Ja si po ndikon interneti në jetën tonë
Përditësuar së fundmi: 25/06/2019

Ja si po ndikon interneti në jetën tonë

Share
nga Ornela Trupja
Qer 25, 2019

Jetojmë në epokën e internetit dhe shumëkush e di që teknologjia tashmë është bërë pjesë e pandashme e jetës tonë. Jemi gjithë kohës në kontakt me pajisjet tona elektronike, telefonët, smartphone-t, ipad-et, latopët e gjithëçka na jep informacion pa kufi. Por, kur shohim kaq shumë njerëz të shpërqëndruar, të mbërthyer pas telefonit si të ishte më e shenjta gjë që kemi në jetë, shpesh na lind pyetja: Pse gjithë kjo varësi ndaj telefonit? Si po i shërben teknologjia njeriut? Cilat janë impaktet negative dhe pozitive të saj?

Për të marrë këto përgjigje nuk ka nevojë të jesh një ekspert i teknologjisë, pasi përgjigjet i kemi rreth vetes në çdo moment. Teksa telefoni u shpik për të zvogëluar distancat mes njerëzve, ai vuri një mur të madh mes atyre që janë në të njëjtën dhomë. Të zhytur në botën e internetit e të lajmeve pafund që servir ai, harrojmë që mbi të gjitha jemi njerëz, e kemi përreth njerëz që na duan e që kanë nevojë për vëmendjen tonë. Por, kjo nuk vlen vetëm për adoleshentët, pasi shpesh hasim tema të ndryshme: “Ndikimi negativ i tenologjisë tek adoleshentët”. Sot kushdo e gjen veten në botën e internetit, pasi kjo botë kaq gjigande ka hapësirë për të gjithë. Nëse teknologjia dhe interneti na kanë lehtësuar jetën, në një farë mënyrë edhe na e kanë vështirësuar atë.

  • Është shtuar informacioni, por është rritur dembelizmi. Sot shumë pak të rinj i has në ambientet e bibliotekave, të gjithë ushqehen me “ushqimin” e gatshëm që servir interneti.
  • Një drekë, darkë me familjen apo shoqërinë shpesh nuk shijohet ashtu siç duhet. Fokusi është “të bëjmë foto të bukura dhe të shpërndajmë në rrjetet sociale” dhe zinxhiri vazhdon duke u fokusuar tek “like” që do të marrë kjo foto.
  • Një problem që po bëhet edhe më shqetësues është edhe shtrembërimi i gjuhës. Përdoren shkurtime në vend të fjalëve: flm për faleminderit, klm për kalofsh mirë e shumë të tjera të tilla, krahas shprehive me emojy.

Lexo: Këshilla: Si të mbani të sigurta paratë tuaja në internet

Të prekur nga “virusi teknologji dhe internet” janë edhe fëmijët.

  • Një pikëyetje e madhe që ngre tek prindërit teknologjia, lidhet me sigurinë dhe kontrollin e informacionit.
  • Duke lundruar në median sociale fëmijët mund të ndeshen me faqe interneti të pahijshme, të dëmshme që mund të ndikojnë në procesin e tyre të të menduarit.
  • Varësia mund të manifestojë në vetvete një sërë simptomash, që mund të ndikojnë në shëndetin fizik të fëmijëve.

Por, përtej asaj që e konsiderojmë negative, interneti dhe teknologjia kanë edhe benifitet e tyre:

  • Lehtësojnë zhvillimin e ekspertizës teknike dhe të kuptuarit praktik të teknologjisë nga fëmijët.
  • Ndihmon të mbajnë kontakte me të afërmit dhe miqtë.
  • Ndikojnë në zhvillimin e prespektivave për çështje të ndryshme ofrojnë mundësinë e shkëmbimit të ideve.
  • Motivon fëmijët të bëhen e pjesë e diskutimeve të ndryshme dhe inkurajon lirinë e të shprehurit.

Teknologjia ka arritur përmasa dhe dimensione të pallogaritshme, duke u futur në çdo pjesë të jetës sonë.