A po jetojmë shëndetshëm?! Sëmundjet e gjakut dhe kanceri rrisin 4% numrin e vdekjeve në 2017


Sikur të mos mjaftojë lajmi i uljes së lindshmërisë vitin e kaluar dhe në fillim të këtij viti, numri i vdekjeve në vend është shtuar. Insitutiti Shqiptar i Statistikave raporton se në 2017 numri I vdekjeve u rrit 3.9% krahasuar me një vit më parë. Një lajm i tillë vë në pikëpyetje kushtet për një cilësi të shëndetshme jetese.

Sëmundjet e qarkullimit të gjakut dhe tumoret janë shkaktarët kryesorë të vdekjeve në vend. Gati 54% e vdekjeve erdhen nga grupi i sëmundjeve  në aparatin e qarkullimit të gjakut. Brenda kësaj kategorie kryesojnë goditjet në tru (gati 33% të totalit) e ndjekur nga sëmundjet e zemrës (26 %).

Shkaktari i dytë kryesor janë tumoret. Ato shkaktuan mbi 16% të vdekjeve. Në këtë rast, problemet më të mëdha shëndetësore shfaqen në aparatin e frymëmarjes, sipas të dhënave zyrtare.

Në 2017-ën, numri i vdekjeve të regjistruara në Shqipëri është 22.232. Tek femrat numri i vdekjeve është rritur 5.1% në një vit ndërsa tek meshkujt 2,9 % më shumë se në vitin 2016) dhe për femrat 10.622  (5,1 % më shumë se në 2016).

Problemet e shtuara shëndetësore vitet e fundit po nxisin ndërgjegjësimin e publikut për të përmirësuar cilësinë e jetës, përmes kujdesit në ushqim e më shumë sport. Por, shifrat tregojnë se problemet shëndetësore po “vrapojnë” më shumë se shqiptarët.

Ju mund të lexoni edhe: Jeta e shëndetshme sipas Hetem Ramadanit

 

 

 

 

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale