Kush na motivon dhe si na motivojnë?
Përditësuar së fundmi: 22/04/2019

Kush na motivon dhe si na motivojnë?

Share
nga Ornela Trupja
Pri 22, 2019

Njerëzit motivues janë njerëzit më të domosdoshëm nga të cilët duhet të rrethohemi qoftë në shoqëri, qoftë në ambientin e punës. Motivimi është ajo ç’ka ka nevojë çdonjëri prej nesh pavarësisht sa i formuar është apo ndihet. Secili motivon sipas mënyrës së tij dhe efektet domodoshmërisht janë të ndryshme. Më poshtë ju sjellim në vëmendje disa modele të suksesshme motivimi.

Konsulente biznesi, folëse motivuese, trajnere. Elda Gjoka prej më se dhjetë vitesh frymëzon sipërmarrës, punonjës të kompanive, e jeton me fitoret e sukseset e klientëve të saj. Suksesi, i saj është suksesi i arritur nga kompanitë apo organizatatat që këshillon.
Sipas saj, të tillë klientë kultivojnë një marrëdhënie të shëndetshme dhe afatgjatë dhe për sa kohë shohin që në mënyrë gjenuine ndjek me vëmendje nevojat e tyre ata çmojnë këshillat e tua, besojnë tek ty, këshillohen dhe kutivohen mundësi bashkëpunimi afatgjata. Të fokusohesh, të godasësh në shenjë çështjen, situatën, të shikosh alternativat që duhet të përjashtosh, të pranosh realitetin ku po vepron dhe të përcaktosh kufizimet që ke të bazuara në to dhe të kuptosh ku duhet të gjesh jo kufizime’’. Këto janë këshilla që Elda i aplikon dhe nxit në të njëjtën mënyrë klientët e saj. Ata të cilët duan një zhvillim të qëndrueshëm.

Lexo:  Motivimi i Elda Gjokës. Folësja motivuese bëhet pjesë e librit “Les Brown ndryshoi jetën time

Donilda Shurbi është diplomuar për Financë në Fakultetin e Ekonomisë. Gjithmonë  ka refuzuar të punësohet pas programeve, pasi të ardhmen e saj e shikon si një sipërmarrëse dhe jo si një punonjëse. Donilda është një vajzë e re në moshë, por kjo nuk e ka penguar të jetë bashkëthemeluese dhe drejtuese e disa sipërmarrjeve. Sot ajo aplikon të gjitha njohuritë që ka për botën e startup-eve në dy biznese, StartxLondon dhe FareImpresa. StartX London, është një platformë inovative për studentët shqiptarë dhe të huaj që mbarojnë një universitet jashtë vendit dhe aspirojnë të bëhen sipërmarrës në vendin ku janë diplomuar. Ndërsa Fare Impresa, një ide e përbashkët me Egli Haxhiraj, është portali i kompanive italiane në Shqipëri. Një studio ligjore dhe tregtare që ofron zgjidhje duke vënë në dispozicion të dhënat e nevojshme për investimin tuaj.

Lexo:  E re dhe me energji! Donilda Shurbi flet për motivimin

Ndonëse i ri në moshë dhe jeton në një qytet të pa zhvilluar ekonomikisht, ai vazhdimisht përpiqet të bëjë më të mirën e mundshme për të rinjtë e Dibrës. Ka studiuar për psikologji në Universitetin “Aleksandër Moisiu” me studimet master në “Punë Sociale” dhe është angazhuar shumë në fushën e medias dhe të organizatave të ndryshme. Ndryshe nga të rinjtë që pasi mbarojnë studimet gjejnë një punë apo filojnë jetën në qytetet ku studiojnë, Samet Zagradi ka bërë të kundërtën. U kthye në Dibër me një mision të veçantë, të motivojë të rinjtë e vendit të tij. Shpesh bëhet pjesë e fushatave nëpër shkolla, ku mundohet të spikasë talentet e reja dhe më pas promovon ato në portalin e tij. Kryesisht punën si motivues mundohet t’a bëjë nëpër shkolla në oraret e tyre të lira, por nuk janë të pakëta rastet kur ai del në terren me ta dhe shkëmben eksperiencat e tij duke i nxitur për të vazhduar më tej.

Lexo:  Sameti, djali që po i përkushtohet motivimit në Dibër