Gjermania i jep Shqipërisë 10 milionë euro për bujqësinë dhe zhvillimin rural


Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural në bashkëpunim me GIZ, kanë prezantuar programin “Zhvillim i Qëndrueshëm Rural” (SRD). Ky program, i financuar nga Ministria Federale Gjermane e Ekonomisë Bashkëpunimit dhe Zhvillimit (BMZ), synon të përmirësojë kushtet për mundësi të qëndrueshme të gjenerimit të të ardhurave në zonat rurale.

Eventi i organizuar në ambientet e Ministrisë së Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural (MBZHR) mblodhi institucione publike në fushën e bujqësisë dhe turizmit, institucionet kërkimore dhe arsimore, organizatat këshilluese dhe trajnuese, bizneset inovative të agroturizmit dhe OJQ-të përkatëse. I pranishëm në event ishte edhe ambasadori i ri i Gjermanisë në vendin tonë, z. Peter Zingraf. Gjatë fjalës së saj zv.ministrja e Bujqësisë, znj. Ermira Gjeçi, tha se ky projekt është shumë i rëndësishëm për zonat rurale të vendit tonë.

Lexo: Gjermania financon me 2 milionë euro bujqësinë shqiptare

“2 milionë euro për fazën e parë janë një ndihmë shumë e madhe për ata që jetojnë në zonat rurale dhe për krejt ekonominë tonë kombëtare, pasi krijon një perspektivë të re për zhvillimin e sektorit bujqësor.  Shtesa prej 8 milionë euro që do të miratohet së shpejti, pritet të krijojë një impakt më të madh në këtë projekt dhe të zgjerojë gamën e ndërhyrjeve që ne duam të bëjmë.  Diversifikimi ekonomik në zonat rurale dhe rritja e konkurrencës në sektorin e bujqësisë dhe turizmit, do të gjenerojnë më tepër vende pune dhe të ardhura shtesë për ata që jetojnë në fshat”, tha Gjeçi.

Sipas saj programi ka vlerë të shtuar faktin që fokusohet ndër të tjera edhe tek të rinjtë që kanë investuar në sektorin rural, duke krijuar apo menaxhuar ferma ose pika agroturizmi.

“Gjermania mbetet një nga partnerët tanë të rëndësishëm në fushën e shkëmbimeve tregtare dhe sidomos në zhvillimin e sektorit të bujqësisë dhe zonave rurale. Ky projekt me GIZ është në vazhdën e shumë projekteve të tjera që ne kemi patur dhe besoj se do të vijojmë të kemi në të ardhmen”, tha zv.ministrja Gjeci.

Lexo: Impiante diellore lundruese në Shqipëri, Statkraft lidh marrëveshjen me Ocean Sun

Faktet dhe shifrat kryesore për programin.

  • Programi do të zgjasë deri në dhjetor 2022 dhe zbatohet nga GIZ me Ministrinë e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural (MBZHR) dhe Ministrinë e Turizmit dhe Mjedisit (MTM) si partnerë kryesorë zbatues. Programi ka një buxhet prej 10.000.000 EUR.
  • Programi është financuar nga Ministria Federale Gjermane e Bashkëpunimit dhe Zhvillimit Ekonomik (BMZ)
  • Grupi i synuar i programit SRD është popullsia rurale e Shqipërisë, të cilët janë fermerët dhe / ose drejtojnë ndërmarrje të vogla dhe kanë potencialin sipërmarrës për ta bërë këtë, veçanërisht gratë dhe të rinjtë, përfshirë edhe të kthyerit nga emigrimi.

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale