Si të jeni një udhëheqës i përsosur
Përditësuar së fundmi: 09/08/2019

Si të jeni një udhëheqës i përsosur

Share
nga Ornela Trupja
Gus 09, 2019


Udhëheqësit kanë nevojë për ndjekës për të udhëhequr dhe pa krijimin e ekipeve të tyre, udhëheqësit pragmatikë rrezikojnë të qëndrojnë vetëm. Eksplorimi i qëndrimeve të reja ndaj krijimtarisë në vendin e punës  dhe alternativat e stileve dhe strukturave tradicionale udhëheqëse nga lart-poshtë, mund të ndihmojnë në nxitjen e mënyrave më kreative për të udhëhequr. Shumë udhëheqës luftojnë me kreativitet por në fund ata marrin vendimarrje të qartë dhe të arsyeshme. Lidershipi efektiv mund të kërkojë frymëzim, i cili shpesh evokohet më mirë nëpërmjet kureshtjes dhe imagjinatës sesa pragmatizmit.

Krijoni kushtet për kreativitet

Në një ekonomi të nxitur nga risitë, idetë janë një monedhë e vlefshme. Pra, si mundet një udhëheqës të frymëzohet për idetë më të mira nga ekipi i tyre dhe nga vetja? Për të marrë cilësinë dhe sasinë e ideve që kërkohen për të gjeneruar rrugë të reja krijuese, shpesh kemi nevojë për një mjedis që frymëzon rrjedhën e kuriozitetit, mendimit të thellë, imagjinatës dhe perspektivave të ndryshme. Kjo mund të kërkojë që udhëheqësit të lënë idetë tradicionale (ku kanë parasysh fjalën: nën kontroll).

Drejtimi për të frymëzuar krijimtarinë gjithashtu mund të nënkuptojë nxitjen e besimit se të gjithë janë krijues dhe i fuqizojnë ata me mjete për të luftuar zërin brenda që u tregon atyre se nuk posedojnë aftësi për të qenë krijues. Kjo mund të arrihet thjesht duke ndryshuar gjuhën që përdorim me ekipet tona. Një ndryshim në bisedë nga “Jo, por …” në “Po, dhe …” mund të lejojë hapësirë ​​për të gjeneruar ide dhe për të dalluar ato që janë të vlefshme në vend që të mbyllin idetë para se të kenë një shans për t’u zhvilluar. Një ndryshim i tillë në gjuhë mund të krijojë besim dhe të krijojë vend për ata që kanë zëra të qetë.

Lexo: 5 mënyra për të rritur inteligjencën tuaj

Jepini kohë vetes tuaj

Kreativiteti është një muskul që bëhet më i fortë kur punohet rregullisht. Ndonjëherë mund të kërkohet të hulumtojmë metoda alternative që na nxjerrin nga kokat tona, larg botës së të menduarit dhe në sferën e ndjenjës. Këtu janë disa nga metodat e mia të preferuara për të hyrë në një gjendje krijuese. Bëni një shëtitje në natyrë dhe udhëtoni në vende të reja. Kjo do t’ju qatrësojë idenë dhe mjëkohësisht do t’ju relaksojë.

Kërkoni ndihmë kur keni paqartësi

Një trajner i mirë mund t’ju inkurajojë të mësoni, rriteni dhe zhvilloni duke përdorur mjete dhe teknika për të frymëzuar modele të reja mendimi. Të jesh i frikësuar nga refuzimi dhe dështimi mund të mbytësh kreativitetin, kështu që të gjesh një trajner frymëzues, i cili të lejon të eksperimentosh me të menduarit tënd dhe të mban përgjegjësi, mund të jetë jashtëzakonisht i fuqishëm.

Udhëheqësit shpesh veprojnë sipas nocionit se vendimet u takojnë vetëm atyre dhe ata mund të ndjejnë presionin për ta marrë gjithmonë atë të drejtë ose për të ditur përgjigjet. Por, udhëheqësit më të mirë kuptojnë se nuk mund të jenë vetëm udhëheqës. Ato më efektivë kërkojnë ndihmë. Udhëheqësit që nuk kanë frikë të jenë të pambrojtur lejojnë të tjerët të bëjnë të njëjtën gjë.

Forbes