10 aftësitë më të kërkuara të vitit 2019, sipas LinkedIn


A po kërkoni për një fillim të ri gjatë 2019? Ndoshta dëshironi të përshtateni? Të mësoni një aftësi të re? Ose të ndryshoni karrierën?

Sipas analizave nga rrjeti LinkedIn, punëdhënësit e 2019-ës po kërkojnë një kombinim të aftësive hard dhe soft, me krijimtarinë që e kryeson listën e atributeve të dëshiruara. Rezultatet u finalizuan me raportin e Forumit Ekonomik Botëror, i cili arriti në përfundimin se aftësitë “njerëzore” si origjinaliteti, iniciativa dhe mendimi kritik ka gjasa të rriten në vlerë pasi teknologjia dhe automatizimi po avancojnë.

Lexoni: 8 gjërat që duhet të bëni në LinkedIn për të forcuar karrierën dhe biznesin tuaj gjatë 2019

“Përforcimi i një aftësie soft është një nga investimet më të mira që mund të bëni në karrierën tuaj, pasi ato kurrë nuk dalin nga stili,” shkroi Paul Petrone në një blog. “Plus, rritja e inteligjencës artificiale është duke i bërë aftësitë soft gjithnjë e më të rëndësishme, pasi ato janë pikërisht lloji i aftësive që robotët nuk mund të automatizojnë.”

Ekspertizë e përzierë

Me përparimin e Revolucionit të Katërt Industrial, punëdhënësit po kërkojnë një miksim më të madh të aftësive. Teksa teknologjitë si automatizimi dhe algoritmet krijojnë vende të reja pune me cilësi të lartë dhe fshijnë të tjera, kërkesa për kompetenca të tilla ka gjasa të rritet. Aftësitë hard në kërkesë gjithashtu pasqyrojnë botën gjithnjë e më të madhe dixhitale, me cloud computing dhe IA ​​që dalin në krye.

Lexoni: Kjo është puna më e kërkuar, sipas LinkedIn

Pas kreativitetit, LinkedIn tha se aftësitë e tjera ishin bindja, bashkëpunimi, përshtatshmëria dhe menaxhimi i kohës.

Në anën e aftësive hard, cloud computing ishte në krye të listës, ndërsa gjithnjë e më shumë shërbime dhe të dhëna migrojnë në cloud. Inteligjenca artificiale erdhi më pas, e ndjekur nga arsyetimi analitik, pasi kompanitë duhet të marrin vendime bazuar në një mori të dhënash që tani janë të aksesushme për ta. Menaxhimi i njerëzve erdhi i katërti, pasuar nga UX Design – procesi i bërjes së të gjitha këtyre teknologjive të reja të arritshme dhe të lehta për njerëzit që të bashkëveprojnë me to.

Robotët po vijnë

Gjithashtu ekziston një “rritje e paqëndrueshmërisë së aftësive” ku teknologjia ndryshon profilet e shumë vendeve aktuale dhe kërkohen kompetenca të ndryshme. Vlerësohet se më shumë se gjysma e të gjithë të punësuarve do të kërkojnë riintensim të konsiderueshëm dhe riaftësim në vitet e ardhshme.

Dhe mesazhi për politikëbërësit është i qartë: një qasje strategjike është e nevojshme për të menaxhuar ndryshimet që janë duke u zhvilluar.

Lexoni: Si të ndërtoni brandin tuaj personal në LinkedIn

“Ndryshimet që po ndodhin në fuqinë punëtore do të eleminojnë disa pozicione, por në të njëjtën kohë krijojnë mundësi të reja për të tjerët,” sipas raportit. “Megjithatë, maksimizimi i fitimeve dhe minimizimi i humbjeve kërkon vëmendje jo vetëm nga politikëbërësit, por edhe përgjigje koherente nga kompanitë për të gjetur zgjidhje të favorshme për punonjësit dhe për veten e tyre”.

burimi: weforum

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale