6 fraza që do t'ju ndihmojnë të shisni idetë tuaja » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 20/05/2019

6 fraza që do t’ju ndihmojnë të shisni idetë tuaja

Share
nga Anerola Torollari
Maj 20, 2019
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Gjetja e fjalëve të duhura kur i shisni idetë tuaja është kritike. Nëse po bëni pitch për një klient, apo po flisni me një kolegun tuaj në korridor, duhet të tregoni se ju besoni në atë që po thoni.

Lexoni: 9 fraza që liderët efektivë u thonë punonjësve për t’i motivuar

Ndryshimet e vogla në të shprehur mund të duken të parëndësishme, por përfshirja e këtyre gjashtë frazave mund t’ju ndihmojë të komunikoni sa më mirë.

“Unë besoj”

Mënyra më e thjeshtë dhe më e fuqishme për t’u treguar se ia vlen të investojnë tek ideja apo projekti juaj është kur përdorni shprehjen “Unë besoj”. “Unë besoj” është një zgjedhje shumë më e fortë sesa fjala “Unë mendoj”. Ndërsa “Unë mendoj” na bën të mendojmë se personi që flet ende nuk është i sigurtë ose po e mendon akoma, “unë besoj” është një deklaratë bindëse.

“Unë e di”

Një tjetër përforcim i besimit është shprehja “Unë e di”. Sot ekziston një theks i madh në përulësinë e udhëheqjes dhe disa njerëz mund të ngurrojnë ta përdorin “Unë e di”. Megjithatë, nëse udhëheq një ekip dhe dikush thotë, “Unë nuk jam i sigurtë se mund ta mbaroj raportin në kohë,” një udhëheqës i mirë duhet të përgjigjet, “Unë e di që mundesh,” ose,”Unë e di që do të bësh më të mirën tënde”.

“Jam i sigurtë”

Kur dëgjoni dikë që thotë: “Unë kam besim se ky plan do të funksionojë”, ju do të dëgjoni me kujdes atë që vijon dhe ndoshta e konsideroni propozimin më seriozisht. Në mënyrë të ngjashme, nëse i thoni shefit tuaj: “Unë jam i bindur se kjo konferencë do të angazhojë plotësisht ekipin tonë”, ai mund t’ju pyesë se pse ndiheni kaq të sigurtë dhe kjo do t’ju japë një mundësi për t’ia shitur idenë tuaj. “Unë jam i sigurtë” ofron një mënyrë të natyrshme për të prezantuar një iniciativë.

“Ju siguroj”

Duke përdorur shprehjen “Unë ju siguroj” gjithashtu tregon bindjen tuaj. Disa udhëheqës mund të thonë “Nuk jam i sigurtë për këtë” ose “Mund të jetë kjo”, për t’i dhënë audiencës një ndjenjë se ata janë të sinqertë në ndarjen e dyshimeve të tyre. Por fraza të tilla janë shembuj të udhëheqjes së dobët.

Lexoni: Fraza me 3 fjalë që mund t’ju ndihmojë të merrni vendime më shpejt, sipas Jeff Bezos

Në vend të kësaj, provoni të përdorni, “Unë ju siguroj.” Fraza si: “Ju siguroj se mund ta realizojmë këtë” janë ndërtues të vërtetë të besimit. Edhe kur nuk jeni të sigurtë për diçka, mund të thoni: “Ju siguroj se do të marrim vendimin e duhur”.

“Unë parashikoj”

Kjo shprehje ju lejon të transportoni audiencën tuaj nga e tashmja në të ardhmen. Për shembull, nëse po bëni një review të performancës të dikujt në ekipin tuaj, mund të thoni: “Unë parashikoj një trajektore të fortë të karrierës për ju në reklamim dhe kam besim se do të bëni një punë të mirë”. Një deklaratë e tillë ofron një perspektivë të imazhit të mirë.

Ju gjithashtu mund ta përdorni këtë shprehje kur flisni për të ardhmen e një projekti ose një programi. Për shembull, “Unë parashikoj se ky program do të na fitojë shumë klientë të rinj.” Një gjuhë e tillë tregon se keni investuar plotësisht në një realitet të ardhshëm.

“E kuptoj”

Kjo shprehje është më e ndërlikuar, por shërben për të njëjtin qëllim si frazat e tjera. Kur dikush ju thotë: “E kuptoj,” ju tregojnë se ata kanë dëgjuar, kuptuar dhe besojnë në atë që po thoni. Kjo është një përgjigje e fuqishme, sepse siguron folësin që qëllimi i tij është regjistruar.

Lexoni: 8 fraza që njerëzit e zgjuar nuk i përdorin kurrë gjatë një bisede

Këto gjashtë shprehje formojnë mendimin e auditorit tuaj duke u dhënë atyre një shije të bindjes suaj. Njerëzit do të marrin një sinjal nga një gjuhë e tillë, prandaj përdorini shpesh këto shprehje dhe do të shikoni që të tjerët do ju përgjigjen pozitivisht.

burimi: FastCompany