Ndryshimi po ndodh dhe të rinjtë po udhëheqin rrugën përpara


Tani më shumë se kurrë, njerëzit nën moshën 30 vjeçare po tregojnë fuqinë e veprimit, pjesëmarrjes dhe kolektivitetit. Në vend që të presin që problemet e mëdha sociale të zgjidhen me veprime të qeverisë, të rinjtë po miratojnë një etikë të të bërit vetë të gjërave, duke formuar në mënyrë aktive sistemet dhe strukturat për të përfshirë kuptimin dhe fuqizimin e më shumë njerëzve.

Marrim për shembull Basima Adulrahman. Ajo drejton një iniciativë të dizajnit dhe ndërtimit të gjelbër në Irak; një vend që po përpiqet të rindërtohet pas dekadave të luftës. Ajo dhe kolegët e saj të Global Shapers në Qendrën e Erbil, drejtojnë Dialogjet Rinore të Kohezionit Social ku ata punojnë për të ndërtuar besimin midis të rinjve nga prejardhje të ndryshme fetare dhe etnike – një hap jetik për përpjekjet e komunitetit për të luftuar ekstremizmin e dhunshëm.

Lexoni: Kur largohen nga shtëpia të rinjtë evropianë?

Duke u përballur me një krizë të përkeqësuar, William Stubbs i  Brisbane Hub është një aktivist i shëndetit mendor dhe bashkë-themelues i Spur: Labs. Më shumë se 320 milionë njerëz vuajnë nga depresioni në mbarë botën, por shumë e vuajnë vetëm. William Stubbs do të bëjë fushatë për të inkurajuar njerëzit që të flasin për shëndetin e tyre mendor, duke u dhënë atyre burimet, aftësitë dhe gjuhën që kanë nevojë për të ndërmarrë veprime. Fushatat e tij kanë arritur meshkuj dhe femra të reja në mbi 100 vende.

Samantha Jones e Hub Christchurch është themeluese dhe CEO e Little Yellow Bird, një pionier në veshjet e prodhuara në mënyrë organike. Little Yellow Bird prodhon veshje në Indi dhe partnere me njësi prodhuese që përdorin parime të tregtisë së drejtë. Sam financon projekte arsimore në komunitetet ku prodhohen produktet e saj. Qëllimi i saj është të revolucionarizojë industrinë e veshjeve nëpërmjet një platforme verifikimi që përdor teknologjinë blockchain për të gjetur produktet nga origjina në shitje.

Andres Escobar i Qendrës San Salvador drejton një kompani kafeje që përdor të ardhurat e saj për të ndërtuar shkolla në El Salvador, një vend që përjeton një rritje të shpejtë të numrit të fëmijëve jashtë shkollës për shkak të pasigurisë së përhapur në vend. Ai dhe miqtë e tij në San Salvador drejtojnë nisma për pastrimin e oqeanit, duke hequr më shumë se 500 kilogramë plastikë nga ujërat e oqeanit ndërkohë që mundohen të rrisin ndërgjegjësimin për veprimin e klimës bashkëpunuese në qytet.

Doreen Kessy e Qendrës Dar es Salaam është Drejtoreshë e Përgjithshëm e Ubongo, një platformë multi-media arsimore në Afrikë. Duke përdorur fuqinë e argëtimit dhe masmedias, kompania ofron materiale edukative me kosto të ulët dhe volum të lartë. Mbi 6 milionë familje në 31 vende aktualisht shikojnë, dëgjojnë dhe mësojnë nga puna e Ubongos çdo javë, duke përmirësuar rezultatet në matematikë dhe në shkollë.

Lexoni: Një pyetje për të rinjtë, nga ish studentja me rezultate të larta Anisa Berisha

Carlo Delantar e Qendrës Cebu është drejtori i vendit për Waves for Water Philippines. Duke dashur të bëjë pjesën e tij pas Typhoon Haiyan, misioni i Carlo është i thjeshtë: të merret ujë i pastër për çdo person në nevojë. Ai mobilizon një rrjet vullnetarësh që plotësojnë 10 misione për ujë të pastër në muaj, duke siguruar ruajtjen e ujërave të shiut dhe sistemet e filtrimit dhe klorinimit në komunitetet rurale dhe të largëta. Deri tani ka arritur në mbi 50 provinca.

Këto janë vetëm disa nga historitë e Global Shapers – një komunitet prej 7 mijë të rinjsh që punojnë së bashku për të adresuar sfidat lokale, rajonale dhe globale në mbi 150 vende të botës.

Ndryshimi jeni ju, kudo që jeni dhe sido që të jeni. Niseni ndryshimin nga vetja ashtu si këta të rinj kanë bërë. Nëse çdonjëri prej nesh mendon për komunitetin e tij atëherë në të ardhmen jo shumë të largët ndryshimi do ndodhë. Një person i vetëm mund të bëjë ndryshimin nëse e mendon vërtet se mund ta bëjë atë.

/WeForum

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale