Impiante diellore lundruese në Shqipëri, Statkraft lidh marrëveshjen me Ocean Sun » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 12/03/2019

Impiante diellore lundruese në Shqipëri, Statkraft lidh marrëveshjen me Ocean Sun

Share
nga Anerola Torollari
Mar 12, 2019
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Statkraft Albania ka lidhur një marrëveshje me zhvilluesit e teknologjisë diellore lundruese norvegjeze Ocean Sun AS për ofrimin e një impianti diellor lundrues me një kapacitet maksimal prej 2 MW në rezervuarin e Banjës në Shqipëri.

Parku diellor do të përbëhet nga 4 njësi lundruese me kapacitet prej 0.5 MW secila, me një kosto totale investimi prej 2.3 milionë euro.

Kjo është kontrata e parë e madhe për teknologjinë diellore lundruese të Ocean Sun dhe projekti do të demonstrojë qëndrueshmërinë e teknologjisë së zhvilluar nga PV diellore norvegjeze dhe industrisë detare.

Lexoni: Drejtuesi Ekzekutiv i Statkraft në Shqipëri, në krye të Shoqatës së Investitorëve të Huaj (FIAA)

“Testimi i teknologjisë së re për panelet lundruese të energjisë diellore përshtatet shumë mirë me strategjinë e Statkraft për të rritur gjenerimin e energjisë tonë të rinovueshme nga uji, era dhe dielli. Nëse teknologjia provohet të jetë e suksesshme dhe potenciali kosto-konkurrencë arrihet, një aplikim më i gjerë i paneleve diellore lundruese mund të bëhet në vende të tjera të Statkraft,” thotë Christian Rynning-Tønnesen, CEO i Statkraft.

Në fund të vitit të kaluar, Statkraft Albania mori një autorizim paraprak nga Qeveria e Shqipërisë për zbatimin e një impianti diellor lundrues në Banjë me një tarifë fikse. Sipas miratimeve rregullatore përfundimtare, termocentrali diellor do të ndërtohet gjatë vitit 2019/2020.

Rreth Ocean Sun

Ocean Sun nisi në vitin 2016 për të zhvilluar dhe komercializuar një shpikje për panelet diellore lundruese. Metoda e instalimit të paneleve diellore në membranat lundruese mundëson kosto të ulët dhe performancë të lartë nga ftohja direkte përçuese në ujë. Sistemi mund të përballojë erërat e forta. Ocean Sun u themelua nga Børge Bjørneklett, Øyvind Rohn dhe Arnt Emil Ingulstad. Kompania ka marrë grante nga Innovation Norway dhe Këshilli Norvegjez i Kërkimeve.

/statkraft