Artan Sina: “Tek puna dhe mendësia e duhur do t’i gjeni të gjitha” » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 09/10/2019

Artan Sina: “Tek puna dhe mendësia e duhur do t’i gjeni të gjitha”

Share
nga Anerola Torollari
Tet 09, 2019
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Artan Sina, 30 vjeçari i diplomur në Inxhinieri Telekomunikacioni është themelues i kompanisë Instal Group, themeluar në Gusht të vitit 2015. Prej 4 vitesh kompania operon në Shqipëri dhe Kosovë. Në një intervistë për BusinessMag, Artani na prezanton me kompaninë e tij, vështirësitë, sukseset dhe eksperiencat. 

Instal Group është një prej grupimeve më të mëdha të instalatorëve në Shqipëri, të impianteve hidraulike, elektrike dhe të sistemeve ngrohje/ftohje. Si grupim operon në sipërmarrje instalimi, në montim të të gjithë produkteve të sektorit dhe kryesisht në distribucionin e produkteve termosanitare dhe elektrike.

Por si lindi idea e krijimit të këtij biznesi?! Artani na tregon se pas përfundimit të shkollës së lartë dhe masterit dhe pas shumë intervistave për punë, nuk arriti të sigurojë një vend pune dhe ndërkohë bënte instalime elektrike. Nevoja për të siguruar më shumë punë e detyroi të shtrihej me punën edhe në profesione të tjera, por gjithmonë brenda sektorit të instalimeve. Kontaktet filluan të shtoheshin dhe ai po merrte përsipër më shumë përgjegjësi.

“Në kohën kur vendosa ta unifikoj si projekt, mendova që brenda sektorit ishim shumë dhe po bëheshim nga dita ditës akoma më shumë dhe vendosëm të bëheshim Instal Group, me emërues të përbashkët punën dhe qëllim kualitet më të lartë,” thotë Artani.

Kompania ofron një sërë shërbimesh të ndryshme brenda sektorit të instalatorëve, por kryesisht distribucion dhe shitje. Shërbimet që ofrojnë janë montimi i kondicionerëve, chillerave, kaldajave, panelëve diellorë; instalimet e impiantëve hidraulikë, elektrikë, sipërmarrjen e objekteve të mëdha civile dhe industriale, distribucion dhe shitje të produkteve të sektorit. Aktualisht Instal Group ka rreth 20 punonjës dhe 300 bashkëpunëtorë.

Menaxhimi i burimeve njerëzore ka qenë një prej sfidave të Artanit. Ai thotë se, “Manaxhimi i burimeve njerëzore është një çështje delikate. Më parë këtë gjë e kemi patur shumë problem në stafin e brendshëm, por tani e kemi standardizuar duke vendosur parime dhe qëllime apo rritje profesionale afatshkurtër për secilin grafikisht”.

Vështirësitë me të cilat është hasur Artani ka qenë fryma negative që ka sektori i ndërtimit për sipërmarrësit e rinj, mosdhënia e mundësisë së ofertës dhe sistemi klering që të imponohet të marrësh pjesë dhe të futesh në një lojë që nuk të pëlqen aspak. Megjithatë, ai i ka lënë pas këto vështirësi.

E ndërsa tani Instal Group po bën optimizimin e logjistikës për të realizuar më shumë punë, përkundër investimeve të limituara, mungesës së informacionit që kanë qytetarët për shumë nga produktet e sipërmarrjes së Artanit si dhe konsumi i ulët që ka tregu shqiptar në raport me tregjet fqinjë.

Për të patur sukses duhet të marrësh vendime që ndoshta ndonjëherë nuk rezultojnë të jenë më të mirat, por që janë të domosdoshme. Artani kujton që në fillimet e tij është detyruar të shesë produktet më lirë se vlera që kishin, kjo për të gjeneruar para dhe për të afirmuar kompaninë brenda sektorit.

Objektivi i çdo sipërmarrësi është ta shohë kompaninë e tij në tregun ndërkombëtar, ashtu siç Artani e sheh Instal Group, me shtrirje në të gjithë Europën. “Ne përditë po eksportojmë fuqi punëtore, pse mos ta kemi të mirë organizuar këtë. Objektivi afatshkurtër është optimizimi dhe automatizimi i proceseve të punës, ndërsa ai afatgjatë tregu Europian,” thotë Artani për BusinessMag.

“Nëse do të donit të hapnit një biznes në Shqipëri, duhet të gjeni diçka që mungon në treg apo diçka që mund të përmirësojë atë. Analizoni mirë gjërat deri në detaj dhe përvishni mëngët për të filluar nga puna.” Kjo është këshilla më e mirë që një sipërmarrës si Artani ka për lexuesit e BusinessMag. Ajo që duhet të bëni është të punoni fort, e në mënyrë të zgjuar. “Mos prisni asgjë nga askush, kini vetëbesim dhe tek puna e mendësia e duhur do t’i gjeni të gjitha.”