3 Gjërat që duhet të dini para se të bisedoni me investitorët në lidhje me biznesin tuaj


Cila është mënyra më e mirë për të arritur investitorët? Në të vërtetë varet nga ku po ia filloni. Para se të filloni t’u drejtoheni investitorëve, është e rëndësishme të keni një strategji të qartë. Por, në fillim janë disa gjëra të cilat duhen menduar:

1) Pse ju dhe pse kjo ide? Njihni tregun tuaj, problemin që po zgjidhni dhe pse pozicionoheni në mënyrë unike për të fituar. Në fazat e hershme, investitorët kryesisht vlerësojnë tre gjëra: ekipin, produktin dhe tregun. Për shembull: në ekipe në Sound Ventures kërkohen njerëz që kanë ekspertizë dhe një perspektivë unike në treg. Për produktin është e rëndësishme të dini të shkoni në strategjinë e tregut dhe si mund të fitoni klientë.

Lexo:  5 mësime partneriteti nga të cilat mund të mësoni dhe ju

2) Hartoni ekosistemin. Gjeni investitorë që investojnë në fazën tuaj (d.m.th në fazën e hershme, fazën e rritjes) dhe në atë vertikale (d.m.th. drejtpërdrejtë te konsumatori, softuer ndërmarrje, fintech, kujdes shëndetësor, etj). Disa investitorë janë gjithashtu shumë publikë me tezat e tyre të investimeve përmes artikujve në Medium, bloge, apo edhe Twitter. Përdorni këto informacione për të identifikuar një rrjet të mundshëm investitorësh. Sa më toutreach lartoutreach ta keni synimin toutreach tejkaloni kufijtë, aq më e lartë është mundësia për sukses.

3) Rrjeti. Hyrjet e buta përmes rrjetit tuaj janë gjithmonë mënyra më e mirë. Ju duhet të keni një histori shumë bindëse për investitorin specifik. Qasja më e mirë është të ndërtoni një rrjet të fortë ambasadorësh që ju njohin, historinë tuaj dhe do të jenë avokatët tuaj më të mëdhenj në afërsinë tuaj. Nëse po filloni nga zero, mund të jetë e vështirë, por ka shumë burime publike të disponueshme që mund t’i përdorni për të filluar.

Ndërtimi i një rrjeti nga e para është i vështirë, por me disa hulumtime dhe një gatishmëri për ta vendosur veten atje, kushdo mund ta bëjë këtë. Shumë qytete kanë programe përshpejtimi dhe inkubatorët që ndihmojnë njerëzit në fazat e hershme. Në Shqipëri ka programe e inkubatorë për startup-et si IDEA, Officina. Komunitete të rëndësishme si Startup Grind. Konferenca të vlefshme në marketingun dixhital si AllWeb, mbështetës institucionalë si AIDA, apo Bashkia e Tiranës. Për investimet në bujqësia, Ministria e bujqësisë parashikon grante në masën 50%.

Lexo: 3 gjërat që nxisin investitorët engjëj të investojnë tek ju

Gjithnjë është i rëndësishëm rrjetëzimi ndaj duhet të takoni me sa më shumë njerëz të jetë e mundur.

Inc

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale