UNICEF dhe partnerët e koalicionit të bashkuar për të parandaluar trafikimin e qenieve njerëzore në Shqipëri

trafikimin

Trafikimi i qënieve njerëzore është skllavëri e kohëve moderne dhe prek çdo vend si pikë tranziti apo destinacion. Pavarësisht nga përpjekjet e shtuara të Qeverisë Shqiptare, organizatave qeveritare dhe shoqërisë civile për të luftuar fenomenin, trafikimi vazhdon të jetë realitet për shumë qytetarë shqiptarë, fëmijë, vajza të reja dhe të rinj në veçanti.

Lexo: Mjekët testojnë plazmën nga individët që i mbijetuan koronavirusit

UNICEF Albania ka iniciuar një angazhim më aktiv dhe të drejtpërdrejtë me komunitetet më të rrezikuara, punonjësit e vijës së parë, grupet profesioniste dhe aktorët e shoqërisë civile.

Ndërhyrja synon të rrisë masat parandaluese për njerëzit në rrezik trafikimi dhe të mbështesë ata që i kanë mbijetuar kësaj skllavërie moderne duke mbrojtur të drejtat e tyre, ndërsa siguron një sërë shërbimesh të përshtatshme si edhe ndihmë për ri-integrimin socio-ekonomik.

Kjo nismë do të zbatohet në bashkinë e Shkodrës, Tiranës, Dibrës dhe Kukësit dhe synon më shumë bashkëveprim me fëmijët, prindërit, të rinjtë, si dhe punonjësit e vijës së parë.

Roberto de Bernardi, Përfaqësues i UNICEF-it në Shqipëri vë theksin tek rëndësia e kombinimit të burimeve dhe përvojës për t’iu përgjigjur këtij fenomeni.

“Trafikimi i qenieve njerëzore nuk është vetëm një krim dhe forma më e e papranueshme e shkeljes së të drejtave të njeriut. Ai lë gjurmë të thella fizikisht, psikologjikisht dhe emocionalisht tek të gjithë ata që preken në mënyrë të drejtpërdrejtë apo të tërthortë. Fatkeqësisht, fëmijët dhe gratë e reja janë ata që vuajnë më së shumti pasojat e këtij krimi”, thotë Dr. De Bernardi.

“Ne duhet të veprojmë tani dhe të veprojmë të bashkuar me ata që janë të detyruar apo të aftë dhe që kanë vullnet t’i japin fund këtij fenomeni. Ne kemi një koalicion partnerësh kombëtarë dhe ndërkombëtarë, kemi aktorë të motivuar si mes autoriteteve ashtu edhe mes organizatave lokale, dhe kemi mbështetjen shumë bujare të Qeverisë Britanike, për të bërë ndryshimin për ata njerëz që i kanë shpëtuar tmerrit të trafikimit, si edhe atyre që janë në rrezik”, – nënvizon ai.

Siç thekson Ambasadori Britanik në Shqipëri, Shkëlqesia e tij z. Duncan Norman “Mbretëria e Bashkuar është e angazhuar të çrrënjosë të gjitha format e skllavërisë moderne, punës së detyruar dhe trafikimit të qenieve njerëzore, siç është miratuar njëzëri në Samitin  e Kombeve të Bashkuara për Zhvillimin e Qëndrueshëm në vitin 2015. Ne po bashkëpunojmë me partnerët tanë ndërkombëtarë dhe organizatat shumëkombëshe, përfshi këtu Qeverinë Shqiptare dhe UNICEF Albania për t’iu përgjigjur këtij problemi global”.

“Programi i Skllavërisë Moderne në Shqipëri do të ndihmojë në riintegrimin e viktimave në shoqëri si dhe sigurimin e mbështetjes për individët e rrezikuar të bien në duart e kriminelëve, të cilet synojnë të shfrytëzojnë më të dobëtit. Përmes këtij programi ne do të ofrojmë trajnim dhe mbështetje për 250 profesionistë të agjencive ligjvënëse dhe sektorit të drejtësisë”, shprehet Ambasadori.

“Skllavëria moderne është një krim i fshehur dhe i papranueshëm, që mund të ndodhë kudo, duke bërë pre ata që janë më të brishtët në shoqëri. Duke punuar me Qeverinë Shqiptare dhe UNICEF ne do të rrisim ndërgjegjësimin dhe do të kundërshtojmë të gjitha format e shfrytëzimit duke mbrojtur të drejtat dhe dinjitetin njerëzor”.

Lexo: Arbri Kopliku fiton 100% bursë në “Massachusetts Institute of Technology”

Nisma drejtohet nga UNICEF si edhe koalicioni anti-trafikim ku bëjnë pjesë: Prezenca e OSBE-së në Shqipëri, Terre des Hommes si dhe tre organizata lokale: Vatra, Tjetër Vizion dhe Të Ndryshëm dhe të Barabartë.

Euronews Albania

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale