Mirupafshim Globalizim! » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 16/11/2016

Mirupafshim Globalizim!

Share
nga Anerola Torollari
Nën 16, 2016
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

“Zhvillimi i një ekonomie të integruar gjithnjë e më globale e targetuar sidomos nga tregtia e lirë, lëvizja e lirë e kapitalit dhe tregjet e huaja.”

Ky është përkufizimi i Merriam-Webster për globalizimin, trend që ka dominuar ekonominë dhe tregtinë për dekada të tëra.

Dhe tani, kjo po shkon në të kundërt.

Nga kriza financiare e Brexit te zgjedhja e Donald Trump, globalizimi ka rënë dhe ka marrë disa goditje njëra pas tjetrës.

“Sfondi politik duket negativ për globalizimin,” shkroi Bridgewater për Jason Rotenberg dhe Jeff Amato në një shënim të premten, një kopje e të cilit u pa nga Business Insider. Bridgewater është firma më e madhe në botë e fondeve me rreth 150 miliardë $ nën menaxhim.

Kjo ishte një temë e përsëritur në analizën e fitores së Trump nga Wall Street.

“Globalizimi, konkurrenca, internacionalizmi janë tani në mënyrë të vendosur në tërheqje,” tha menaxheri i fondit Crispin Odey në një shënim për klientët. “Inflacioni dhe proteksionizmi premtojnë një të ardhme, e cila nuk është aq e mirë për asetet financiare siç ka qenë QE dhe deflacioni.”

Edhe para fitores së Trump, strategët dhe analistët kishin sinjalizuar për rëndësinë e këtij “mega-trendi.”

“Nëse 2008 shënoi këmbëzën, ky vit ka të ngjarë të mbahet mend për të sinjalizuar vazhdimësinë e një mega-trendi të ri: kulmi dhe shpështjellimi i mundshëm i globalizmit”, tha shefi i forex strateg i Bankës Gjermane George Saravelos para zgjedhjeve.

Eksportet janë ngadalësuar

1
Eksportet nominale botërore kanë qenë vazhdimisht lart për dekada të tëra, por me një rënie gjatë Luftërave të Parë dhe të Dytë botërore. Kjo ishte deri në krizën financiare të 2008-ës, kur ata filluan të dështojnë.

“Duke vënë mënjanë politikën, të dyja rrjedha e kapitalit dhe tregtëtisë si një përqindje e GDP-së globale janë rrafshuar tashmë për arsye ekonomike,” tha Rotenberg dhe Amato në shënimin e tyre.

Tregtia globale arriti kulmin në vitin 2008

2

“Bota ka qenë në një trend “globalizmi” që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore”, tha Saravelos para zgjedhjeve. “Por duke kërkuar këtë vit, ka prova bindëse për të argumentuar se kjo është duke shkuar në të kundërt.”

Eksportet botërore, si përqindje e PBB-së kanë arritur kulmin dhe një rënie gjatë dy viteve të fundit, ndërsa ndërkufiri bruto i fluksit financiar në SHBA po shkon keq.

Oreksi për marrëveshje të tregtisë është zbehur

3

Globalizimi është bërë gjithnjë e më shumë jopopullor, me pakënaqësinë e treguar me një rënie të marrëveshjeve të reja të tregtisë.

“Numri i marrëveshjeve të reja tregtare është në momentin më të ulët të saj në më shumë se dy dekada”, sipas Saravelos në Bankën Gjermane.

Fuqia puntore nga vendet në zhvillim kushton shumë më tepër se sa më përpara
4

Fuqia puntore e lirë në tregjet në zhvillim, të cilat çuan në globalizim në dekadat e mëparshme, është bërë më e shtrenjtë.

“Pjesa më e madhe e gjërave në ekonomitë në zhvillim tashmë është shfrytëzuar”, tha Bridgewater. “Kjo është veçanërisht e vërtetë në Kinë, ku një monedhë e fortë (në terma të monedhës globale), e kombinuar me kosto më të lartë të punës në familje, po shkakton një rrafshim të pjesës së tregtisë globale të Kinës.”

Në të njëjtën kohë, avantazhi i kostos në ndërtimin e një fabrike në Kinë kundrejt një banese është zvogëluar.

 

burimi: BusinessInsider

Evente

Hardh Fest 2017

Shtator 7, 2017
9:00 AM - Shtator 10 9:00 PM

Realiteti Virtual në web

Shtator 14, 2017
6 PM - 8:30 PM

Doing Business 2017

Shtator 28, 2017
në orën 09:00 - 29 Shtator Sep 29 në orën 20:00

Crypto Party Tirana

Shtator 30, 2017
10 AM - 8 PM