Si mund të ndikojë në mënyrën e të menduarit një ushqyerje e mirë - Business Magazine Albania

Si mund të ndikojë në mënyrën e të menduarit një ushqyerje e mirë

Ushqim

Sipërmarrësit janë gjithmonë në kërkim të mënyrave për të reduktuar numrin e vendimeve që marrin, pjesërisht për të kursyer hapësirën e trurit për “gjërat e mëdha”. Disa liderë mendojnë se zvogëlojnë veshjet e tyre me një pamje standarde, ndërsa të tjerë e optimizojnë, jo domosdoshmërisht në mënyrë të shëndetshme, duke ngrënë të njëjtën gjë çdo ditë.

 Për fat të mirë, për sipërmarrësit që e duan ushqimin, ka përfitime krijuese për të menduar më shumë dhe për të diversifikuar atë dhe mënyrën si ushqehemi.

Përbërësit për kreativitet

Angazhimi i shqisave të shumta gjatë një vakti (shija, nuhatja, cilësitë prekëse, etj.) mund të nxisë të menduarit krijues në mënyra të ndryshme. Gjithashtu kreativiteti rritet kur njerëzit ndihen të lumtur , duke përfshirë të qenit të relaksuar ose mesatarisht të emocionuar. Pra, për të huazuar një frazë nga autorja Marie Kondo, merrni parasysh ushqimet që nxisin gëzim kur i hani. Ngrënia e diçkaje të shijshme dhe marrja e kohës për ta vlerësuar atë mund ta ushqejë trurin për eksplorim. Më mirë akoma, disa ushqime mund të rrisin fuqinë e trurit.

Ushqimi që mpreh mendjen

Rregulli i parë i përgjithshëm për zgjedhjen e vakteve që nxisin të menduarit e mprehtë është të mendoni për to paraprakisht : të bëni zgjedhje përpara se të jeni të pangopur. Studime të ndryshme bëjnë të qartë se njerëzit janë shumë më të mirë për t’i rezistuar kripës, kalorive dhe yndyrës në të ardhmen sesa në të tashmen.

Glukoza , një lloj sheqeri, është burimi kryesor i energjisë për qelizat e trupit dhe ia vlen të keni parasysh se qelizat e trurit përdorin më shumë energji. Por kur bëhet fjalë për glukozën, jo të gjitha ushqimet krijohen të barabarta: disa çlirojnë të tyret shpejt, duke çuar në një rritje të papritur të energjisë (dhe një rënie po aq të shpejtë). Anëtarët e kësaj familjeje të “karbohidrateve të thjeshta” përfshijnë pica, makarona, bukë dhe pije me sheqer. Të tjera, të quajtura “ushqime të ngadalta me karbohidrate”, çlirojnë gradualisht glukozën, mes tyre perimet me niseshte (patate e ëmbël, kunguj, panxhar), drithëra, fasule dhe bishtajore.

Ushqime të tjera janë të lidhura me kujtesën dhe njohjen. Hulumtimet e publikuara në një botim të vitit 2014 të Journal of Psychiatric Research zbuluan se aminoacidi tirozinë, pararendësi i hormonit “të ndjeheni mirë”, dopamina, rrit performancën njohëse, veçanërisht në situata afatshkurtëra stresuese ose kërkuese kognitive. Pra, konsumoni alga deti, banane dhe bajame. Hulumtime të tjera kanë zbuluar se yndyra omega-3 me bazë bimore, acidi alfa-linolenik, i cili është i bollshëm në arrat dhe farat e lirit, gjithashtu përmirëson kujtesën dhe njohjen, siç bëjnë antioksidantët në manaferrat. Ushqimet e pasura me koline dhe folate, si vezët, janë të lidhura me përmirësimin e performancës njohëse dhe kujtesës. Një studim i vitit 2014 i botuar në British Journal for Health Psychiatry zbuloi se të rinjtë që hanin më shumë fruta dhe perime raportuan se rritën mirëqenien, ndjenjat më intensive të kuriozitetit dhe kreativitetin më të madh.

Lajmi i keq është se, në botën reale, ne nuk kemi gjithmonë kohë për të përgatitur vakte të ekuilibruara, por në fakt është një masë për të plotësuar çdo gjë që po hani me opsione të mbushura me lëndë ushqyese. Qëllimi është ekuilibri. Në fund të fundit jeni ajo që hamë, atëherë a nuk do të ishte thjesht e mençur ta bëni atë ushqim cilësor, të këndshëm dhe krijues?

entrepreneur.com

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #36 - Tetor 2024

Vjeshta solli rikthimin e aktiviteteve biznesore në ritmin e tyre të plotë, pas pushimeve të verës. Sipërmarrjet shqiptare, me dinamikat e tyre të pandalshme, janë aktualisht para një sfide dhe mundësie më të madhe. Proceset e përafrimit me BE-në krijojnë një mundësi për një treg më të madh, por kjo kërkon njëkohësisht përgatitjen të duhur për tregun.

Eventet e fundit, veçanërisht Future2Tech, tregoi se shumë kompani shqiptare, kryesisht në fushën e zhvillimit të Softwareve, po punojnë tashmë për tregun e huaj dhe janë kompani ndërkombëtare në kuptimin e plotë të fjalës. 

Në brendësi të këtij numri ne kemi sjellë histori brandesh dhe histori njerëzore; histori sipërmarrësish dhe profesionistësh, të cilët kanë investuar kohë dhe pasion në punët e tyre për të parë rezultatet që duken sot. Një prej brandeve për të cilin flasim sot, mbyll 3 dekada biznes në Shqipëri, diçka që vlen të marrë përgëzime nga të gjithë. 

Histori nga vendi dhe diaspora, rrugëtime në tregti, shërbim, apo edhe konsulencë, ky numër sjell një gamë të gjerë artikujsh, të shtrirë madje mes biznesit dhe artit, të cilat, kur ndërthuren, sjellin zhvillime shumë të bukura për shoqërinë.

Interesant është fakti se kushdo që …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0