6 shembuj të aplikimit të inteligjencës artificiale në jetën reale


Nëse bëni një kërkim në Google, rezervoni një udhëtim në internet ose merrni një rekomandim produkti nga faqet e-commerce; inteligjenca artificiale (IA) duket të jetë duke ju përgjuar në background. Për ata që akoma nuk e dinë se teknologjitë si machine learning, IA dhe deep learning janë e ardhmja, atëherë në këtë artikull do të prekim gjashtë aplikime në jetën reale të IA dhe Machine learning.

Lexoni: Jo më titra fyese në Instagram, ‘ju kap’ inteligjenca artificiale

  1. Suporti ndaj klientit

Në kohët e sotme, është shumë e vështirë të gjesh një faqe të mirë online që do të ofrojë vetëm një lloj suporti për klientët e teknologjisë së lartë, përveç qasjeve tradicionale, të cilat mund të mirëmbahen duke përdorur një email ose telefon. Kanalet tradicionale të suportit ndaj klientëve u kushtojnë bizneseve para së bashku me humbjen e burimeve njerëzore, të cilat mund të koordinohen nga mënyra progresive të zgjuara dhe inovative.

Me ndihmën e asistentëve me aftësi IA, makineritë mund t’ju përgjigjen të gjitha pyetjeve tuaja dhe t’ju ndihmojnë të merrni një produkt të veçantë bazuar në përshkrimin tuaj dhe shumë më tepër. Përvoja e blerjeve online mund të përmirësohet në mënyrë të pasur nga chatbot pasi ndihmon në rritjen e mbajtjes së përdoruesit duke dërguar reminders dhe njoftime, duke ofruar përgjigje spontane kur krahasohet me asistentin njerëzor, i cili gjithashtu ndihmon në uljen e kohës së përgjigjes.

  1. Përvojë e pasur për blerjet

Ne e dimë se si blerjet online ju lejojnë të grumbulloni dhe ruani një pjesë të madhe të të dhënave tuaja, pavarësisht nëse dëshironi t’i jepni apo jo. Shihet që Google Analytics pajis një dyqan online me të dhëna si zonën, programin, pajisjet dhe identifikon sesi përdoruesi e harxhon kohën në secilën faqe.

Duke zbatuar IA në dyqanin tuaj online, është e mundur që administratori i dyqanit të personalizojë përvojën e klientit në një nivel më të thellë. Një personalizim i tillë rezulton në sugjerime produktesh, mesazhe, etj., të cilat vijnë veçanërisht për ju së bashku me përmbajtjen dinamike e cila modifikohet sipas kërkesave të përdoruesit.

Dyqanet online mund të ndryshojnë monedhën dhe ndërfaqen në mënyrë automatike duke dërguar njoftimet bazuar në produktet më të shitura dhe duke ofruar afate kohore për produktet e dëshiruara.

  1. Shëndetësia

IA dëshmon të jetë një element shumë i rëndësishëm në fushën e kujdesit shëndetësor duke përmirësuar secilën pjesë të industrisë në baza virtuale. IA është zbatuar në çdo fushë, qoftë ajo për të mbrojtur të dhënat personale të pacientit kundër hakerëve në internet qoftë në asisitimin e operacioneve.

Shihet shpesh që shërbimet medicinale po përjetojnë procedura gjithnjë e më të kota duke rritur shpenzimet e restaurimit për një kohë të gjatë. Një asistent IA gjatë fluksit të punës ndihmon mjekët në lirimin e orareve të tyre duke zvogëluar kohën dhe kostot në mënyrë që të thjeshtojnë proceset dhe të hapin rrugë të reja për industrinë.

  1. Financat

IA në industrinë e financave është një zgjidhje e përsosur pasi sektori financiar varet shumë nga raportimi në kohë reale, saktësia dhe përpunimi i pjesëve më të mëdha të të dhënave sasiore që ndihmon më tej për të marrë vendime vendimtare. IA ndihmon përdoruesit që të punojnë me sektorin e financave në një mënyrë më të shpejtë duke zbatuar machine learning, algorithmic trading, inteligjencën adaptive, automatizimin dhe chatbotet për një grup procesesh.

  1. Makinat smart

Kur bëhet fjalë për aplikimet e IA, vështirë se mund të merrni një demonstrim më të spikatur dhe më të mirë të teknologjisë, e cila mund të shfaqet më shumë në makinat smart dhe dronët që po i realizojnë ato me të njëjtën teknologji. Të gjithë emrat e mëdhenj si Amazon dhe Walmart po investojnë shumë në drone për dorëzimin e pakove që po rrisin efikasitetin e shpërndarjes. Me këtë teknologji, shumë çështje të transportit dhe administrimit mund të zgjidhen shumë më shpejt.

Lexoni: A do të krijojë Inteligjenca Artificiale më shumë punë apo do t’i “vrasë” disa vende të punës

  1. Udhëtimi dhe Navigimi

IA është duke u bërë një nga mjetet kryesore për ofruesit e shërbimeve dhe përdoruesit. Nga sugjerimi i një rrugë më efiçente për në shtëpi deri tek planifikimi i udhëtimeve, IA ka tendencë të ndihmojë njerëz drejt hapit të madh. Në mënyrë të veçantë, agjencitë e udhëtimit po përfitojnë nga përdorimi i pajisjeve të zgjuara.

Një numër i madh i përdoruesve rishikojnë këshillat për udhëtimet dhe hulumtojnë monumentet lokale duke prenotuar udhëtime në këto pajisje me ndihmën e asistentëve të udhëtimit me IA. Në të njëjtën mënyrë, chatbots po ndryshojnë biznesin duke inkurajuar ndërmjetësimin ashtu si njeriu, kosto më të ulëta rezervimi dhe kohë më të shpejtë reagimi.

/itnewsafrica

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale