5 arsye pse sistemi arsimor finlandez është një ndër më të mirët
Përditësuar së fundmi: 11/04/2018

5 arsye pse sistemi arsimor finlandez është një ndër më të mirët

Share
nga Anerola Torollari
Pri 11, 2018
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Suksesi i përsëritur i Finlandës në renditjen kombëtare për edukimin tregon se ka të paktën disa avantazhe që shtetet e tjera mund t’i mësojnë.

Vendi i vogël nordik i kushton rëndësi të madhe edukimit të hershëm. Para se fëmijët finlandezë të mësojnë tabelat e shumëzimit, mësojnë thjesht se si të jenë fëmijë, si të luajnë me njëri-tjetrin, si të rregullojnë plagët emocionale.

Por, edhe kur fëmijët rriten, vendi bën një përpjekje të bashkërenduar për t’i vënë ata në rrugë të mbarë drejt suksesit.

Këtu janë disa nga avantazhet më të mëdha që Finlanda po fiton në edukimin global. Tani dhe në Tiranë ka nisur puna për hapjen e shkollës finlandeze. Sipërmarrësi në fushën e arsimit Alejtin Berisha, tregon se shkolla do të hapet në Tiranë shtatorin e ardhshëm dhe është entuziast për reagimin e parë mes prindërve që ky lajm ka dhënë.

Lexoni për më shumë: Mbërrin shkolla finlandeze në Shqipëri

  1. Konkurrenca nuk është aq e rëndësishme sa bashkëpunimi

Finlanda ka kuptuar se konkurrenca midis shkollave nuk u sjell fëmijëve bashkëpunimin. Mësuesit janë të trajnuar për të krijuar testet e tyre në vend të testeve të standardizuara. Mësuesve u besohet të veprojnë pa motivuar konkurrencën.

  1. Finlanda nuk ka frikë të eksperimentojë

Një përfitim i madh i sistemit arsimor finlandez është se nuk janë të vëmendshëm ndaj forcave të jashtme, si paratë dhe forca politike. Mësuesit e Finlandës inkurajohen që të krijojnë mini-laboratorët e tyre për stilet e mësimdhënies, mbajtjen e asaj që funksionon dhe heqjen e asaj që nuk funksionon.

  1. Koha e lojës është e shenjtë

Ligji finlandez kërkon që mësuesit t’u japin nxënësve 15 minuta lojë për çdo 45 minuta mësim.

Politika rrjedh nga besimi i thellë i Finlandës, se fëmijët duhet të qëndrojnë fëmijë për aq kohë sa të jetë e mundur. Nuk është puna e tyre të rriten shpejt dhe të mësojnë përmendësh.

Rezultatet flasin vetë: Studim pas studimi ka zbuluar se studentët që kanë të paktën pushim të përditshëm sillen më mirë në shkollë dhe bëhen më të mirë në përmbushjen e detyrave.

  1. Fëmijët kanë shumë pak detyra shtëpie

Për të gjitha gjërat që shkollat finlandeze u ofrojnë fëmijëve, ajo që duket se u mungon janë detyrat e shtëpisë. Shumë fëmijë marrin shumë pak detyra shtëpie çdo natë.

Filozofia rrjedh nga një nivel i ndërsjellë i besimit që ndahet mes shkollës, mësuesit dhe prindit.

Prindërit mendojnë se mësuesit kanë mbuluar pjesën më të madhe të asaj që u nevojitet në kuadër të ditës së shkollës. Puna shtesë shpesh konsiderohet e panevojshme nga të gjithë të përfshirët.

Koha e kaluar në shtëpi është e rezervuar për familjen, ku mësimet e vetme që mësojnë fëmijët janë ato për jetën.

  1. Mësimi parashkollor është me cilësi të lartë dhe universal

Në Finlandë, prindërve u garantohet gjithçka. Kujdesi parashkollor dhe çerdhja janë universale deri në moshën 7-vjeçare.

Më shumë se kaq, mësimi parashkollor është një gjë e mirë. Ata harmonizojnë kurrikulat e tyre me njëri-tjetrin dhe përgatisin fëmijët për më vonë. Deri në kohën kur fëmijët fillojnë punën, prindërit mund të sigurohen se të njëjtat mësime po mësohen në të gjithë qytetin.