Sektori i internetit kontribuoi 2.1 miliardë dollarë në ekonominë e SHBA-ve


Shoqata e Internetit zbuloi se interneti është sektori i katërt më i madh në SHBA, duke krijuar 6 milionë vende pune dhe më shumë se 2 trilionë dollarë në GDP në vitin 2018.

Lexoni: Ja si po ndikon interneti në jetën tonë

“Industria e internetit në SHBA është një histori suksesi që po krijon vende pune në çdo sektor të ekonomisë,” tha Shefi Ekonomik i Shoqatës së Internetit, Christopher Hooton. “Kjo industri vazhdon të jetë një shtytës kryesor i ekonomisë sonë, si në aspektin e vendeve të punës ashtu edhe në atë të prodhimit.”

Shoqata e Internetit përdori të dhënat e qeverisë amerikane nga viti 2018 për të vlerësuar kontributet e sektorit të internetit në ekonominë amerikane. Rezultatet kryesore nga raporti përfshijnë:

  • Sektori i internetit kontribuoi 2.1 trilionë dollarë në GDP-në e SHBA-ve, duke e bërë atë sektorin e katërt më të madh në ekonomi. Në 10.1% të GDP-së, sektori i internetit qëndron vetëm mbrapa “Pasurive të patundshme, qiradhënies dhe qiramarrjes”, “Administratës Publike (Qeverisë)” dhe “Prodhimtarisë”.
  • Më shumë se 6 milionë amerikanë punojnë në sektorin e internetit. Këto gjashtë milionë vende pune janë ekuivalent me rreth 4% të punësimit në SHBA.
  • Sektori i internetit mbështeti 13.1 milionë vende pune në fusha të tjera të ekonomisë.
  • Sektori i internetit u rrit nëntë herë më shpejt sesa ekonomia amerikane si e tërë nga viti 2012 deri në vitin 2018. GDP-ja e përgjithshme u rrit me 41.8% midis viteve 2007-2018, nga 14.5 trilionë dollarë në 20.5 trilionë dollarë. Sektori i internetit u rrit rreth 372%, nga 438.8 miliardë dollarë në vlerë të shtuar në rreth 2.1 trilionë dollarë – nëntë herë më shpejt se ekonomia e përgjithshme gjatë kësaj periudhe. Për krahasim shtesë, sektori i Informacionit dhe sektori i Prodhimtarisë u rritën me 59.3% dhe 26.6%, përkatësisht, për të njëjtën periudhë.
  • Sektori i internetit investoi mbi 60 miliardë dollarë në ekonomi në vitin 2018. Kompanitë e sektorit të internetit të SHBA-ve investuan 64 miliardë dollarë në ekonominë e SHBA-ve përmes shpenzimeve kapitale. Vetëm anëtarët e Shoqatës së Internetit investuan mbi 42 miliardë dollarë.

InternetAssociation

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale