Kosova, vendi më i mirë për fillimin e një biznesi në 2019


Maqedonia është vendi me performancën më të lartë nga Europa Juglindore (SEE) në raportin më të fundit të Doing Business në 2019 të Bankës Botërore, të nxjerrë javën e kaluar.

Maqedonia renditet e 10-ta dhe Shqipëria është e vetmja nga vendet e SEE që përmirësoi renditjen e saj krahasuar me vitin 2018, sipas të dhënave të Doing Business 2019. “Republika e Maqedonisë e ka bërë procesin e lejeve të ndërtimit më pak të kushtueshëm duke ulur taksat për zhvillimin e tokës,” sipas raportit.

Lexoni: Dashuritë e Lulzim Veliut, Kosova dhe biznesi “Smart home”

Destinacioni i dytë më i mirë për të bërë biznes në Europën Juglindore është Sllovenia, e cila renditet e 40-ta, tre vende më lart nga viti i kaluar, e ndjekur nga Kosova në vendin e 44, Moldavia, 47 dhe Serbia, 48. Nga Europa Juglindore, Kosova renditet si vendi më i mirë për fillimin e një biznesi në vitin 2019, renditet e 13-ta, pasuar nga Moldavia, 14, Sllovenia, 38 dhe Serbia, 40, sipas raportit.

“Rezultatet e këtij viti tregojnë qartë angazhimin e qeverisë në shumë ekonomi, të mëdha dhe të vogla, për të ushqyer sipërmarrjen dhe ndërmarrjen private,” tha Rita Ramalho, Menaxhere e lartë e Grupit Global të Treguesve të Bankës Botërore, e cila nxjerr raportin.

Në dy apo tre vitet e fundit, “të gjitha tregjet e mëdha në zhvillim – të tilla si Kina, India, Nigeria, Afrika e Jugut, Indonezia dhe Rusia – janë në këtë axhendë,” tha Sylvia Solf, kreu i Njësisë Këshillëdhënës të Reformës së Grupit të Bankës Botërore , i cili këshillon qeveritë për mënyrat se si të përmirësojnë mjedisin e biznesit. “Fakti që ata po e bëjnë këtë është domethënës.”

Indeksi i mat reformat në 11 fusha: fillimi i një biznesi, marrja e lejeve të ndërtimit, marrja e energjisë elektrike, regjistrimi i pronës, marrja e kredive, mbrojtja e investitorëve të pakicave, pagesa e taksave, tregtimi përtej kufijve, zbatimi i kontratave, zgjidhja e pagesës së borxheve dhe rregullimi i tregut të punës.

Kjo reformë po e bën më të lehtë fillimin e një biznesi. Më shumë se një e katërta e ekonomive bënë pikërisht këtë në vitin 2017/18. Tani duhet një mesatare prej 20 ditësh dhe kushton 23% e të ardhurave për frymë për të filluar një biznes, krahasuar me 47 ditë dhe 76% të të ardhurave për frymë në vitin 2006. 13 nga 20 ekonomitë e para kanë të paktën një procedurë që mund të përfundojë online në gjysëm dite.

Lexoni: Kode Labs e Detroit blen kompaninë Kosovare të teknologjisë ZAG Apps

Doing Business 2019 është i 16-ti në një seri raportesh vjetore që matin rregullorët që rrisin aktivitetin e biznesit dhe ato që e kufizojnë atë. Doing Business paraqet tregues sasiorë mbi rregullat e biznesit dhe mbrojtjen e të drejtave të pronës që mund të krahasohen në 190 ekonomi, nga Afganistani në Zimbabve.

/digitalspoiler

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale