Nga ndryshojnë Bitcoin dhe Blockchain? » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 07/04/2018

Nga ndryshojnë Bitcoin dhe Blockchain?

Share
nga Anerola Torollari
Pri 07, 2018
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Blockchain u prezantua për herë të parë brenda kodit burimor të Bitcoin kështu që në thelb është krijuar kur u krijua Bitcoin. Kjo është mënyra që shumica e njerëzve mendojnë për blockchain dhe ata nuk mund të kuptojnë se blockchain është në të vërtetë një teknologji krejtësisht e ndryshme nga Bitcoin, edhe pse është e rëndësishme për funksionimin e kriptomonedhave. Blockchain është një nga teknologjitë themelore të Bitcoin.

Lexoni: Pse kompanitë e mëdha teknologjike po injorojnë blockchain-in?

Megjithatë, nuk është e vetmja teknologji që e përdor atë. Blockchain, kur përdoret në rrjetin Bitcoin, është në thelb një librari që do të mbajë gjurmët e të gjitha transaksioneve që ndodhin në rrjet. Kur të paguani dikë për një shërbim ose dërgoni para dikujt tjetër, mund të kontrolloni bilancin e blockchain për të parë që u realizua transaksioni.

Por kjo nuk është e vetmja gjë që mbështetet në Bitcoin. Sistemet që bazohen në blockchain janë duke u përdorur për një gamë të gjerë aplikimesh në shumë industri. Ajo që mund të ketë filluar si një mënyrë për të krijuar besim në zonën e kriptomonedhave është tani në gjendje të marrë përsipër shumë sektorë të tjerë duke përfshirë aplikacionet e decentralizuara, ruajtjen e cloud, votimin, rrjetet sociale, identitetet digjitale dhe madje edhe bankat. Pavarësisht se si zhvillohet platforma, ka mundësi të pafundme për këto sisteme dhe shumë kompani po punojnë për t’i zbatuar ato në modelin e tyre të biznesit.

Nga ana tjetër, Bitcoin është vetëm një monedhë online. Ka shumë përfitime të mëdha për përdorimin e kësaj, por kjo monedhë mund të përdoret vetëm për pagesat digjitale. Ajo ka fituar shumë popullaritet dhe vlera do të vazhdojë të rritet. Ajo është projektuar që të jetë një metodë e pagesës tani.

Lexoni: 6 gjërat që mund të blini me Bitcoin

Në thelb, ndërkohë që u zhvillua blockchain për të ndihmuar Bitcoin të bëhet më i besueshëm, kjo nuk është mënyra e vetme që teknologjia mund të përdoret. Ky sistem i bilancit është më i shpejtë se çdo tjetër që aktualisht përdoret në treg (marrja e transaksioneve në pak minuta dhe jo disa ditë) dhe siguron transparencën që klientët duhet t’i besojnë sistemit. Gjithashtu ka shumë aplikacione të mundshme për këtë teknologji blockchain, gjë që e bën atë një mundësi të përkryer pa marrë parasysh se në cilën vend mund të përdoret.

burimi: MeteorTime