Si mund të shfrytëzojnë sipërmarrësit fuqinë e stoicizmit për të ndërtuar elasticitet dhe për të lulëzuar në botën e biznesit - Business Magazine Albania

Si mund të shfrytëzojnë sipërmarrësit fuqinë e stoicizmit për të ndërtuar elasticitet dhe për të lulëzuar në botën e biznesit

sipërmarrës

Filozofia e lashtë greke e stoicizmit është e rëndësishme për sipërmarrësit bashkëkohorë. Cilësi të tilla si këmbëngulja, përqendrimi dhe qartësia luajnë një rol të rëndësishëm në përballimin e problemeve bashkëkohore të biznesit. Duke përdorur mençurinë stoike në përpjekjet e tyre sipërmarrëse, sipërmarrësit mund të rrisin ritmin e tyre të përparimit dhe të bëhen më të fortë në përpjekjet e tyre.

Nëpërmjet strategjive vepruese dhe disa këshillave praktike, ju do te kuptoni se si kultivohen virtytet stoike për të lulëzuar në botën dinamike dhe të pasigurt të sipërmarrjes.

 Përqafoni “amor fati” – Duajeni fatin tuaj

Në sipërmarrje, “amor fati” përfaqëson paqen e brendshme dhe narrativën epike të gjithçkaje që përfshin jeta. Ato janë një bazë për zgjerim. Për shembull, edhe nëse një sipërmarrës lëshon një produkt dhe dështon, ai mban një interes për biznesin. Në vend që ta konsiderojë këtë si një dështim, ai e percepton atë si një përvojë ku mund të analizojë rezultatet dhe të shikojë më mirë tregun. E njëjta gjë vlen edhe në trajtimin e klientëve ose bashkëpunëtorëve sfidues. Në situata të tilla, trajnimi në durim dhe komunikim, aftësi kryesore në drejtuese. Vazhdimisht vlerësoni dështimet tuaja për të gjetur fusha për t’u përmirësuar. Zhvilloni një kulturë ditari me të cilën të regjistroni dhe të shkruani mësimet nga gabimet, duke përdorur gabimet si porta hapëse drejt suksesit.

Përqendrohuni në atë që mund të kontrolloni

Megjithëse sipërmarrja është e rrezikshme, çdo gjë nga tendencat e tregut tek sjellja e konsumatorit apo ndryshimet ekonomike mund të ndryshojë pa paralajmërim. Një shtyllë e stoicizmit është të përqendrohemi në gjërat që mund të ndikojmë: mënyrën se si silleni, flisni ose mendoni. Fakti i të bërit diçka në mënyrë aktive e largon vëmendjen nga ajo që nuk mund të zotërohet dhe në hapa që mund të hidhni. Bëni një listë me dy kolona, njëra me gjërat që mund t’i kontrolloni dhe tjetra me ato që nuk mundeni. Përpiquni ta zbatoni këtë në rutinën tuaj ditore ose javore dhe përqendrohuni gjithmonë në kolonën e parë ndërsa pranoni kufijtë dhe e largoni të dytën nga mendja.

Praktikoni reflektimin e ndërgjegjshëm

Stoicizmi dhe ndërgjegjja janë të ndërlikuara, veçanërisht në kontekstin e qëllimeve soditëse. Sipërmarrësit mund të shfrytëzojnë reflektimin e përditshëm, në të cilin ata shikojnë vendimet e marra, rezultatet dhe zhvillimin e përgjithshëm personal. Kjo qasje me të vërtetë ndërton një mentalitet të përmirësimit të vazhdueshëm dhe të menduarit strategjik. Sigurohuni që të merrni kohë për reflektim çdo ditë. Përdorni ditarët reflektues dhe aplikacionet e meditimit për të lehtësuar të gjithë procesin. Punoni se si të bëni zgjedhjet tuaja profesionale dhe rezultatet e rritjes personale.

Kultivoni elasticitetin përmes vështirësive

Fatkeqësitë janë një realitet i pashmangshëm për këdo që guxon të hyjë në pasiguritë e një sfere sipërmarrëse. Kjo paradigmë i ndihmon sipërmarrësit që t’i konsiderojnë problemet jo si pengesa, por më tepër si jetike për sukseset e tyre në të ardhmen. Përjetoni fatkeqësinë, guximin dhe qëndrueshmërinë për të pasur rezistencën e hekurt që është e nevojshme për të përballuar ngritjet dhe uljet e një biznesi. Hartoni një plan elasticiteti dhe identifikoni fushat ku gjërat mund të shkojnë keq dhe gjeni zgjidhje se si ta zbusni problemin. Ndërmerrni masa për ndërtimin e elasticitetit si planifikimi i skenarëve dhe masat që synojnë reduktimin e stresit.

Përqafoni minimalizmin për fokus maksimal

Filozofia stoike thotë se sipërmarrësit duhet të fokusohen në atë që është e rëndësishme. Ata nuk duhet t’i komplikojnë gjërat, por t’i thjeshtojnë ato. Duke hequr shpërqendrimet dhe objektivat shtesë që mund të mos përputhen me objektivat e biznesit tuaj, ju merrni një mundësi për t’u fokusuar në prioritetet kryesore që do ta çojnë biznesin tuaj përpara. Kaloni shpesh nëpër aktivitetet e biznesit dhe qëllimet personale dhe do të jeni në gjendje t’i auditoni ato rregullisht. Kërkoni faktorë që pengojnë thjeshtimin ose eliminimin e tij dhe që do t’ju mundësojnë të përqendroheni në atë që është më jetike për biznesin, bindjet dhe misionin tuaj.

Zhvilloni ndjeshmëri dhe udhëheqje etike

Filozofia stoike bazohet në virtytin kardinal, i cili është një bazë për ndjeshmëri dhe udhëheqje etike në biznes. Njohja, si dhe pranimi i pikëpamjeve të ndryshme midis individëve, krijojnë një ambient të respektueshëm dhe bashkëpunues ku inovacioni dhe zhvillimi janë të mundshme. Krijoni seanca reagimi të ekipit dhe seanca trajnimi të empatisë. Jepuni anëtarëve të ekipit tuaj një shans për të qenë në krye të projekteve dhe iniciativave për të lehtësuar një kulturë lidershipi dhe vendimmarrje etike.

 Parashikoni sfidat me “premeditatio malorum”

“Premeditatio malorum” është një ushtrim stoik i imagjinimit të gjërave që mund të shkojnë keq ose të hiqen. Sipërmarrësit kanë tendencë të mendojnë duke pasur parasysh strategjinë. Ata nuk nxitojnë. Përkundrazi, ata i kushtojnë kohë për të parashikuar skenarë të mundshëm dhe për t’i bërë gati zgjidhjet e tyre. Duke zbatuar një mendim të tillë proaktiv, njerëzit jo vetëm që do të fitojnë elasticitet, por edhe përshtatshmërinë e nevojshme në të ardhmen. Merrni pjesë aktive në seancat e planifikimit të skenarëve në baza të rregullta. Identifikoni pengesat e mundshme dhe dilni me plane rikuperimi që do t’ju japin një dorë të lartë në tregje të ndryshme.

Ruani ekuilibrin emocional

Udhëtimet sipërmarrëse luhaten vazhdimisht nga lart poshtë, gjë që kërkon stabilitet emocional për arritje. Stoicizmi thekson rëndësinë e të qenit i qëndrueshëm në mënyrë që vendimet të merren nga një qendër paqeje dhe qartësie.

 Praktikoni mirënjohjen

Të mësuarit është një proces i pafund për sipërmarrësin stoik, plot vështirësi dhe kënaqësi. Me çdo përvojë, qoftë si një thesar, humbje apo rutinë, ju merrni një lloj mësimi. Mësoni aftësinë për të marrë çdo përvojë që hasni si një mundësi për të mësuar prej saj. Identifikoni që reagimet janë instrumenti i përmirësimit dhe gjeni kohë për edukim të vazhdueshëm përmes kurseve, librave dhe burimeve të tjera.

Kërkoni mençuri në çdo takim

Rruga e vështirë por përmbushëse e sipërmarrësit stoik po zhytet në njohuri gjatë gjithë rrugëtimit të jetës. Çdo takim, pozitiv, negativ apo i zakonshëm, ofron diçka të vlefshme për të mësuar. Kjo kulturë e të mësuarit do t’i japë biznesit tuaj një shans për të kaluar nëpër tendencat dhe të ketë më shumë gjasa të mbijetojë. Përvetësoni aftësitë e të mësuarit nga çdo përvojë që hasni në jetë. Shkëmbeni rregullisht njohuritë me mentorët, kolegët dhe të tjerët në këtë fushë. Kini parasysh se reagimet shërbejnë si instrument për rritje, duke vazhduar me edukimin e kurseve, librave dhe burimeve të tjera.

 

Nëpërmjet zbatimit të këtyre udhëzimeve, përpjekja juaj do të jetë e gjitha e qëndrueshme, më e përqendruar, më e pasur dhe më e virtytshme për sa i përket përvojës suaj sipërmarrëse. A jeni gati të bashkoheni me botën e biznesit dhe të shkëlqeni si një sipërmarrës i fortë? Ndërkohë që po kaloni procesin, kini gjithmonë parasysh se nuk janë vetëm problemet, por përgjigjet tuaja ndaj tyre. Zbatojeni me mirësi mençurinë stoike ndërsa përpiqeni të keni sukses si sipërmarrës dhe të përmirësoheni si individ.

entrepreneur.com

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #34 - Mars 2024

Për një vit të mbarë!

Viti 2024 ka nisur me sfidat dhe mundësitë e tij. Ndërsa kompanitë do të duhet të përballen me disa ndryshime ligjore dhe njëkohësisht trendet e tregjeve: si rritje çmimesh dhe rritje e kostos së fuqisë punëtore, startupet janë para mundësive dhe një klime favorizuese. Thirrje të shumta janë hapur në fushën e biznesit, kulturës dhe ideve të gjelbërta. Ndër më të rëndësishmit, programi i qeverisë për financimin e 80 startupeve në tre faza zhvillimi të tyre

Për të kuptuar rëndësinë e bizneseve të reja, veçanërisht në teknologji, mjafton të shohim që edhe sipërmarrje të konsoliduara vendase, si një grup kompanish si Balfin, kanë një vëmendje të theksuar tek startupet. Z. Samir Mane, President i këtij grupi, prej kohësh ka treguar interes, duke i mbështetur, por edhe duke investuar në një prej startupeve që pritet të sjellë revolucion në bio-inxhinieri. Vëmendja tek risia dhe inovacioni vlerësohet të jetë një nga arsyet kryesore, përse audienca jonë e zgjodhi në kompeticionin tonë të dhjetorit si Sipërmarrësi i Vitit. Në një intervistë ekskluzive, z. Mane tregon për ne copëza domethënëse nga …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0