9 fraza që liderët efektivë i’ua thonë punonjësve të tyre për t’i motivuar
Përditësuar së fundmi: 24/02/2019

9 fraza që liderët efektivë u thonë punonjësve për t’i motivuar

Share
nga Ornela Trupja
Shk 24, 2019

Komunikimi është celësi i suksesit të një udhëheqësi. Mënyra e komunikimit i motivon dhe frymëzon punonjësit. Më poshtë ju paraqesim 9 fraza që liderët e mëdhenj përdorin për të motivuar zemrat dhe mendjet e njerëzve.

  1. Kam lajme të mira dhe lajme të këqija

Keni punuar ndonjëherë për një ekip udhëheqës që mbajti gjërat prapa dyerve të mbyllura? Udhëheqësit efektivë janë dëshmitarë të së vërtetës dhe shpjegojnë kontekstin se kush, çfarë, ku, kur dhe pse në vendimmarrjen e tyre. Nëse një lider mund të komunikojë në mënyrë të sinqertë dhe të hapur, si lajme të mira dhe të këqija, vlen shumë për të motivuar njerëzit dhe për të fituar besimin e tyre.

  1. Ja çfarë po ndodh vërtetë dhe çfarë do të thotë kjo për ju

Njerëzit duan të dinë se ku qëndrojnë. Ata duan të ndjehen të sigurt dhe të dinë se udhëheqësit e tyre kanë interesin më të mirë në mendje. Kur ndodh diçka që pengon gjërat, udhëheqësit efektiv mbajnë motivimin e lartë duke paraqitur një pamje pozitive dhe realiste të jetës së biznesit për t’i mbajtur njerëzit e tyre të qëndrueshëm dhe jo të pasigurtë. Ata komunikojnë se çfarë po ndodh me të vërtetë, dhe rivendosin pritjet për të mbajtur njerëzit e tyre të fokusuar.

Lexo:https://businessmag.al/cfare-eshte-lidershipi-2/

  1. Unë nuk jam mjaft i sigurt se në cilin drejtim të shkoj. Çfarë do të bënit në situatën time?

Udhëheqësit efektivë janë të pranishëm emocionalisht dhe sjellin emocionet e tyre në punë. Ata kërkojnë ndihmë kur është e nevojshme dhe krijojnë hapësirë ​​për vërtetësinë dhe të vërtetën, në mënyrë që të tjerët të jenë të lirë të bëjnë të njëjtën gjë. Duke qenë të vërtetë dhe emocionalisht të ndershëm, dhe duke u dhënë anëtarëve të ekipit leje të jenë të njëjtë, ekipet lidhen dhe bashkëpunojnë më mirë.

  1. Më pyesni për çdo gjë

HubSpot, kompania globale e automatizimit të marketingut dixhital, ripërcaktoi se çfarë do të thotë të jesh transparent në biznes. Bashkëthemeluesi i HubSpot dhe shefi i teknologjisë Dharmesh Shah një herë botoi një artikull në faqen e tij wiki të quajtur “Ask Dharmesh Anything”. Dhe pikërisht kjo është ajo që Hubspotters bëri – duke u angazhuar në një diskutim të drejtpërdrejtë me CTO-në e tyre. Përkundër kritikave, transparenca e kompanisë u kthye një vlerë biznesi. HubSpot ka marrë çmime të shumta për kulturën e saj të kompanisë.

  1. Unë kam nevojë për ju për të përmirësuar

Kur prekin një temë të ndjeshme, siç është performanca e një anëtari të ekipit, udhëheqësit efektivë nuk hidhen drejtë në pjesën e vështirë të diskutimit dhe e vendosin personin tjetër menjëherë në mbrojtje. Ata tregohen pozitivë dhe vlerësojnë anët e forta të anëtarit të tyre. Kjo ndihmon me lehtësimin e pjesës së bisedës.

  1. Nuk mund ta kisha bërë pa ju

Kjo është ndoshta forma më e lartë për të thënë faleminderit. Duke pranuar përpjekjet e dikujt tjetër për të shkuar lart e më tej, veçanërisht nëse ai e bën një udhëheqës apo menaxher të duket i mirë, përforcon një kulturë të fortë të ekipit. Ky akt i thjeshtë inkurajimi është një përforcues psiqik që do të sigurojë rikthim të besimit në të gjithë organizatën.

  1. Kjo ndodhi për fajin tim

Udhëheqësit efektivë nuk janë fshehur prapa statusit të tyre dhe duke devijuar përgjegjësinë tek dikush tjetër. Ata janë përgjegjës ndaj të tjerëve dhe kanë gabime, gjë që përcakton se lideri i tyre është i sinqertë dhe nuk ka frikë të bëjë gabime.

  1. Ju nevojitet gjë nga ana ime?

Udhëheqësit efektivë janë udhëheqës shërbëtorë. Ata u shërbejnë nevojave të grupit, duke siguruar që pengesat të largohen nga rruga. Gjithçka fillon me shenjën njerëzore të kujdesit dhe shqetësimit. Dhe pyetja e parë që ata bëjnë është gjithmonë: Për çfarë keni nevojë nga unë?

  1. Kam besim tek ju

Udhëheqësit efektivë mund ta thonë me të madhe se besojnë  në ekipin e tyre dhe aftësitë e tyre për të kryer punën. Ata lejojnë që punonjësit të përdorin trurin e tyre për të krijuar.  Kjo është arsyeja pse Steve Jobs dikur tha: “Nuk ka kuptim të punësosh njerëz të mençur dhe t’u thuash atyre se çfarë të bëjnë, ne marrim njerëz të zgjuar, që të na tregojnë se çfarë duhet të bëjmë”.

Inc