Tatimet: bizneset që u hapën këtë vit 6 herë më shumë se ato që u mbyllën
Përditësuar së fundmi: 17/06/2018

Tatimet: bizneset që u hapën këtë vit 6 herë më shumë se ato që u mbyllën

Share
nga Albana Mucaj
Qer 17, 2018

Bizneset e hapura gjatë këtij viti në Shqipëri janë gati 6 herë më shumë se sipërmarrjet që janë mbyllur. Të dhënat nga Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve tregojnë se në periudhën janar-maj, numri i bizneseve të reja të regjistruara ishte  9,477.

Siç mund të pritej, janari, shënon fluksin më të madh për hapjen e bizneseve të reja (me gati 2400).

Në pesë muaj, sipërmarrjet e çregjistruara ishin 1,648 sipas tatimeve, një numër ky gati 6 herë më i vogël se bizneset e reja të hapura.

Të dhënat tregojnë se klima ka favorizuar nxitjen e biznesit, ndërsa kushtet janë përkeqësuar për më pak sipërmarrje, të cilat u mbyllën.

Ju mund të lexoni edhe: Tatimet u kërkojnë sipërmarrjeve të turizmit: rrisni deklarimin dhe nuk ju “zëmë derën”

Ndërkohë, duhet të kujtojmë se në vendin tonë, klima për hapjen e një biznesi është shumë më favorizuese se për mbylljen e tij. Nëse një biznes regjistrohet e nis aktivitetin me pak kosto e për më pak se 5 ditë kohë regjistrimi, çregjistrimi i sipërmarrjes është një rrugëtim i lodhshëm, ku në disa institucione, duhet të vërtetosh se nuk ke asnjë detyrim të prapambetur të papaguar.

Për këtë arësye, kompanitë në disa raste vështirësish zgjedhin të bëjnë pezullim të aktivitetit të tyre, për të vijuar me mbylljen në një kohë të mëvonshme.