Unioni i Eksportuesve Shqiptar thirrje për stabilitet dhe progres ekonomik të vendit » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 04/03/2019

Unioni i Eksportuesve Shqiptar thirrje për stabilitet dhe progres ekonomik të vendit

Share
nga Anerola Torollari
Mar 04, 2019
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Unioni i Eksportuesve Shqiptar po ndjek me vëmendje e shqetësim të thellë situatën politike, ekonomike e sociale të vendit, pasi si pasojë e kësaj situate po ndodh një frenim në procesin integrues të vendit.

Kjo situatë ka efekte reale të drejtpërdrejta në ekonomi duke patur një ndikim negativ në sezonin turistik të ardhshëm, që padyshim përbën shqetësim serioz. Mirëpo, Unioni i Eksportuesve Shqiptar ngre alarmin që aktorët e faktorët që kanë sjellë këtë situatë apo kanë detyrim për menaxhim e stabilitet të vendit, duhet:

  • të ekspozojnë realisht pasojat tejet negative tashmë të ndodhura për ekonominë, për eksportet, për investimet e reja me kapital vendas apo të huaj dhe për zhvillimin e vendit në përgjithësi, si dhe
  • të marrin përgjegjësi e angazhim konkret për të gjetur zgjidhje e stabilitet dhe të minimizohen këto pasoja

Kjo situatë me tendenca anarkiste e nxitëse konflikti ka eklipsuar çdo debat dhe proces në funksion të zgjidhjeve të problematikave të ekonomisë, përmirësimit të klimës së biznesit dhe nxitjes së investimeve e eksporteve.

Sipas statistikave, muaji i parë i vitit u mbyll me 7.3% rënie të eksporteve krahasuar me të njëjtin muaj të vitit 2018 – tendencë e cila nëse vijon edhe më tej do ndikojë drejpërdrejtë në mos hapjen e vendeve të reja të punës, rënien e investimeve nga sektori më vital i ekonomisë. Gjithashtu, krahas problemeve të zhvlerësimit të euros, mungesës së fuqisë punëtore dhe mosrimbursimit të TVSH-së,  po t’i shtohet dhe destabiliteti, do ishte fundi i eksportuesve dhe fasonëve.

Goditja e iniciativës dhe e besimit të sipërmarrjes se ‘në këtë vend mund të bëhet biznes qetësisht’, ku siguria e pronës dhe kapitalit ‘nuk rrezikohet nga dinamika revulocionare apo zhvleresimi i proceseve institucionale’ do e dëmtojnë drejpërdrejtë dhe në afatgjatë zhvillimin e shpresën për zhvillim të këtij vendi.

Situata ku prona dhe sipërmarrësit do të jenë të kërcënuar, do bëjë që këta të fundit (vendas apo të huaj) të largohen në mënyrë definitive nga çdo ide e projekt zhvillimi këtu, e madje edhe nga Shqipëria – ndoshta edhe definitivisht, nën efektet e idiomës pesimiste se ‘ky vend nuk bëhet’! Për rrjedhojë edhe Unioni i Eksportuesve Shqiptar u bashkohet gjithë zërave dhe faktorëve politik, institucional, social e mediatik vendas e të huaj, të cilët kërkojnë që arsyeja, kushtetuta, ligji dhe institucionalizmi të jenë udhërrëfyes në vendimarrjet e qëndrimet politike si e vetmja rrugë që garanton stabilitetin dhe progresin ekonomik të vendit – në emër të të cilit deklarohen të gjitha palët.

Lexoni: Ja ndryshimet e taksave dhe tarifave nga 1 Janari 2019