Shqipëria, e fundit në Europë për inovacion » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 26/07/2019

Shqipëria, e fundit në Europë për inovacion

Share
nga Anerola Torollari
Kor 26, 2019
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Organizata Botërore e Pronësisë Intelektuale (WIPO) ka nxjerrë Indeksin e Inovacionit Global për vitin 2019, i cili vlerëson nivelet e inovacionit në 129 vende dhe ekonomi.

Shqipëria mban vendin e 83 nga 129 në total, si dhe renditet e fundit në Europë, duke qenë poshtë Maqedonisë, Serbisë, Bosnjës dhe Malit të Zi.

Sipas raportit GII 2019 kriteret që merren parasysh në këtë renditje janë situata e institucioneve në Shqipëri, siç janë mjedisi politik, situata rregullatore si dhe mjedisi i biznesit se sa e lehtë është në nisësh dhe mirëmbash një biznes. Shqipëria në këtë kriter është vlerësuar me 65.8 pikë. Një kriter tjetër që është vlerësuar me 22.7 pikë është kërkimi dhe kapitali njerëzor, ku përfshihet edukimi, kërkimi dhe zhvillimi. Kritere të tjera janë infrastruktura (teknologjia e informacionit dhe komunikimit, infrastruktura e përgjithshme dhe qëndrueshmëria ekologjike) e vlerësuar me 46.2 pikë. Sofistikimi i tregut (investimet, tregtia, shkallëzimi i tregut, financat) më një vlerësim prej 53.4 pikësh. Sofistikimi i biznesit (njohuria punëtore, inovacioni, absorbimi i njohurive) me 24 pikë. Njohuritë & produktet teknologjike (ndërtimi i njohurive, ndikimi i dijes, dialogu i dijeve) i vlerësuar me 12.2 pikë dhe e fundit por jo më pak e rëndësishme janë produktet kreative (asetet jo-materiale, mallrat dhe shërbimet krijuese, krijimtaria online) me 24.4 pikë.

Listën e kryeson Zvicra, duke u renditur si vendi më inovativ në botë i ndjekur nga Suedia, SHBA, Hollanda dhe Mbretëria e Bashkuar sipas GII 2019.

Në një mori kriteresh, duke filluar nga sofistikimi i biznesit deri te nivelet e shpenzimeve të arsimit dhe prodhimit krijues, indeksi i këtij viti ka zbuluar se inovacioni po lulëzon përkundër ngadalësimit ekonomik botëror, veçanërisht në Azi. Në përgjithësi, Zvicra kryeson renditjen e vitit 2019 me një rezultat prej 67.24 nga 100.

Këtë vit, vendet më të ulëta në indeks janë Nigeria (18.13), Burundi (17.65) dhe Jemeni (14.49).

Për më shumë informacion rreth renditjes së Shqipërisë klikoni në linkun: Indeks-Shqipëria

Raportin e plotë të GII 2019 mund ta lexoni në linkun: gii-full-report-2019

Subscribe në kanalin tonë në YouTube


Evente