Sejko: ekonomia e vendit drejt normalitetit në vitin 2021

ekonomia e vendit

Ekonomia vendase do t’i rikthehet normalitetit në vitin 2021. Këtë e deklaroi gjatë konferencës për shtyp, Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejk. Ai tha se, tha se lajmet mbi progresin e vaksinave japin shpresë për të ardhmen, ndonëse në terma afatshkurtër sfidat do të jenë të mëdha.

Sipas Guvernatorit, “Lajmet e fundit mbi progresin e vaksinave japin shpresë për përfundimin e pandemisë dhe rikthimin e situatës në normalitet gjatë vitit 2021. Këto zhvillime rrisin gjasat e rimëkëmbjes graduale, por të vazhdueshme të aktivitetit ekonomik në horizontin afatmesëm. Por, situata epidemiologjike vijon të paraqesë sfida serioze për ecurinë e ekonomisë në afatin e shkurtër”.

Guvernatori Sejko tha se, dy muajt e fundit inflacioni ka pasur një tendencë në rritje, duke iu afruar më shumë objektivit të poshtëm të Bankës së Shqipërisë. Ndërsa ekonomia ka shënuar një kthesë në tremujorin e tretë të vitit, por vijon të operojë poshtë potencialeve.

“Inflacioni i çmimeve të konsumit shënoi një vlerë mesatare prej 1.8% në muajt tetor e nëntor, duke ardhur në rritje kundrejt nivelit mesatar prej 1.4% të shënuar në tremujorin e tretë. Ecuria e inflacionit gjatë muajve të fundit është ndikuar më së shumti nga faktorë të ofertës, të cilët kanë diktuar dhe luhatjen e çmimeve të ushqimeve. Nga ana tjetër, presionet inflacioniste, të cilat burojnë nga kërkesa agregate dhe nga ambienti i huaj, vijojnë të mbeten të ulëta. Ekonomia shqiptare ka shënuar një kthesë drejt rikuperimit në tremujorin e tretë. Megjithatë, aktiviteti ekonomik në vend vijon të mbetet poshtë nivelit potencial, ndërsa rikuperimi i tij pritet të jetë një proces gradual dhe i rrethuar me rreziqe”, tha ai.

Lexo: FMN parashikon rimëkëmbjen e ekonomisë vitin e ardhshëm

Sektori bankar, sipas z.Sejko, ka dhënë kontribut në përballimin e krizës së pandemisë së Covid-19. “Rritja e kreditimit ka ndihmuar me likuiditet bizneset dhe familjet në vështirësi të përkohshme, si dhe ka mbështetur vijimin e investimeve. Po ashtu, shtyrja e pagimit të kësteve të kredisë për kategori të caktuara huamarrësish dhe ristrukturimi i kredive për kategori të tjera, ka zhvendosur një pjesë të barrës financiare të krizës në bilancet e këtij sektori”, theksoi Guvernatori gjatë konferencës për shtyp.

Ndërkohë Këshilli Mbikëqyrës i Bankës së Shqipërisë ka mbajtur të pandryshuar normën bazë të interesit, në nivelin 0.5%, dhe normat e interesit të depozitave dhe kredive njëditore, respektivisht në nivelin 0.1% dhe 0.9%.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale