Shtrenjtohen prodhimet “Made in Albania”, kostot e industrisë në rritje të shpejtë


Industria e rëndë dhe ajo përpunuese janë nën trysninë e kostove në rritje. Sipas të dhënave të sotme të INSTAT, Indeksi i Çmimeve të Prodhimit u rrit përkatësisht me 0,9%, në krahasim me tremujorin e katërt të vitit 2015 dhe 1,4% në krahasim me tremujorin e tretë të vitit 2016.

Në tremujorin e katërt 2016, ndryshimi vjetor i Indeksit të Çmimeve të Prodhimit është 0,9%. Rritjen më të lartë e kanë shënuar çmimet e prodhimit në seksionin “ Industri nxjerrëse” me 5,5 %. Brenda kësaj industrie, vihet re rritja e çmimeve të prodhimit të produkteve në nxjerrjen e naftës bruto dhe gazit natyror me 8,3%.

Referuar së njëjtës periudhe krahasimi, çmimet e prodhimit në aktivitetet e industrisë përpunuese kanë shënuar ulje me 0,1%. Brenda kësaj industrie vihet re ulja e çmimeve të përpunimit të tekstileve me 1,9%, prodhimi i produkteve metalike të fabrikuara me 1,7%.

Ndërsa, çmimet e prodhimit në aktivitetet e prodhimit të letrës dhe prodhimit të mobilieve kanë shënuar rritje përkatësisht 1,6% dhe 2,2%.

Krahasuar me tremujorin e katërt të vitit 2015, indeksi i çmimeve të prodhimit të produkteve vendase shënoi rritje me 1,1%.

Në tremujorin e katërt 2016, ndryshimi vjetor i Indeksit të Çmimeve të Prodhimit për eksport është 0,6%.

Çmimet e prodhimit të produkteve për eksport kanë shënuar rritje në seksionet: “Industri nxjerrëse” dhe “Industri përpunuese” përkatësisht me 1,0% dhe 0,3 %.

Në tremujorin e katërt 2016, ndryshimi tremujor i indeksit është 1,4 %. Çmimet e Prodhimit në seksionin ”Industri Nxjerrëse” shënuan rritje me 4,2 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2016. Rritjen më të lartë e shënuan çmimet e prodhimit në aktivitetin “Nxjerrja e naftës bruto dhe gazit natyror” me 5,9 %.

Çmimet e prodhimit në seksionin “Industria përpunuese” kanë shënuar rritje me 0,8 %, krahasuar me tremujorin e mëparshëm. Brenda kësaj industrie, vihet re rritje e çmimeve të prodhimit të produkteve në aktivitetet: përpunimi i produkteve ushqimore me 0,3 %, përpunimi i tekstileve me 3,8 %, metalurgji me 3,0 %, prodhimi i lëkurës dhe produkteve prej lëkure me 0,8 %.

Indeksi i Çmimeve të Prodhimit për produktet vendase arriti 99,4 kundrejt vitit 2010, duke shënuar një rritje me 0,5 % krahasuar me tremujorin e tretë 2016. Vlen të përmendet rritja e çmimeve të prodhimit të produkteve në seksionet; “Industri Nxjerrëse” me 2,5 % dhe “Industri përpunuese” me 0,4 %.

Indeksi i Çmimeve të Eksportit arriti 102,8 duke shënuar një rritje me 2,6 %, krahasuar me tremujorin e mëparshëm. Çmimet e prodhimit të produkteve në seksionet: “Industri nxjerrëse” dhe “Industri përpunuese” kanë shënuar rritje përkatësisht me 4,8 % dhe 1,2 %.

burimi: monitor.al

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale