Cilat janë profesionet më të përhapura në Shqipëri?


Të kesh një profesion, ndoshta nuk është problemi më i madh që ekziston sot në Shqipëri. Problemi më i madh vazhdon të jetë paga dhe kushtet e punës në të cilët shumë profesione zhvillohen.

Në një anketim të bërë nga INSTAT për vitin 2016, pesë profesionet me pagën mesatare mujore bruto më të lartë janë:

1-drejtues administrativë dhe komercialë;

2- specialistë të teknologjisë së informacionit dhe komunikimit;

3- drejtues prodhimi dhe shërbimesh të specializuara;

4- specialistë të administrimit dhe biznesit;

5- ligjvënës, nëpunës të lartë të administratës shtetërore dhe drejtorë ekzekutivë.

Ndërsa paga mesatare bruto më e ulët është për këto profesione:

1-prodhues të produkteve bujqësore, blegtorale, të peshkimit për nevoja familjare;

2-punëtorë për shitje dhe shërbime të ndryshme në rrugë;

3-ndihmës në përgatitjen e ushqimit;

4-punonjës të përpunimit të ushqimit, drurit, tekstileve dhe të tjera të ngjashme;

5-punonjës të prodhimit të sendeve të imta;

6-punonjës të punëve me dorë (artizanët) të shtypshkrimit dhe të tjera të ngjashme.

Për pagën mesatare nuk ka ende asnjë të dhënë në këtë publikim të bërë nga INSTAT tek Anketa e Forcave të Punës për vitin 2016.”

burimi: indeksionline.net

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale