com.

Këto përpjekje online janë një shembull i madh i kompanive me zyra qendrore në Amerikë, bashkë-themelues shqiptarë dhe amerikanë dhe partnerë që janë duke trajnuar dhe punësuar shqiptarë në Kosovë.

“Duke identifikuar se çfarë i mungon Kosovës dhe duke gjetur një mënyrë për t’a mbushur atë boshllëk është se si unë përpiqem për të kontribuar në Kosovë. Si dikush që ka investuar në Kosovë dhe vazhdon ta bëjë këtë, unë jam me shpresë se brezi i ri i Kosovës do të jetë udhëheqës rajonal në risi. Ne kemi pavarësinë dhe kontrollin e fatin tonë, është në dorë tonë të krijojmë një mjedis biznesi të favorshëm që nxit inovacionin dhe sipërmarrjen “, ka thënë Edi Demaj.

Qershorin e kaluar, së bashku me Marc Hudson dhe Randy Foster bashkë-themeluan Rocket Fiber, rrjetin e internetit me fibër-optike për gjeneratën e ardhshme. “Unë bashkë-themelova kompaninë me dy sipërmarrës të tjerë shumë ambicioz dhe shumë të zgjuar me qëllim të vendosjes së saj në një grup qytetesh në Amerikë dhe në botë që kanë një infrastrukturë tonën në dispozicion”, tha ai.
Rocket Fiber është duke ndërtuar një infrastrukturë dhe do të ofrojë shërbime që shumë pak qytete në botë kanë në dispozicion.

“Ngjashëm me Google Fiber, ne jemi duke ofruar internet me shpejtësi deri në 100 herë më shpejt se shpejtësia mesatare aktuale në Amerikë. Përveç vendbanimeve, ne jemi duke marrë një hap më tej se Google duke ofruar një ose më shumë gigabit për bizneset e vogla, të mesme dhe të mëdha tregtare “, u përgjigj Edi Demaj kur u pyet për të folur për shërbimet e RF.

“Detroit ka një trashëgimi të novacionit dhe sipërmarrjes. Ne jemi duke ndërtuar një platformë që do të bëjë të mundur që sipërmarrësit dhe inovatorët të zhvillojnë produktet e brezit të ardhshëm”, shtoi ai.

Edi Demaj është aktualisht COO i Fiber Rocket dhe është përgjegjës për të ndihmuar me zbatimin e vizionit të tyre, duke tejkaluar hendekun mes teknologjisë, produktit dhe zonave të tjera në kuadër të kompanisë. Projekti ka filluar me qendër në qytetin e Detroit në vitin 2015 dhe do të zgjerohet në zona të tjera në vitet e ardhshme.

” Unë do të vazhdoj të jem i përfshirë në projekte që kanë të bëjnë me Kosovën dhe shqiptarët dhe do të përpiqem të ndihmoj në çdo mënyrë që mundem. ” tha ai.

Burimi: kosovodiaspora.org

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale