Pse arsimi po mbivlerësohet në ditët e sotme? » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 21/10/2019

Pse arsimi po mbivlerësohet në ditët e sotme?

Share
nga Anerola Torollari
Tet 21, 2019
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Sipas statistikave, vetëm 60% e studentëve ja dalin të diplomohen dhe të marrin diplomën e bachelor. Por kjo nuk do të thotë që 40% e tjerë përfundojnë keq. Në kohët e sotme, arsimi i lartë nuk ju premton sukses. Kohët e fundit, ne kemi dëgjuar më shumë histori të sipërmarrësve autodidaktë që nuk humbën kohë dhe pushtuan botën, ndërsa të tjerët studionin në kolegj.

BusinessMag në këtë artikull ju sjell arsyet pse arsimi i lartë po zhvlerësohet në ditët e sotme.

Lexoni: Arsimi ende nuk flet gjuhën e zhvillimit

  1. Tarifat e larta

Shpesh, arsimi kushton shumë para dhe të diplomuarit përfundojnë duke kërkuar një punë me pagë të lartë për të shlyer borxhet e tyre. Por këtu lind edhe një problem tjetër, shumë kompani punësojnë vetëm njerëz me eksperiencë pune. Prandaj, shumë zgjedhin që menjëherë të zhyten në punë pas mbarimit shkollës së mesme dhe në të njëjtin 4-5 vjeçar ata bëhen specialistë të aftë dhe janë në një nivel të mirë pagese me përvojë të gjerë profesionale.

  1. Shumë inovatorë nuk kanë patur një diplomë

Oprah filloi karrierën e saj në TV kur ishte vetëm 19 vjeç. Mark Zuckerberg u largua nga Universiteti i Harvard për të punuar me projektin e tij të quajtur “Facebook”. Edukimi të bën një ndjekës të mirë, ju i perceptoni informacionet siç jepen, pa i vënë në dyshim ato, duke standardizuar njohuritë për testet dhe provimet tipike, ndërsa të tjerët shpërthejnë në punë me një mendje fleksibël, ide të freskëta dhe bëhen të suksesshëm.

  1. Profesione të reja shfaqen çdo ditë

20 vjet më parë, teknikët e robotikës, specialistët e SEO dhe nutricionistët nuk ishin përreth. Disa fusha po zhvillohen aq shpejt sa thjesht nuk mund të mësosh rreth tyre në shkollë. Një shembull është sipërmarrja online. Arsimi i lartë është një institucion i ndërlikuar që nuk vazhdon të jetë në një nivel me ndryshimet e shpejta që po ndodhin në botë. Dhe është shumë e frikshme të mendosh se si do të ndryshojë tregu i punës brenda 20 viteve të tjera – do të ketë punë që nuk ju ekziston as emri akoma.

Lexoni: Përtej shpërblimeve dhe përfitimeve: Çfarë e bën një kompani vërtet të mirë?

  1. Mësimi online është pushtet

Universitetet ofrojnë një arsim mjaft të përgjithshëm, përkundër faktit se lëndët lidhen me çështjet kryesore. Sot ekzistojnë një numër i madh platformash online që mund t’ju ndihmojnë të zhvilloni një aftësi të caktuar, sepse ndonjëherë është thjesht e panevojshme të kaloni 4 ose 5 vite duke studiuar në një universitet.

Për shembull, shumë programues të suksesshëm kanë mësuar vetë si Bill Gates dhe Julian Assange – ata mësuan gjuhë programimi nga librat shkollorë ose online dhe menjëherë i zbatuan njohuritë e tyre në praktikë. Ende ndonjëherë rezulton të jetë shumë më efektive sesa të kërkoni një program të përshtatshëm në një universitet dhe të kaloni 4 apo 5 vite studimi.

/BrightSide

Subscribe në kanalin tonë në YouTube