Kur produkteve bio u jepet energji diellore
Përditësuar së fundmi: 01/10/2018

Kur produkteve bio u jepet energji diellore

Share
nga Admin
Tet 01, 2018
Business Magazine Albania constitutes an online periodical publication of business related articles. It is the first of
lexo me teper >

Shija e produkteve në restorantin “Rapsodia” prek inovacionet e teknologjisë solare. Të zgjedhësh të minimizosh kostot për biznesin tend duke përdorur burime alternative energjitike si energjia diellore është një zgjidhje e bindshme për të lehtësuar barrën e shpenzimeve.

Alfred Marku, pronari dhe shefi i kuzhinës së restorantit “Rapsodia” në Lezhë është i bindur për këtë.  Në afërsi të restorantit, Alfredi ka ndërtuar edhe një baxho për përpunimin e qumështit për t’i shkuar dhe më tej idesë së tij  të “ushqimit bio me kilometer zero”. Në kushte normale kjo do të shtonte kostot e faturave të energjisë por jo në rastin e “Rapsodisë”. Në bashkëpunim me EuroElektrën, kompani e profilizuar në projektimin dhe zbatimin e impianteve fotovoltaikë, është realizuar baxhoja e parë në Shqipëri, e cila përdor energjitë e rinovueshme për prodhimin e produkteve të saj. Sipërfaqja prej 300 m2 e baxhos së qumështit  është mbuluar me “petkun” e teknologjisë së gjelbër, e cila gjeneron  rreth 50 kWp fuqi dhe përllogarit një kthim nga investimi, jo më shumë se 7 vite.

“Ka gjithmonë mënyra për të bashkëvepruar me natyrën dhe një ndër to është ndërthurja e asaj çfarë realisht kemi “dhuratë” prej saj siç janë: ditët me diell dhe toka e begatë me atë çfarë mund të bëjmë ne: prodhim energjie të pastër dhe produkte bio. “Jam i lumtur që arrita ta kthej çatinë e baxhos së “Rapsodisë” në hapësirën e parë rekreative në Shqipëri që gjeneron energji diellore për të prodhuar produkte që do shtojnë shijen e pjatave në restorantin tone” – shprehet Marku.

Lexo: “Bleta e artë 2015,” eventi gala i sipërmarrësve më të mirë të vitit

Panelet diellorë kanë nisur të përdoren edhe në fushën e agroturizmit. Mrizi i Zanave, përmes energjisë së prodhuar nga panelet bluan drithërat në mullirin e agroturizmit.

Lexo: Altin Prenga, mes pasionit e shpresës