iPhone i Apple ka humbur magjinë e tij
Përditësuar së fundmi: 04/01/2019

iPhone i Apple ka humbur magjinë e tij

Share
nga Neada Muçaj
Jan 04, 2019

Thuajse 12 vjet më parë, Steve Jobs u ngjit në skenën e MacWorld dhe zbuloi iPhone, si një produkt revolucionar dhe magjik. Suksesi i tij i jashtëzakonshëm e vërtetoi këtë.

IPhone mbijetoi dhe lulëzoi pavarësisht krizave financiare të vitit 2008 dhe një listë e gjatë me smartphone më të lirë dhe imitime, rrjedhimisht e ndihmoi Apple të bëhet kompania më me vlerë në botë.

Por sot, duket se iPhone ka humbur magjinë e tij.

CEO Tim Cook i paralajmëroi investitorët me një letër se kompania pret shitje më të pakta për periudhën e pushimeve për shkak të shitjeve të ulëta të iPhone. Cook tha se rënia fillimisht erdhi nga Kina, e cila po përballet me një ekonomi të paqëndrueshme dhe në një luftë tregtare të vazhdueshme me Shtetet e Bashkuara. Por analistët e kanë analizuar më herët problemin e iPhone.

Një e treta e problemit vjen nga vendimet e Apple për të rritur çmimet e të gjithë linjës së iPhone, me modele të shumta të cilat arrijnë vlerën 1,000 $. Për këtë arsye shumë njerëz zgjedhin të mbajnë iPhone-nin e vjetër, dhe nuk blejnë modelet e fundit.

Apple është bërë më i ndjeshëm ndaj trendeve negative makroekonomike të sotme se sa mund të ketë qenë vite më parë. Analistët parashikojnë “dobësi të mëtejshme” ndaj shifrave të shitjeve të Apple në këtë vit të ri fiskal.

Për investitorët, lajmi ishte një zgjim i vrazhdë. Aksionet e Apple ranë 9% gjatë natës, duke e shtyrë vlerën e tregut të kompanisë poshtë Microsoft, Amazon dhe Alphabet.

Në dekadën e rritjes së shpejtë të shitjeve të iPhone, Apple u përpoq t’i bëjë klientët të paguajnë më shumë për çdo pajisje, duke nisur nga 1,000$ për iPhone X në 2017 dhe iPhone-in e ri XS dhe XS Max vitin e kaluar, me kosto 1,449 $.

Megjithatë, iPhone mbetet kryesori i Apple, duke llogaritur për gati 60% të shitjeve totale të Apple në tremujorin e shtatorit. Deri më tani, Apple ende nuk ka gjetur një tjetër produkt revolucionar dhe magjik për ta mbushur këtë rol.

“iPhone është shumë i madh për t’u zëvendësuar nëse linja e këtyre produkteve nuk do të ketë shitje,” tha Chris Caso, analist pranë Raymond James. “Nëse iPhone-ët aktualë nuk shiten, duhet të pyesim çfarë do të ndodhë nëse gjenerata e ardhshme nuk do të sjellë më modele të fuqishme.”

/CNN