Çfarë mund të mësojmë nga sipërmarrësi i sukesshëm Jack Ma?
Përditësuar së fundmi: 13/09/2019

Çfarë mund të mësojmë nga sipërmarrësi i suksesshëm Jack Ma?

Share
nga Eridon Elshani
Sht 13, 2019
-Manages Business Mag Kosovo
lexo me teper >

Jack Ma ka deklaruar tërheqjen nga Alibaba, një korporatë gjigante me vlerë 460 miliardë dollarë, që ai e themeloi dhe e drejtoi për dy dekadat e fundit.

Është shkruar shumë për trashëgiminë e tij të madhe dhe të gjithë sipërmarrësit mund të mëosjnë nga biznesmeni i madh.

Lexoni: Si e ndërtoi Jack Ma gjigantin e internetit?

Këtu janë gjashtë këshilla:

  1. Mos i garoni amerikanët me lojën e tyre

Në fillim të viteve 2000, Alibaba, ende një kompani e re, po luftonte me gjigantin amerikan eBay për të fituar tregun kinez. Alibaba nuk kishte fuqinë ose paratë, por ajo njihte tregun vendor, të cilat i shfrytëzonte në avantazhin e saj – ku në fund doli fituese.

“EBay mund të jetë një peshkaqen në oqean, por unë jam një krokodil në lum. Nëse luftojmë në oqean, humbasim — por nëse luftojmë në lum, fitojmë”, tha Ma.

  1. Paratë e mëdha janë në bizneset e vogla

“Askush nuk bën para duke kapur balena, njerëzit bëjnë para duke kapur karkaleca,” kishte komentuar Ma rreth strategjisë së Alibaba-s. “Pra, ne u shërbejmë bizneseve të vogla”.

  1. Automatizoni gjithçka.

Aftësia e Alibaba për t’u zgjeruar, vjen nga vendimi i kompanisë për të investuar herët në teknologji të fuqishme që mund të përpunojë sasi të mëdha të të dhënave dhe të veprojë si një mendje e fuqishme.

“Për t’u bërë një biznes i zgjuar, firma juaj duhet të lejojë që të bëhen sa më shumë vendime operative nga makineritë që ushqehen nga të dhëna të drejtpërdrejta sesa nga njerëz që mbështeten nga analizat e tyre,” shkroi dikur Shefi i Strategjisë së Alibaba, Ming Zeng.

Si po e ndryshon Inteligjenca Artificiale botën e biznesit?

  1. Jini bujar me opsionet e aksioneve të punonjësve tuaj

Jack Ma i ofroi stafit të tij shuma të mëdha të kapitalit. Në vitin 2014, Fortune vërtetoi se Alibaba u ka dhënë punonjësve të saj gati 250,000 dollarë aksione për person.

  1. Të jesh themelues i një biznesi e-commerce ka të bëjë me njerëzit dhe klientët, asgjë tjetër

Ma në fillim të këtij viti në Paris tha: “Unë nuk di asgjë për teknologjinë, nuk di asgjë për marketingun, nuk di asgjë për proceset juridike. Unë di vetëm se si të punoj me njerëzit”.

  1. Fuqizoni të tjerët, sidomos të rinjtë.

Shumica e punës tuaj në e-commerce ka të bëjë me mbështetjen e të tjerëve. Një ish nënkryetar i Alibaba-s dikur tha për Ma se ai gjithmonë dëshironte të fuqizonte “djemtë e vegjël, kompanitë e vogla, NVM-të”.

Sifted.eu