Rama, mbështetje me kredi për fermat e mëdhaja në bujqësi


Kryeministri Edi Rama, nga një fermë në Laknas e ndërtuar nga ish-politikani Rexhep Uka, u shpjegoi sipërmarrësve nga fusha të ndryshme avantazhet e të investuarit në bujqësi, pas lehtësirave të krijuara nga qeveria në këtë sektor.

Në këtë bashkëbisedim ishin edhe biznesmenë, të cilët kanë nisur investimet e tyre të para për fermat në bujqësi.

“E vërteta është që nuk ka limit. Ne na duhet të krijojmë kushtet që financimi dhe kreditimi i bujqësisë të jetë pa limit. Por, sigurisht, për ta materializuar projektin tonë duheni ju. Ne mendojmë se ka ardhur koha që t’i vëmë në dispozicion sipërmarrjes një paketë, që e kemi quajtur Agro100. Njëri komponent është për fermën e madhe. Për çdo fermë në 100 hektarë ne do të bëjmë një mbështetje të drejtpërdrejtë me 1 milion dollarë në 5 vite për çdo sipërmarrës apo grup, që hyn në këtë proçes”, tha kryeministri Rama.

Rama u ndal edhe në kreditë e këqija.

“Kreditë e këqija shkuan deri në 25%, që përbënin kërcënim real. Ne kemi bërë përpjekje bashkë me Bankën e Shqipërisë dhe kemi sjellë një ulje të arsyeshme, edhe pse jo të konsiderueshme për sa i përket nivelit ku duhej të ishim, në rreth 20%. Fakt është që pjesë e kredive të këqija për bankat nuk figurojnë kreditë e dhëna për fshatin”, deklaroi kryeministri Rama.

Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Arben Ahmetaj tha se viti 2016 do të shpallet viti i bujqësisë, dhe se për pastrimin e kanaleve të kullimit dhe drenazhimit do të vihen në dispozicion 35 milionë dollarë.

Nikolin Jaka, kreu i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë tha se, sipërmarrja shkon atje ku ndodh kthimi i investimit, por duhet hartim politikash dhe strategjish për të garantuar paratë e investuara.

/Top-Channel

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale