Estonia në vendin e parë për mbrojtjen kibernetike në Europë » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 26/06/2017

Estonia në vendin e parë për mbrojtjen kibernetike në Europë

Share
nga Anerola Torollari
Qer 26, 2017
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Duke u bazuar tek “International Telecommunication Union’s Global Cybersecurity Index”, Estonia renditet e pesta në botë dhe e para në Europë për mbrojtjen kibernetike.

“Në botë, Estonia është e pesta pas Singaporit, SHBA-së, Malajzisë dhe Omanit,” thotë qeveria e vendit gjatë një deklarate.

Raul Rikk, kreu i mbrojtjes kibernetike kombëtare të Estonisë, thotë se është shumë interesante sesi shtete të varfra në zhvillimin ICT janë mjaft mirë të pozicionuara në “cybersecurity index”. “Ama shtetet e renditura në vendet e para të zhvillimit ICT jo detyrimisht janë të pozicionuara mirë tek “Global Cybersecurity Index”, ” thotë ai.

Lexoni: JA CILAT APLIKACIONE MUND TË PËRDORNI PËR MBROJTJEN E PRIVATËSISË ONLINE

The Global Cybersecurity Index përbëhet nga 5 fusha: legjislacioni, kapaciteti teknik, kapaciteti organizativ, ndërtim i kapaciteteve dhe bashkëpunimi.

Në vitin 2007, kur Estonia u bë shteti i parë i sulmuar nga një sulm kibernetik, u mobilizua dhe u kthye në një element shumë i rëndësishëm i mbrojtjes kibernetike botërore, duke këshilluar edhe shtete të tjera për këtë çështje. Estonia ka nënshkruar marrëveshje me shtete si: Austria, Luksemburgu dhe Korea Jugore për të kryer trajnime dhe bashkëpunim.

E-Governance Academy” është një qendër konsultimi në Estoni për krijimin dhe transferimin e dijeve dhe praktikimin e e-governance, e-democracy, mbrojtjen kibernetike dhe zhvillimin e një shoqërie të hapur.

Burimi: Estonian World

Subscribe në kanalin tonë në YouTube


Evente