SHBA jep 7 milionë dollarë për zgjidhjen e rrjetit kibernetik në Shqipëri
Përditësuar së fundmi: 10/11/2019

SHBA jep 7 milionë dollarë për zgjidhjen e rrjetit kibernetik në Shqipëri

Share
nga Eridon Elshani
Nën 10, 2019
-Manages Business Mag Kosovo
lexo me teper >

Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë dhënë një fond prej 7 milion dollarëve për rrjetin kibernetik në Shqipëri.

Në një postim në Facebook të Ambasadës Amerikane thuhet ndër të tjera se ky fond do të shërbejë për të rritur kapacitetet e shërbimeve të sigurisë kombëtare dhe zhvillimin e institucioneve të forta të sigurisë kibernetike.

Qëllimi i këtij projekti do të jetë për t’i ardhur në ndihmë qeverisë shqiptare në monitorimin dhe mbrojtjen e infrastrukturës kritike të informacionit qeveritar, si dhe do të financojë një vlerësim fillestar të rrezikshmërisë, do të përditësojë sistemet dhe pajisjet dhe do të trajnojë përdoruesit e rinj.

“Qeveria e Shteteve të Bashkuara me krenari mbështet një nga prioritetet kryesore të sigurisë kombëtare të Shqipërisë, duke financuar Zgjidhjen e Rrjetit Kibernetik. Ky projekt prej 7 milionë dollarësh mbështet përpjekjet për të rritur kapacitetet e shërbimeve të sigurisë kombëtare dhe zhvillimin e institucioneve të forta të sigurisë kibernetike.

Vitin e kaluar, Shqipëria mori 3,5 milionë dollarë për të prodhuar zgjidhje kibernetike në Ministrisë e Mbrojtjes. Ai fond do të shërbejë si bazë për zbatimin e suksesshëm të këtij zgjerimi plotësues të programit kibernetik.

Projekti i këtij viti do të ndihmojë qeverinë e Shqipërisë në monitorimin dhe mbrojtjen e infrastrukturës kritike të informacionit qeveritar, si dhe do të financojë një vlerësim fillestar të rrezikshmërisë, do të përditësojë sistemet dhe pajisjet dhe do të trajnojë përdoruesit e rinj”, shkruan Ambasada Amerikane në Tiranë.