Gazmir Laçi: COVID-19 nxiti krijimin e strategjive të reja të marketingut

Gazmir Laçi

Në ambjentet e Coolab Tirana u zhvillua aktiviteti “Strategji marketingu për tregun lokal” organizuar nga Garazh dhe Big Media Expert. I ftuar ishte Gazmir Laçi, drejtor marketingu i Panorama Group, i cili foli për eksperiencën e tij në fushën e marketingut.

Aktiviteti u zhvillua në formën e bashkëbisedimit, ku të pranishmit shprehën mendimet e tyre për marketingun. Pavarësisht mënyrave të ndryshme të të shprehurit, të gjithë bien dakort se marketingu është një komponent shumë i rëndësishëm, i cili kërkon vëmendje të madhe.
Sipas Laçit, marketingu është i lidhur me psikologjinë e njeriut dhe synon që të bindë për kryerjen e një aktiviteti ose përmbushjen e një nevoje të caktuar.

Marketingu nuk fokusohet në vlerat e një produkti të caktuar. Ai kërkon të gjejë dhe të plotësojë nevojat e njerëzve duke i orientuar në blerjen e atij produkti”,- tha Gazmir Laçi, ndërsa tregoi se ka patur raste kur ka dështuar thellë në marketing. Por, nga këto gabime, ai ka marrë mësime shumë të vlefshme, që e kanë ndihmuar të ndërtojë strategji më të mira marketingu. Gjatë punës së tij në Scan TV, Teoren, në kompani të tjera dhe së fundmi në Panorama Group, ai ka kuptuar se nuk ka një formulë të caktuar për të korrur sukses në marketing. Duhet të eksperimentosh dhe të kuptosh vërtet se kujt audience po i drejtohesh dhe pse.

“Mos kini turp t’i thoni dikujt që një produkt nuk është për të dhe mos harxhoni para për të ndjekur një klient që nuk është potencial për produktin tuaj.”,- tha Gazmir Laçi.

Ne zhvilluam një intervistë të shkurtër me të, për të folur rreth disa çështjeve aktuale sot që lidhen me marketingun:

Sa i kushtueshëm mund të jetë një marketing i mirë për bizneset e vogla?

Sot nuk ka nevojë të kesh një buxhet të madh për të bërë marketing. Platformat online të japin mundësinë, që me aq buxhet sa ke të investosh dhe të marrësh mbrapsht atë që ke investuar dhe nëse je një menaxhues i mirë nuk është e nevojshme të shpenzosh shumë para.

A kanë ndryshuar strategjitë e marketingut pas periudhës së COVID-19?

Është një pyetje që ia bëj shpesh vetes, në fakt. Marketingu në vetvete i shërben nevojave të një individi dhe nevojat e individit kanë ndryshuar, për rrjedhojë edhe strategjitë e marketingut kanë ndryshuar. Nëse marrim shembullin e maskave, para pandemisë do ishe i çmendur të mbaje një maskë, ndërsa tani do jesh i çmendur në se nuk mban një maskë, një ndryshim shumë i madh. Pandemia ka ndikuar për mirë në krijimin e strategjive të reja të marketingut dhe në drejtimin e tregut, i ka dhënë rëndësi një tjetër mekanizmi shumë të rëndësishëm për bizneset, siç është mardhënia online. Sot, dashje padashje të gjithë po bëhen më miqësorë ndaj teknologjisë dhe po e përqafojnë atë.

Cila mendon se do të jetë e ardhmja e marketingut?

Për sa kohë do të ketë njerëz që duan të jetojnë më mirë do të ekzistojë dhe marketingu, sepse marketingu ekziston vetëm për një arsye, për të përmirësuar dhe zhvilluar mënyrën e jetesës. Ai zbulon nevojat, krijon produktin për atë nevojë dhe i mbulon nevojat klientit ose përdoruesit dhe kjo e bën marketingun të jetë gjithmonë inovator dhe i pranishëm.

Cilat janë disa këshilla që mund të japësh për marketerët e rinj në treg? Çfarë duhet të kenë ata parasysh?

  1. Gjëja e parë që duhet të kenë parasysh është të lexojnë shumë rreth kësaj fushe.
  2. Së dyti, fokusohuni te ajo që dini të bëni më mirë në këtë fushë dhe punoni për të qenë më të mirët në atë që bëni.
  3. Së treti, eksperimentoni. Marketingu krijon të ardhmen dhe për këtë i duhet të gjejë mënyra të reja duke mos u bazuar gjithmonë në diçka që ekziston.
  4. Së katërti, që të jesh i suksesshëm në marketing ti duhet të kuptosh qartë se çfarë kërkon klienti, ta përkthesh në produkt dhe t’ia shesësh po atij grupi klientësh dhe jo të gjithëve.

Intervistoi: Kristi Kumria

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale