Në këtë shtet studentët paguhen që të studiojnë
Përditësuar së fundmi: 28/02/2018

Në këtë shtet studentët paguhen që të studiojnë

Share
nga Neada Muçaj
Shk 28, 2018

Studentët në Danimarkë kanë patur vazhdimisht interes në rënie përsa i përket arsimimit.

Të rinjtë zgjedhin kryesisht shkollat dhe kurset profesionale, duke shmangur kështu koston e lartë dhe vitet e gjata të studimeve.
Por, duket se gjithçka ka ndryshuar. Për të ndjekur studimet e larta në Danimarkë tanimë nuk taksohesh, por shpërblehesh.

Qeveria daneze paguan me 1 mijë dollarë në muaj çdo student që jeton e studion larg vendlindjes së tij.

Megjithatë, kjo ka shkaktuar jo pak debat në vend. Pyetja që diskutohet është: A duhet ta paguajë vet studenti arsimimin e tij të lartë?

Gjithsesi, papunësia e të rinjve në Danimarkë është shumë e ulët, rreth 11%, më e ulëta në Europë dhe në SHBA.

Kjo nismë e qeverisë ka gjetur mbështetje të shumtë, sikurse ka fituar edhe kundërshtarë.

Danimarka, Norvegjia, Skocia dhe Finlanda janë të vetmet vende në Europë ku nuk ka tarifë shkollimi për studentët.

/Mic.com