Departamenti i Sigurisë Homeland miraton Rregulloren Ndërkombëtare për Sipërmarrësit - Business Magazine Albania

Departamenti i Sigurisë Homeland miraton Rregulloren Ndërkombëtare për Sipërmarrësit


Më 17 janar 2017, Departamenti i Sigurisë Homeland (DHS) publikoi rregulloren përfundimtare  për të zbatuar premtimin e autoritet të pakufizuar për të rritur, promovuar dhe inkurajuar sipërmarrjen, inovacionin dhe krijimin e vendeve të punës në Shtetet e Bashkuara. Ky rregull final do të shtojë dispozita të reja në rregulloren që do t’i lejojë DHS t’i japë të drejta në rrethana të caktuara dhe liri veprimi sipërmarrësit të subjekteve të startup-eve, të cilët janë të gjendje të tregojnë përmes dëshmive potencialin për rritjen e biznesit, krijimin e vendeve të punës si dhe përfitime publike në Shtetet e Bashkuara. Potenciali mund të dëshmohet nga dita e pranimit të investimit të kapitalit nga investitorët e SHBA-së ose nga marrja e çmimeve ose granteve nga entitetet qeveritare. Kriteret do të diskutohen më në detaje më poshtë. Nëse dëshmia është dhënë, sipërmarrësit do t’i lejohet një qëndrim i përkohshëm deri në 30 muaj. Rregullorja finale do të jetë në fuqi më 16 korrik, 2017.

Kërkesat për t’u kualifikuar për dëshminë për sipërmarrësit:

Njihuni me përkufizimin e sipërmarrësit: Një sipërmarrës është përcaktuar si një alien, i cili posedon një interes të konsiderueshëm pronësor në një entitet startup dhe është i angazhuar në mënyrë aktive në operacionet e njësisë ekonomike dhe i cili ka kualifikimet për të kryer detyra të tilla. Një interes i konsiderueshme i pronësisë nënkupton posedimin e të paktën 10% të subjektit të startup-it në aplikimin e parë të dëshmisë, si dhe të paktën 5 % interes pronësor në qoftë se aplikoni për një rinovim të dëshmisë. Gjatë periudhës fillestare të dëshmisë, sipërmarrësi duhet të mbajë të paktën 5 % interes të pronësisë në njësinë ekonomike dhe gjatë periudhës pasuese të ri-dëshmisë, mund të zvogëlojë interesin e pronësisë, por gjithmonë duhet të mbajë një interes të pronësisë në njësinë ekonomike.

Njësia ekonomike duhet të plotësojë përkufizimin e subjektit startup: Një entitet startup është përcaktuar si një entitet i krijuar brenda pesë viteve menjëherë para dorëzimit të aplikimit fillestar të dëshmisë të Sipërmarrësit. Nëse njësia ekonomike ka marrë një grant, çmimi, ose investim, atëherë ajo do të konsiderohet si e formuar kohët e fundit në qoftë se u krijua brenda pesë viteve përpara pranimit të artikujve të lartpërmendura.

Përcaktimi i një çmimi apo granti nga qeveria: Kjo do të thotë një çmim ose grant për zhvillimin ekonomik, kërkimin dhe zhvillimin, ose krijimin e vendeve të punës që është dhënë nga një entitet qeveritar i SHBA-së federale, shtetërore apo lokale.

– Përkufizimi i investimeve të kualifikuara dhe investitori: Një investim i kualifikuar është përcaktuar si një investim i bërë në mirëbesim dhe nuk duhet të jetë nga ndonjë anëtar i afërt i familjes (prindërit, bashkëshorti, vëllai, motra, biri apo bija), apo nga ndonjë subjekt në pronësi të këtij anëtari të familjes. Një investitor i kualifikuar do të thotë një qytetar SHBA-së ose banor i ligjshëm i përhershëm i Shteteve të Bashkuara, ose një entitet që pjesa më e madhe operohet dhe është në pronësi në SHBA, që rregullisht bën investime të konsiderueshme në entitete startup dhe nuk ka kryer asnjë shkelje të letrave me vlerë. Një investitor i kualifikuar është përcaktuar si një individ apo subjekt, që gjatë pesë viteve të mësipërm:

  1. Ka bërë investime në subjektet startup në një total që arrin 600.000 $; dhe
  2. Së paku dy prej subjekteve, si pasojë e investimit, kanë krijuar të paktën 5 punë të kualifikuara (që do të thotë punësim me kohë të plotë, të paktën 35 orë në javë, nga një qytetar amerikan apo banor i ligjshëm i përhershëm, i cili nuk është anëtar i të njëjtën familje siç përcaktohet më sipër) ose ka gjeneruar të paktën 500,000 $ të ardhura me rritje mesatare vjetore prej të paktën 20%.

– Çdo ndryshim i materialit mund të ndikojë në dëshminë: Një ndryshim material është përcaktuar si çdo ndryshim i fakteve që mund të ndikojnë në aktivitetet e sipërmarrësit në Shtetet e Bashkuara për të siguruar një përfitim të rëndësishëm publik, duke përfshirë akuza penale, ankesat, shitje të subjektit, mes faktorëve të tjerë.

Si të kërkoni dëshminë:

Çdo kërkesë për një grant fillestar të dëshmisë si një sipërmarrës i një subjekti startup duhet të bëhet në Formularin I-941 me USCIS, me tarifat e kërkuara, si dhe prova të dokumentuara.

  • Kërkesa fillestare për dëshminë: Një i huaj që kërkon dëshmi fillestare duhet të demonstrojë se njësia e tij është një entitet startup që është ose: 1) në 18 muajt e fundit para aplikimit për të marrë një sasi të kualifikuar  investimesh të paktën 250,000$ nga një ose më shumë investitme të kualifikuara; ose 2) në 18 muajt e fundit para aplikimit ka marrë një çmim të qeverisë apo grant prej të paktën 100,000$. Nëse njësia ekonomike plotëson kërkesat startup dhe pjesërisht i plotëson kërkesat monetare, ai ose ajo mund të ofrojë dëshmi të tjera të potencialit të njësisë ekonomike për rritjen dhe krijimin e vendeve të punës.
  • Kërkesa shtesë të dëshmisë: Kërkesat shtesë do të depozitohen në të njëjtën formë dhe duhet të bazohen në të njëjtën njësi ekonomike të startup-it. Nëse kërkesa e ri-dëshmisë është ngritur para datës së përfundimit të dëshmisë, sipërmarrësi është i autorizuar për të vazhduar punën me të njëjtën njësi ekonomike fillestare për një periudhë që nuk kalon 240 ditë duke filluar me përfundimin e dëshmisë. Duhet të demonstrohet se njësia ekonomike do të vazhdojë të japë një përfitim të rëndësishëm publik dhe se subjekti, gjatë periudhës fillestare, 1) ka marrë të paktën 500,000$ në fondet kualifikuese (investime, grante, apo çmime; 2) të ketë krijuar të paktën pesë punë të kualifikuara; ose 3) ka arritur të paktën 500,000$ në të ardhurat vjetore dhe mesatarisht 20% në rritjen vjetore të të ardhurave. Nëse aplikimi pjesërisht i plotëson kriteret e mësipërme, personi mund të ofrojë dëshmi tjetër që tregon potencialin e njësisë ekonomike për rritjen e shpejtë dhe krijimin e vendeve të punës.

Bashkëshortët dhe Fëmijët: bashkëshorti i ndërmarrësve dhe fëmijët duhet individualisht të paraqesë Formularin I-131 dhe duhet të përfshijë informacion se ai ose ajo ka një marrëdhënie kualifikuese për sipërmarrësit. Biometrics do të mblidhen për çdo individ, dhe sasia e kohës që jepet për lirim me kusht do të jetë periudha e dhënë sipërmarrësit. Bashkëshorti i një sipërmarrës dhënë lirim me kusht mund të paraqesë Formularin I-765 për autorizim të punës pasi të jetë liruar me kusht në Shtetet e Bashkuara.

Bashkëshortët dhe Fëmijët: Bashkëshorti/ja e sipërmarrësve dhe fëmijët duhet individualisht të paraqesin Formularin I-131 dhe duhet të përfshijnë informacion se ai ose ajo ka një marrëdhënie kualifikuese për sipërmarrësin. Biometrikat do të mblidhen për çdo individ dhe koha që jepet për dëshminë do të jetë periudha e dhënë për sipërmarrësin. Bashkëshorti i një sipërmarrësi që i jepet dëshmia mund të paraqesë Formularin I-765 për autorizim të punës pasi të jetë dhënë dëshmia në Shtetet e Bashkuara.

Kushtet e dëshmisë: Dëshmia që i jepet sipërmarrësit do të lejojë për autorizim të punës me subjektin e startup. Përveç kësaj, dëshmia duhet të mbajë të ardhura familjare që janë më shumë se 400% të linjës federale të varfërisë siç përcaktohet nga Departamenti i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore. Përveç kësaj, shuma e investimeve dhe të ardhurave do të rregullohet automatikisht çdo tre vjet me Indeksin e Çmimeve të Konsumit dhe postuar në faqen e internetit të USCIS dhe do të jetë efektive për të gjitha aplikimet e paraqitura në ose pas fillimit të vitit fiskal për të cilin është bërë rregullimi.

Përfundimi i Dëshmisë: Dëshmia do të ndërpritet automatikisht pas skadimit në qoftë se nuk ka kërkesë për dëshmi të re. Dëshmia gjithashtu do të ndërpritet nëse USCIS merr njoftimin se sipërmarrësi nuk do të punësojë më nga subjekti kualifikues startup, ose në qoftë se ai ose ajo pushon të ketë interes të pronësisë.

burimi: natlawreview.com

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0