INSTAT: Shqiptarët, 5 vite më pak shkollë se vëndet e BE-së


 

Në Shqipëri një fëmijë i moshës 6 vjeçare (mosha e përcaktuar me ligj për të filluar shkollën në vend) pritet të ndjekë arsimin përafërsisht 14 vjet. Kjo do të thotë që rreth 19 përqind e pjesës që mbetet nga jeta e fëmijës (merret për bazë jetëgjatësia mesatare 72.6 vjeç) do të kalohet në arsim.
Tërësia e viteve të shkollës për fëmijët shqiptarë nga mosha 6 vjeçare është nën atë të çdo vendi të BE-së. Shqipëria renditet pothuajse në të njëjtat nivele me Maqedoninë.Këto rezultate të bëra publike nga INSTAT, tregojnë se kjo pjesë e jetës në arsim është e njëjtë për vajzat dhe djemtë, por si jetëgjatësia ashtu edhe tërësia e viteve të shkollës për vajzat është më e lartë.
“Një fëmijë që hyn në fazën e jetës së rinisë ka mesatarisht akoma 5.2 vite arsim përpara, vajzat disi më shumë dhe djemtë disi më pak.”- thuhet në raport.
Kjo shifër në moshën 20 vjeçare është ulur në 1.8 vjet dhe ka rënë më tej në 0.6 vjet për të rinjtë më të mëdhenj të moshës 29 vjeç.Megjithatë, sa i përket jetëgjatësisë, Shqipëria paraqitet mirë mes këtyre vendeve.

/ACP/

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale