FED Invest, një model suksesi në mikrofinancë


Nëse banakt tregtare vijojnë të qëndrojnë larg fermerit, institucione financiare si FED Invest po zgjerojnë vazhdimisht rrjetin e tyre në zona rurale dhe në rajone të ndryshme të vendit.

Prej 26 vitesh në fushën e mikrofinancës, FED Invest po zhvillon shërbimet dhe produktet financiare për fermerët falë përvojës së fituar ndër vite dhe përvojës së Shoqërive të Kursim-Kreditit. Burimet zyrtare të kompanisë tregojnë se tashmë  FED Invest ka 64 degë të shtrira në të gjithë territorin e vendit dhe mbulon mbi 1700 fshatra. Së fundi ajo është zgjeruar në Gjirokastër, Përmet dhe Lezhë.

“Produkte si kursimi dhe financimi, i japin FED invest një avantazh të madh krahasuar me Instucionet e tjera të mikrofinancës, që ofrojnë vetëm produkte financimi. Ky avantazh plotëson më së miri nevojat e klientit dhe ciklin e aktivitetit të tij, ku në periudha të caktura mund të ketë nevoje për financim, ndërkohë që në periudha prodhimi, mund të ketë kapacitete të tepërta të gjendjes së cash-it”, thotë Zana Konini, Presidente e FED Invest.

Me misionin për të ofruar një gamë të gjerë produktesh dhe shërbimesh financiare, për banorët e zonave rurale të vendit, institucioni financiar po rrit përfshirjen financiare, duke zvogëluar varfërinë në përgjithësi. FED invest përdor praktikat e bakingut modern duke ofruar produktet nga më konkurruese në treg.

Transparenca me klientin dhe normat konkuruese, vlerësohen si avahtayh për FED Invest.

Burimet zyrtare të kompanisë bëjnë të ditur se, Anëtarët nuk paguajnë komisione aplikimi për kredi. Nuk ka komision administrimi apo mirëmbajtje. Nuk ka shpenzime noterizimi për kontratën e kredisë. Penalitet janë shumë të ulëta për shumën e vonuar të kredisë (është një element kyҫ sepse Institucionet mikro praktikojnë shpenzime të larta që mbart klienti në rast vonese), përshtatje e kalendarit të kredisë bazuar në sezonalitetin dhe cash-floë të aktivitetit (avantazh ndaj sektorit bankar). Dhe nuk aplikohet penalitet për mbyllje parakohe të shumës totale të kredisë, kur ka kaluar gjysma e afatit të maturimit”.

Mundësia e financimit në bujqësi është rritur më tej, pasi në korrik të këtij viti, institucioni nënshkroi marrëveshjen e bashkëpunimit në kuadër të projektit  « IPARD II »  si dhe Skemave Kombëtare të Mbështetjes në Bujqësi, të financuara nga Qeveria Shqiptare me qëllim rritjen e ofertës dhe promovimin e produkteve financiare që u vihen në dispozicion bizneseve të cilat operojnë në zonat rurale.

Por, SHKK “FED invest” ka zgjeruar gamën e shërbimeve për të gjithë anëtarët e saj, në zonat urbane dhe semi urbane, për të zhvilluar aktivitetet e tyre në mënyrë që të gjenerojnë të ardhura dhe të rrisin kapacitetet.

Lexo: “Shporta e Reçit” dhe biznesi i Prek Gjeloshajt, i cili është një ndër shumë bizneset e financuara nga nga FED Invest

Krahas Bujqësisë dhe Blegtorisë financimet mund të jenë edhe për  Prodhim, Shërbime, Tregti, Kredi Familjare, Investime, Projekte, Hoteleri, Transport, Shërbime në turizëm etj. Institucioni mbështet ҫdo sipërmarrje qoftë  në zonën ku operon dhe ka informacion për klientët, ekonominë lokale si dhe mundësitë për zhvillim, qoftë në nivel klienti, ashtu dhe në nivel zone apo rrethi.

Me prioritet në financim shihen projekte të investimeve që nuk dëmtojnë ambientin apo shoqërinë.

Të dhëna rreth FED Invest

Aktualisht janë mbi 55 000 anëtarë që i besojnë ҫdo ditë Institucionit. Në këtë 9 mujor janë disbursuar 4 233  kredi të reja me një vlerë totale mbi 1.5 miliardë lekë, në rritje krahasuar me vitin e kaluar.

FED invest numëron 233 të punësuar, ku 55% e tyre janë femra.

 

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale