“Shporta e Reçit” dhe biznesi i Prek Gjeloshajt
Përditësuar së fundmi: 13/08/2018

“Shporta e Reçit” dhe biznesi i Prek Gjeloshajt

Share
nga Albana Mucaj
Gus 13, 2018

Shkruar nga Afërdita Selimi

Ishte viti 2010 kur filloi aktivitetin e mbledhjes së produkteve të zonës për t’i shitur në tregun e qytetit. Më pas, Prek Gjeloshaj me kursimet e tij dhe me ndihmën e FED invest hapi një pikë shitje “Shporta e Recit” në buzë të rrugës nacionale për të tregtuar prodhimet e zonës. Në filllim ishte pak e vështirë sepse pak njerëz ndalonin, por tani është bërë një referencë si për turistët dhe për banorët e zonës që kërkojnë produkte të zonës.

Prek Gjeloshaj është shumë aktiv në zonën ku ai banon dhe është një referencë për të gjithë banorët e fshatit. Ai ka marrë disa herë kredi në FED invest për qëllime të ndryshme, por ai thotë se “kredia e parë më ka ndihmuar shumë sepse asnjë institucion nuk besonte në idenë e mia për biznes”. Tani ai ka një biznes të qëndrueshëm, të mirë organizuar dhe madje është në shërbim të komunitetit ku ai jeton, sepse mbledh produktet e zonës përreth. Tani në “Shportën e Recit” gjithkush që kalon mund të gjejë produkte të ndryshme të zonës si sherebela, lule balsami, mallagë e zezë; mjaltë gështenjë të cilësisë së parë, ҫaj mali, por edhe fasule, arra etj.

Lexoni: Dizenjo e produkteve malore, ja kriteret

Krahas “Shporta e  Recit”, ku aktiviteti kryesor është grumbullimi dhe tregtimi i  gështenjave, Prek Gjeloshaj ka në pronësi të tij edhe një baxho djathi ku bën prodhimin e djathit të bardhë dhe kaҫkavall. Ai ka zgjeruar aktivitetin duke u financuar sërish nga FED invest për ngritjen e një baxho djathi. Kredia ka shërbyer për të blerë pajisje për prodhimin dhe stazhionimin e djathit në baxho, ku punojnë e shoqja dhe 2 persona të tjerë të fshatit fqinj. Tregu është kryesisht vendas por eksporton edhe në Kosovë e Malin e Zi. Furnizimin me lëndën e parë “qumështin” e bën nga banorët e fshatrave përreth, të cilën tregtimin e qumështit në baxho e kanë një mënyrë jetese, pasi u siguron të ardhura. Zona ka filluar që të zhvillojë aktivitet në rritje dhe mbarështimin e dhive ku produktet e tyre i tregtojnë në marrëveshje me grumbulluesit.

Mikrofinanca është zgjidha e  sipërmarrjes bujqësore. FED Invest ka në rrethin e Shkodrës 2087 anëtarë ku rreth 240 prej tyre janë kredimarrës. Rrethi i Shkodrës ka një portofol kredie afro 100 milion lekë. Niveli i kredive është 83,668,053 lekë, kurse niveli i depozitave ka arritur në 25,218,915 lekë.

Lexoni: Investimet në bujqësi, ja kriteret për të përfituar nga programi Ipard II

Me tre degë, njëprej tëcilave hapur së fundi në Bushat, drejtuesit e FED invest, thonë se kanë mundësi të rrisin cilësinë e shërbimit ndaj anëtarësisë dhe të kenë më shumë mundësi për zhvillimin e bujqësisë dhe agrobiznesit në këtë zone.

Ekspertët e fushës, thonë se financimi i bujqësisë redukton me katër herë më shumë varfërinë, duke gjeneruar rritje ekonomike dhe punësim. Aktualisht, ai është sektori ku punësohet 50% e fuqisë punëtore.