Si mund të ndikojë në mënyrën e të menduarit një ushqyerje e mirë - Business Magazine Albania

Si mund të ndikojë në mënyrën e të menduarit një ushqyerje e mirë

Ushqim
~4 minuta lexim

Sipërmarrësit janë gjithmonë në kërkim të mënyrave për të reduktuar numrin e vendimeve që marrin, pjesërisht për të kursyer hapësirën e trurit për “gjërat e mëdha”. Disa liderë mendojnë se zvogëlojnë veshjet e tyre me një pamje standarde, ndërsa të tjerë e optimizojnë, jo domosdoshmërisht në mënyrë të shëndetshme, duke ngrënë të njëjtën gjë çdo ditë.

 Për fat të mirë, për sipërmarrësit që e duan ushqimin, ka përfitime krijuese për të menduar më shumë dhe për të diversifikuar atë dhe mënyrën si ushqehemi.

Përbërësit për kreativitet

Angazhimi i shqisave të shumta gjatë një vakti (shija, nuhatja, cilësitë prekëse, etj.) mund të nxisë të menduarit krijues në mënyra të ndryshme. Gjithashtu kreativiteti rritet kur njerëzit ndihen të lumtur , duke përfshirë të qenit të relaksuar ose mesatarisht të emocionuar. Pra, për të huazuar një frazë nga autorja Marie Kondo, merrni parasysh ushqimet që nxisin gëzim kur i hani. Ngrënia e diçkaje të shijshme dhe marrja e kohës për ta vlerësuar atë mund ta ushqejë trurin për eksplorim. Më mirë akoma, disa ushqime mund të rrisin fuqinë e trurit.

Ushqimi që mpreh mendjen

Rregulli i parë i përgjithshëm për zgjedhjen e vakteve që nxisin të menduarit e mprehtë është të mendoni për to paraprakisht : të bëni zgjedhje përpara se të jeni të pangopur. Studime të ndryshme bëjnë të qartë se njerëzit janë shumë më të mirë për t’i rezistuar kripës, kalorive dhe yndyrës në të ardhmen sesa në të tashmen.

Glukoza , një lloj sheqeri, është burimi kryesor i energjisë për qelizat e trupit dhe ia vlen të keni parasysh se qelizat e trurit përdorin më shumë energji. Por kur bëhet fjalë për glukozën, jo të gjitha ushqimet krijohen të barabarta: disa çlirojnë të tyret shpejt, duke çuar në një rritje të papritur të energjisë (dhe një rënie po aq të shpejtë). Anëtarët e kësaj familjeje të “karbohidrateve të thjeshta” përfshijnë pica, makarona, bukë dhe pije me sheqer. Të tjera, të quajtura “ushqime të ngadalta me karbohidrate”, çlirojnë gradualisht glukozën, mes tyre perimet me niseshte (patate e ëmbël, kunguj, panxhar), drithëra, fasule dhe bishtajore.

Ushqime të tjera janë të lidhura me kujtesën dhe njohjen. Hulumtimet e publikuara në një botim të vitit 2014 të Journal of Psychiatric Research zbuluan se aminoacidi tirozinë, pararendësi i hormonit “të ndjeheni mirë”, dopamina, rrit performancën njohëse, veçanërisht në situata afatshkurtëra stresuese ose kërkuese kognitive. Pra, konsumoni alga deti, banane dhe bajame. Hulumtime të tjera kanë zbuluar se yndyra omega-3 me bazë bimore, acidi alfa-linolenik, i cili është i bollshëm në arrat dhe farat e lirit, gjithashtu përmirëson kujtesën dhe njohjen, siç bëjnë antioksidantët në manaferrat. Ushqimet e pasura me koline dhe folate, si vezët, janë të lidhura me përmirësimin e performancës njohëse dhe kujtesës. Një studim i vitit 2014 i botuar në British Journal for Health Psychiatry zbuloi se të rinjtë që hanin më shumë fruta dhe perime raportuan se rritën mirëqenien, ndjenjat më intensive të kuriozitetit dhe kreativitetin më të madh.

Lajmi i keq është se, në botën reale, ne nuk kemi gjithmonë kohë për të përgatitur vakte të ekuilibruara, por në fakt është një masë për të plotësuar çdo gjë që po hani me opsione të mbushura me lëndë ushqyese. Qëllimi është ekuilibri. Në fund të fundit jeni ajo që hamë, atëherë a nuk do të ishte thjesht e mençur ta bëni atë ushqim cilësor, të këndshëm dhe krijues?

entrepreneur.com

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #37 - Prill 2025

Mendo lokalisht, vepro globalisht

Viti 2025 vjen me sfida dhe mundësi të mëdha në sektorë të rëndësishëm të ekonomisë sonë. Turizmi shqiptar po përjeton një rritje të jashtëzakonshme, ku duket se pas një prezantimi mbresëlënës në ITB Berlin, Shqipëria është gati të pozicionohet si një destinacion i rëndësishëm në hartën botërore me një ofertë të larmishme turistike. Paralelisht, tregu i pasurive të paluajtshme po përballet me ndyshime të shumta, ku investimet strategjike dhe zhvillimi i qëndrueshëm janë kyç për suksesin e këtij sektori.
Teknologjia vazhdon të transformojë mënyrën se si jetojmë dhe punojmë. Inteligjenca Artificiale nuk është më thjesht një mjet ndihmës, por një faktor vendimtar që po shkruan rregulla të reja në çdo industri.

Bota përballë sfidës së krijimit të një axhende më humane për Inteligjencën Artificiale – si mund ta vendosim atë në shërbim të njeriut, pa e shndërruar në një rrezik për demokracinë dhe ekonominë globale? Ndërsa jetojmë në një botë që ndryshon vazhdimisht, shohim sesi Fintech është një realitet i padiskutueshëm që po lehtëson ditë pas dite jetën dhe veprimtarinë e bizneseve dhe individëve. Ajo që konfirmojmë me siguri në këtë edicion është sesi bizneset shqiptare po përqafojnë gjithnjë e më shumë një qasje europiane në menaxhim, kulturë, lidership dhe investime, duke u nxitur drejt inovacionit dhe …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0