Këshilla nga Mark Cuban, Warren Buffett dhe ekspertë të tjerë që mund t'ju ndihmojnë t'i mbijetoni krizave - Business Magazine Albania

Këshilla nga Mark Cuban, Warren Buffett dhe ekspertë të tjerë që mund t’ju ndihmojnë t’i mbijetoni krizave

krizave

Në mes të një viti katastrofik të shënuar me trazira historike civile, një pandemi të plotë dhe një ekonomi të rrahur, ne të gjithë mund të përdorim disa fjalë inkurajimi. Kujt do t’i drejtohemi për ato perla të çmuara urtësie? Mund të sugjerojmë këshilltarë financiarë. Këta njerëz mund të shohin gjendjen e ekonomisë në një mënyrë që njerëzit mesatarë nuk arrijnë ta shohin gjithmonë. Ata sjellin një perspektivë të shkëputur, të madhe në çështjet financiare, duke kuptuar situatat jo vetëm sipas asaj se si ndihen në një afat të shkurtër, por çfarë nënkuptojnë në një afat të gjatë.

Ashtu si njerëzit mbështeten tek mentorët në fushat e tyre përkatëse, këshilltarët financiarë kërkojnë drejtime dhe këmbëngulje nga njerëzit e suksesshëm në industrinë e tyre. GOBankingRates u konsultua me 10 ekspertë të ndryshëm të parave për të mësuar si të mbijetojmë gjatë krizave ekonomike.

Lexoni: Një platformë e posaçme për aksesin në financa

Suze Orman

“E vetmja mënyrë që ju do të merrni përgjithmonë nën kontroll jetën tuaj financiare është të gërmoni thellë dhe të rregulloni problemin rrënjësor. Nëse nuk jeni duke qëndruar mbi paratë tuaja, ju jeni duke vënë në rrezik mirëqenien tuaj financiare.”

Sigurohuni të keni krijuar një fond kursimi emergjent për të mbuluar shpenzimet me vlerë të paktën gjashtë muaj është çelësi për të qëndruar në këmbë, duke u përqëndruar në mbajtjen nën kontroll të zakoneve të shpenzimeve, uljen e borxheve dhe të shpenzoni vetëm për gjërat më të nevojshme.

Warren Buffett

“Në planin afatgjatë, lajmet e tregut të aksioneve do të jenë të mira. Në shekullin e 20-të, Shtetet e Bashkuara duruan dy luftëra botërore dhe konflikte të tjera traumatike dhe të shtrenjta ushtarake; depresioni financiar; një duzinë apo më shumë recesione dhe panik financiar; kriza e naftës; një epidemi gripi; dhe dorëheqjen e një presidenti të turpëruar. Megjithatë, Dow u rrit nga 66 në 11.497. “

Warren Buffett i shkroi këto fjalë paraprake në The New York Times op-ed në 2008 gjatë Recesionit të Madh. Tani, në shakun e recesionit COVID-19, këto fjalë i bien të jenë përsëri të vërteta sipas Asher Rogovy, shefit të investimeve në Magnifina.

“Pandemia është sigurisht ngjarja më e madhe ekonomike që ka ndodhur për shumë vite dhe pati një reagim të dhunshëm të tregut në mars dhe prill, por shumë analistë parashikojnë se deri në vitin e ardhshëm, nuk do të ndikojë më në tregun e aksioneve,” tha Rogovy. “Kjo është mençuria e Buffett: të investosh me një horizont shumë afatgjatë. Ai është mjeshtri në lënien mënjanë të emocioneve dhe përqëndrimin në mënyrë rigoroze te numrat”.

Mark Cuban

“Krijimi i mundësive do të thotë të shikosh aty ku nuk janë të tjerët.”

Nicole Tanenbaum, partnere dhe stratege kryesore e investimeve në Checkers Financial Management, e vlerëson këtë margaritar urtësie nga sipërmarrësi i famshëm Mark Cuban.

“Aftësia për të marrë një pikëpamje të kundërt si një investitor dhe për të përfituar nga mentaliteti i tufës së të tjerëve shpesh mund të çojë në rezultate të mëdha për portofolin tuaj nëse bëhet duke përdorur një qasje sistematike dhe strategjike,” tha Tanenbaum. “Investimi në sektorët jashtë favorit dhe klasat e aseteve kur të tjerët i shmangin ato mund të ofrojë mundësi për të krijuar vlerë afatgjatë. Kjo i lejon investitorit strategjik të përfitojë nga zhvendosjet afatshkurtra të tregut të nxitur nga emocionet. Me fjalë të tjera, blerja e më shumë aksioneve me rënien e çmimeve dhe shitja e tyre me rritjen e çmimeve.”

Dave Ramsey

“Jeto si askush tjetër tani që të jetosh si askush tjetër më vonë.”

Kjo thënie nga Dave Ramsey është një ndihmë për Jeff Rose, CFP dhe themelues i faqes së internetit të financave personale Good Financial Cents.

“Pandemia është e vërtetë dhe nuk do të largohet së shpejti,” tha Rose. “Shumica e njerëzve janë në një qasje ‘mbani frymën’, duke shpresuar që puna e tyre të mbetet e sigurtë, ose një punë e re është afër dhe kursimet e tyre nuk do të mbarojnë. Ata nuk po kërkojnë të ndryshojnë mënyrën e jetesës, por kjo nuk është qasja e duhur: Është koha për të qenë proaktiv dhe për të shkurtuar shpenzimet tuaja në mënyrë vigjilente, gjeni mënyra për të filluar të fitoni para për të rritur ato kursime, dhe gjeni mënyra për të shkurtuar borxhin aktual, si rifinancimi i huave studentore dhe frenimi i zakoneve të shpenzimeve. ”

Charlie Munger

“Nëse doni të keni një arritje e jashtëzakonshme, thjesht ulni kokën dhe lexoni pjesën më të madhe të jetës tuaj.”

Ky citat i ashpër nga dora e djathtë e Warren Buffett, Charlie Munger, flet shumë për Sammy Azzouz, JD, CFP, president i Heritage Financial dhe autor i blogut The Boston Advisor. Ai nënvizon rëndësinë e shkrim-leximit financiar dhe nënvizon se kurioziteti e edukimi janë çelësi i lëvizjeve të mençura të parave.

“2020 na ka sjellë shumë gjëra që nuk do të kishim dashur kurrë, por ajo pozitive është aftësia që njerëzit të lexojnë më shumë për gjërat që kanë dashur gjithmonë të mësojnë, si për të përmirësuar financat e tyre personale ose për të vazhduar fazën tjetër të karrierës së tyre,” tha Azzouz.

Farnoosh Torabi

“Paraja është një burim. Nuk është e mirë, nuk është e keqe, nuk është e ligë, është vetëm një burim.”

Tracy Shen, këshilltare holistike e pasurisë, partnere menaxhuese në Florin Group, thotë se ky citim na udhëzon të shohim paratë pa drama dhe t’i konsiderojmë ato në një mënyrë më të thjeshtë.

“Kjo ndihmon disa nga klientët tanë pasi ata kanë ankth për paratë,” tha Shen. “Kështu që ne i mësojmë ata të ndërtojnë një marrëdhënie pozitive me paratë duke zbuluar bindjet e tyre të parave.”

Nëse e gjeni veten duke u shqetësuar për paratë tani, merrni frymë thellë dhe bëni një hap prapa. Pyesni veten nëse i konsideroni paratë si “të mira” ose “të këqija” dhe më pas përqëndrohuni në heqjen dorë nga ato etiketime në mënyrë që të rifitoni perspektivën dhe me shpresë, të ndiheni më pak të stresuar.

Lexoni: Menaxhimi i financave personale në kohë krize – disa reflektime

Benjamin Graham

“Në fund, mënyra se si sillen investimet tuaja është shumë më pak e rëndësishme sesa mënyra se si silleni ju.”

Ky mendim i mprehtë nga Benjamin Graham, i njohur si “babai i investimit të vlerës”, i bën thirrje Richard Best, një shkrimtar për DontPayFull i cili ka mbi 30 vjet përvojë në shërbimet financiare. Ai e pëlqen atë sepse nënvizon rëndësinë e mos lejimit të sundimit të emocioneve në veprimet tuaja.

“Graham dhe shumë nga investitorët e tjerë legjendar besojnë se investimi pa një plan solid investimi, ose durimi dhe disiplina për t’iu përmbajtur atij, mund ta lënë një person të prekshëm ndaj emocioneve të tyre, gjë që çon pa ndryshim në rezultate katastrofike,” tha Best. “Emocionet janë ato që i bëjnë investitorët të bëjnë gjëra për të cilat më vonë pendohen, të tilla si ikja nga tregu pas një rënieje të madhe ose blerja në kulmin e euforisë së tregut, të dyja këto mund të kenë një ndikim shkatërrues në performancën e tyre afatgjatë të investimeve.”

Në këto kohë pandemike, ambienti është i ngarkuar me frikë dhe ankth. Mos lejoni që ndjenjat tuaja të ndikojnë në vendimmarrjen tuaj financiare.

Peter Lynch

“Investoni në atë që njihni.”

Ky margaritar nga Peter Lynch, ish-menaxher fondesh për Magellan at Fidelity, vlerësohet nga Tricia Rosen, CFP, Principal, Access Financial Planning, në kohë të mira dhe në të këqija.

“Do të thotë përfitoni nga njohuritë tuaja të specializuara për një produkt, shërbim ose kompani për të identifikuar mundësitë para se ato të bëhen më të njohura,” tha Rosen. “Hulumtojini ato më tej dhe më pas investoni në to nëse duken si një biznes i mirë-menaxhuar dhe i zbatueshëm. Sigurisht, ai e tha atë para se interneti dhe një kërkim në Google të ishte i zakonshëm, dhe kur menaxhimi aktiv ishte mbreti, por ai vazhdon të jetë i vërtetë edhe sot. Shumica e produkteve dhe shërbimeve të suksesshme marrin vrullin e tyre fillestar përmes fjalës, kështu që kur shihni një produkt ose shërbim që duket se ofron një vlerë të fortë, ia vlen të shikoni më tej për të parë nëse do të ishte një mundësi e mirë investimi.”

Përsëri, investimi gjatë një ekonomie në vështirësi mund të duket i çuditshëm apo edhe i frikshëm, por mos lejoni që ankthi t’ju ​​ndalojë të bëni detyrat e shtëpisë; në fund të fundit, edhe tani njerëzit ende bëhen miliarderë.

Zig Ziglar

“Prisni më të mirën. Përgatituni për më të keqen. Fitoni nga ajo që vjen.”

Howard Dvorkin, kreu i Debt.com, e vlerëson këtë citat nga ikona e shitjeve Zig Ziglar gjatë këtyre kohërave të errëta.

“Që nga fillimi i pandemisë, unë i kam nxitur amerikanët të mbajnë atë që kanë dhe të shlyejnë borxhin ku të munden,” tha Dvorkin. “Shumica e njerëzve ishin të mençur dhe shpenzimet e kartave të kreditit u ndalën në tremujorin e dytë. Shumë parashikojnë një rimëkëmbje të ngadaltë dhe të vështirë, por ka ende kohë që njerëzit të rivlerësojnë planin e tyre të kursimit të recesionit. Është më mirë që shumica e njerëzve të mos të vazhdojnë shpenzimet e tyre si zakonisht, dhe këtë sezon festash, unë jam duke ju lutur njerëzve që ta kenë këtë parasysh: më e keqja nuk ka mbaruar ende.”

Jim Rohn

“Koha është më e vlefshme se paraja. Mund të marrësh më shumë para, por nuk mund të kesh më shumë kohë.”

Ky citim nga sipërmarrësi, autori dhe folësi motivues Jim Rohn frymëzon Anthony Appleton-Tattersall, CA, MBA, drejtor i Shërbimeve të Kontabilitetit AAT, i cili konstaton se ai ka një kuptim të veçantë gjatë pandemisë.

“Gjatë Covid, shumë njerëz kanë gjetur se sa vlen koha e tyre,” tha Appleton-Tattersall. “Paraja është akoma e rëndësishme, natyrisht, por kaq shumë po marrin parasysh ndryshimin ose lëvizjet në karrierë që duhet të kishin në mendje vite më parë.”

/gobankingrates

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #31 - Prill 2023
Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0