Nëse “gëzoni” këto cilësi, ju jeni një mentor i mirë


Gjetja e mentorit të duhur nuk është gjithmonë e lehtë, pasi ju duhet të siguroheni që ata kanë përvojë të mjaftueshme në fushën tuaj dhe se ata janë dikush me të cilin mund të rrini me lehtësi.

Çdo profesionist që punon, qoftë pronari i një biznesi apo një punonjës, mund të përfitojë nga mbështetja dhe këshillat e një mentori të mirë, si për të avancuar karrierën e tij dhe për të arritur sukses afatgjatë. Sidomos për ata që sapo kanë nisur rrugën e tyre të karrierës, një mentorim solid mund të ndihmojë në dhënien e përgjigjeve, për pyetjet e rëndësishme dhe ofrimin e udhëzimeve të vlefshme, kur bëhet fjalë për vendime të mëdha biznesi.

Ata mund të jenë me të vërtetë të ndershëm
Ndoshta cilësia më e rëndësishme për t’u kërkuar në një mentor është ndershmëria, edhe kur ajo që thonë ata nuk është ajo që ju doni të dëgjoni, insiston themeluesi i Bouquet.ai dhe CEO Adrien Schmidt: “Një mësues i madh do të jetë i sinqertë me ju. Kritikat e tyre mund të jenë të vështira për t’u dëgjuar, por më mirë për të dëgjuar të vërtetën, sesa për t’u hedhur poshtë nga realiteti”. Schmidt flet nga përvoja personale, pasi mentori i tij është i vështirë kur vjen puna për të ofruar kritika ose këshilla. “Mentori im mund të jetë tepër i vështirë. Unë pyesja nëse më pëlqente mua ose nëse kisha ndonjë aftësi”, shpjegon ai. Më vonë e kuptova se ajo ishte e ndershme”.

Ata kanë të gjithë përvojën e nevojshme
Një tjetër cilësi vendimtare është përvoja e drejtë dhe gatishmëria për të ndarë atë përvojë me ata që janë në fillim të udhëtimit të tyre sipërmarrës, thotë Solomon Thimothy, bashkëthemelues dhe president i OneIMS. “Mentorët më të mirë të biznesit me të cilët kam punuar kanë pasur një sfond të fortë biznesi, ose kanë ndërtuar disa biznese para, ose po ndërtojnë tani”, shpjegon Thimothy. “Unë mendoj se është jashtëzakonisht e rëndësishme që mentori të ketë përvojë të mjaftueshme, në mënyrë që ata të kenë diçka për të ndarë dhe diçka për t’u mësuar njerëzve të tjerë, që nuk kanë kaluar ende nëpër të njëjtat sfida”.

Ata dinë si t’i bëjnë pyetjet e duhura
“Një këshilltar fantastik jo vetëm që ka ose jep të gjitha përgjigjet, por ata dinë të udhëzojnë dhe të udhëheqin duke drejtuar pyetjet e duhura”, shton Rachel Beider, drejtoreshë ekzekutive e PRESS Modern Massage. Sipas Beider, është e rëndësishme që një mentor të lejojë që mësuesi i tyre të gjejë vetë përgjigjet duke ofruar zgjidhje, pasi kjo qasje ka më shumë gjasa të ndihmojë mësuesin të zhvillojë zakone të shëndosha për zgjidhjen e problemeve për të ardhmen. “Unë kam punuar me disa mentorë të pabesueshëm dhe të gjithë kanë kërkuar pyetje fenomenale që më ndihmuan të rritem dhe të shikoj thellë”.

Ata nuk flasin, ata dëgjojnë
Një këshilltar i mirë duhet gjithashtu të dijë të dëgjojë, jo vetëm se si të japë këshilla, argumenton Andrew Schrage, bashkëpronar i Money Crashers Finance Personal: “Shumë herë mentorët, pa fajin e tyre, janë shumë të shqetësuar me dhënien e njohurive dhe mençurinë, pa dëgjuar vërtet atë që mentori vërtetë ka nevojë. “Aftësitë e mira të dëgjimit mund të ndihmojnë në forcimin e marrëdhënieve, duke e bërë më të lehtë besimin tek mentori  i tyre dhe i ndihmon të komunikojë më hapur. “Mentori im ishte i madh në këtë dhe unë gjithmonë e kisha shumë të lehtë për të komunikuar çështjen ose sfidat e mia specifike dhe pastaj kemi punuar drejt një zgjidhjeje,” shpjegon Schrage.

Lexo: Edlira Mali, pedagogia mentore e marketingut

Ata ofrojnë shumë inkurajim
“Në përvojën time, një mentor i mirë është gjithmonë aty për të festuar fitoret tuaja dhe për të ndihmuar t’ju tërheqë përmes dështimeve tuaja”, nënvizon bashkëthemeluesi WPBeginner Syed Balkhi, duke folur për rëndësinë e një mentori. Sipas Balkhit, një nga qëllimet kryesore të një mentori, duhet të jetë për të inkurajuar si të jetë një pronar dhe person më i mirë në biznesin e tij. “Unë besoj se keni nevojë për dikë që t’ju japë lavdërime kur bëni mirë dhe ndani fjalë inkurajimi kur gjërat nuk shkojnë sipas planit”, shton ai.

Ata janë të pasionuar për atë që bëjnë 
Një tipar cilësor i një mentori të madh që ndoshta përfshin të gjithë të tjerët, sipas CEO i LTVPlus David Henzel, është pasioni i vërtetë për mentorimin dhe udhëzimin e të tjerëve. “Kur dikush ju mëson atë që ata dinë, është shumë më efektiv dhe i paharrueshëm sesa kur ata kanë një pasion të djegur për atë që bëjnë vetë”, shpjegon Henzel. “Mentori im ndezi një zjarr brenda meje duke folur me një pasion të tillë dhe shpresë për të ardhmen. Kjo më frymëzoi dhe pasqyrohet në çdo vendim profesional që kam bërë”.

Inc

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale