Bill Gates dhe Ban Ki-Moon: Investimi në zgjidhjet klimatike mund të gjenerojë miliarda dollarë


Ndërsa ndryshimet klimatike po shkaktojnë katastrofat më të mëdha bota duhet të veprojë tani për t’u bërë më elastike, thotë një raport i ri nga një komision global i udhëhequr nga Bill Gates, Ban Ki-Moon dhe Kristalina Georgieva, e cila është duke u larguar nga pozicioni si CEO e Bankës Botërore. Ndryshimet janë në interesin ekonomik të botës: Raporti llogarit se disa nga investimet kryesore të nevojshme mund të gjeneronin 7.1 trilionë dollarë në përfitime totale neto.

Lexoni: Greta Thunberg u kërkon deputetëve francezë të ‘dëgjojnë shkencëtarët’ dhe të veprojnë për të ulur ngrohjen globale

Raporti, Adapt Now: Një Thirrje Globale për Lidershipin në Çështjet Klimatike, thotë se ndërsa ekziston një rast i qartë për përshtatje urgjente, nuk po ndodh aq shpejt ose në një shkallë të mjaftueshme. Shoqëritë, përfshirë bizneset, duhet të kuptojnë më mirë sesa rrezikohen dhe cilat zgjidhje ekzistojnë. Infrastruktura e re duhet të ndërtohet duke pasur parasysh ndryshimin e klimës; si qeveritë ashtu edhe bankat duhet të investojnë më shumë. Pa ndryshime, perspektivat janë të zymta: Numri i njerëzve që nuk kanë ujë të pijshëm të mjaftueshëm do të rritet nga 3.6 miliardë në më shumë se 5 miliardë nga mesi i shekullit. Qindra miliona njerëz që jetojnë në qytetet bregdetare mund të detyrohen të lëvizin, duke u kushtuar qyteteve 1 trilionë dollarë në vit deri në vitin 2050. Më shumë se 100 milionë njerëz mund të detyrohen të jenë nën kufirin e varfërisë deri në vitin 2030. Njerëzit që janë më pak përgjegjës për ndryshimin e klimës do të jenë lënduar më së shumti, megjithëse çdo qytet do të preket. “Ndikimi në jetët njerëzore është i pakundërshtueshëm,” thuhet në raport. “Pyetja është se si do të përgjigjet bota: A do të vonojmë dhe të paguajmë më shumë apo do të planifikojmë më përpara dhe do të përparojmë?”

Investimi i 1.8 trilionë dollarë gjatë dekadës së ardhshme në pesë fusha kryesore do të çonte në 7.1 trilionë dollarë në përfitime. Këto investime përfshijnë ndërtimin e sistemeve të reja të paralajmërimit të hershëm për stuhitë dhe krijimin e një infrastrukture urbane më elastike — nga ndërtesat ekzistuese imune ndaj klimës deri në ndërtimin e barrierave të stuhisë ose shesheve publike në Hollandë të projektuara për t’u përdorur si parqe deri sa të vijë një stuhi, kur pellgjet mund të dyfishohen si ruajtje për ujin për të parandaluar përmbytjet. Ndryshimet në administrimin e ujit janë kritike pasi shumë vende kanë probleme me thatësirat. Investimet e propozuara përfshijnë gjithashtu rivendosjen dhe mbrojtjen e pyjeve të mangrove, të cilat mbrojnë komunitetet nga stuhitë, ndërsa ndihmojnë në rritjen e industrive të peshkimit dhe ndryshimet në bujqësi, siç është misri tolerant ndaj thatësirës që fermerët e vegjël tani po e rrisin në Zimbabve.

Lexoni: 4 Mësime të rëndësishme biznesi nga aktivistja 16 vjeçare e nominuar për çmimin Nobel

Komisioni mbajti eventin në 10 qytete globale ndërsa fillon një fushatë për të nxitur botën të veprojë më shpejt. “Njerëzit kudo janë duke përjetuar ndikimet shkatërruese të ndryshimit të klimës,” tha në një njoftim Bill Gates, i cili shërben si bashkëpunëtor i Komisionit Global për Përshtatjen, së bashku me rolin e tij si bashkëpunëtor i fondacionit Bill dhe Melinda Gates. “Ata që preken më shumë janë miliona fermerë të vegjël dhe familjet e tyre në vendet në zhvillim, të cilët po luftojnë me varfërinë dhe urinë për shkak të rendimenteve të ulëta të të korrave, të shkaktuara nga ndryshimet ekstreme të temperaturës dhe reshjeve. Me një mbështetje më të madhe për inovacionin, ne mund të ofrojmë mundësi të reja dhe të nxisim ndryshimet në ekosistemin global. Përshtatja është një çështje urgjente që ka nevojë për mbështetje nga qeveritë dhe bizneset për të siguruar që ata që janë më në rrezik të kenë mundësinë të lulëzojnë.”

/FastCompany

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale