Ja cilët janë të rinjtë shqiptarë që po i përkushtohen shkrimit të librave
Përditësuar së fundmi: 25/09/2019

Ja cilët janë të rinjtë shqiptarë që po i përkushtohen shkrimit të librave

Share
nga Ornela Trupja
Sht 25, 2019

Teksa syri të has vetëm të rinj me smartphone në dorë, në mendje na vjen vetëm një pyetje. A ka më nga ata të rinj që duan të lexojnë libra apo të shkruajnë një të tillë?

Në BusinesMag.al dhe në BusinessMag Kosovo gjeni një përgjigje për këtë. Po, ka. Në këtë artikull do të lexoni për të rinj që kanë shkruar libra online, libra për Universitetin e Oksfordit, një djalë që publikon tre librat e tij në Amazon, apo disa të rinj nga Kosova që shkruajnë një libër karriere.

Edhe pse ishte vetëm një adoleshente, kur ka publikuar librin e saj të parë, Hiljana Biba ka arritur të ketë sukses dhe një shikueshmëri të madhe në internet. “Më quajnë Xhulia” është romani që e ka futur atë në botën letrare. Sot libri i saj është mjaft i suksesshëm. Hiljana është studente në Fakultetin e Mjekësisë në Tiranë. E apasionuar pas pikturës dhe letërsisë, pak vite më parë filloi të shkruajë dhe ka arritur të publikojë librin e saj të parë në faqen e internetit: Booksie. Mund të tingëllojë çuditshëm, por gjithçka ka nisur nga një ëndërr, ku i është shfaqur personazhi kryesor Xhulia. Duke ndërthurur së bashku mjekësinë dhe të shkruarit, në planet e saj të ardhshme, ajo dëshiron të merret me studime shkencore dhe t’i hedhë ato në një libër.

Hiljana Biba, shembull për bashkëmoshatarët e saj

Dario Hani është 20 vjeçari nga Shqipëria, i cili ka publikuar 3 libra në Amazon. Ai momentalisht po studion për Ekonomi në Universitetin Ca Foscari në Venecia, Itali. Gjithashtu, Dario është bashkë-krijues dhe drejtues aktiv i Kapitalit Intelektual Studentor Shqiptar “KISS the future” i Fondacionit “Innovation Value Albania” (IVA) Startup Nation Ecosystem. Librat e publikuar në Amazon nga ai janë “So Simple”, “No One’s Property” dhe “The Want”. Librat janë elektronikë dhe mund të lexohen nga çdo pajisje e lidhur me internetin. Dario është kujdesur për publikimin dhe të drejtat e autorit. Librat janë falas për të abonuarit Kindle dhe kushtojnë vetëm 3 dollarë për gjithë të tjerët. Shitjet i kanë kaluar në total 800 dhe janë në vazhdim edhe ndër vite.

Dario Hani, djaloshi 20 vjeçar nga Shqipëria, publikon 3 libra në Amazon

Të rinjtë shqiptarë janë duke arritur suksese të mëdha në botë, jo vetëm në fushën e muzikës dhe sportit por edhe në atë akademike. Njëra nga këto është 27 vjeçarja nga Shkupi, Vigjilenca Abazi. Ajo është anëtare e “Emile Noel” në Fakultetin Juridik në New York dhe asistente në Universitetitin e Mastrihtit. Ka mbaruar studimet e doktoraturës në Universitetin e Amsterdamit dhe ka qenë një bursiste e Fulbright në Fakultetin Juridik të Kolumbias. Abazi ka qenë e ftuar të ligjërojë në Universitetin e Oksfordit, Harvard Law School, Universitetin e Kolumbias, NYU (Paris, Firence, Abu Dabi). Ajo gjithashtu është ftuar të prezantojë hulumtimet e saj në Parlamentin Europian dhe atë Holandez.

Vetëm 27 vjeç, shqiptarja boton libër për ‘Universitetin e Oxford’-it

Libri “Orientim në Karrierë”, synon t’i vetëdijësojë studentët e të rinjtë, por edhe profesorët e institucionet publike, për rëndësinë e orientimit në karrierë. Ky libër është i shkurtër, praktik dhe i lehtë për t’u përvetësuar. Rekomandohet ta lexoni, veçanërisht ju studentë të cilët jeni duke bërë plane për karrierën tuaj.

Të rinjtë e Kosovës tashmë kanë një libër për orientimin në karrierë