Deri në vitin 2040, më shumë se gjysma e makinave të reja do të jenë elektrike
Përditësuar së fundmi: 21/05/2019

Deri në vitin 2040, më shumë se gjysma e makinave të reja do të jenë elektrike

Share
nga Neada Muçaj
Maj 21, 2019

Makinat elektrike përbëjnë një fraksion shumë të vogël të automjeteve të shitura në të gjithë botën, por shumë shpejt kjo do të ndryshojë, sipas analizave të bëra nga Bloomberg New Energy.

Deri në vitin 2040, makinat elektrike mund të përbëjnë 57% të të gjitha shitjeve të botë, parashikon raporti. Makinat elektrike do të kenë një përqindje të ngjashme me shitjet e makinave komerciale të lehta në Shtetet e Bashkuara, Europë dhe Kinë.

“Ne të gjithë shohim mundësi reale që shitjet globale të makinave me pasagjerë konvencionalë të kenë arritur pikun e tyre,” tha Colin McKerracher, kreu i transportit të avancuar për BNEF.

Gjatë dy dekadave të ardhshme, shitjet globale të makinave elektrike do të rriten nga 2 milionë vitin e kaluar në 56 milionë në vitin 2040. Në të njëjtën kohë shitjet e automjeteve me karburant do bien nga 85 milionë vitin e kaluar në 42 milionë.

Kjo do të nxitet nga uljet e mëtejshme të çmimeve të baterive, të cilat kanë filluar të bien me shpejtësi. Që prej vitit 2010, kostot e baterive për kilovatorë kanë rënë me 85%, falë përmirësimeve në fabrikim dhe ekonomisë në rritje. Ndërkohë, po ndërtohen më shumë fabrika për bateritë.

Për këto arsye, makinat elektrike do të jenë më të lira se makinat me motor me djegie të brendshme deri nga mesi i vitit 2020 përsa i përket çmimit të shitjes dhe kostove afatgjata. Makinat elektrike kushtojnë më pak për t’u mbajtur dhe ngarë sepse elektriciteti është më i lirë se gazi apo nafta. Ato gjithashtu kërkojnë më pak mirëmbajtje sepse kanë më pak pjesë të lëvizshme.

/CNN

Subscribe në kanalin tonë në YouTube